ΥΓΕΙΑ

Μήπως είσαι ευέξαπτη τελευταία; Δες μήπως φταίει αυτό

Eρευνητές ασχολήθηκαν με τους μηχανισμούς του κεντρικού νευρικού συστήματος
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Μήπως είσαι ευέξαπτη τελευταία; Δες μήπως φταίει αυτό
Φωτογραφία από τον χρήστη Hebert Santo στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κούραση αλλάζει πολλά στον άνθρωπο – μπορεί να κάνει το πρόσωπό μας πρησμένο, την επιθυμία μας για φαγητό στα ύψη και τον εθισμό μας στον καφέ ακόμα πιο εμφανή.

Η έλλειψη ύπνου δεν μας μετατρέπει μόνο σε σωματικά ζόμπι, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να αλλάξει τον τρόπο που νιώθουμε για τους ανθρώπους γύρω μας.

Αυτό σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature and Science of Sleep, η οποία εξέτασε πώς η νύστα και η κούραση επηρεάζει την αντίληψή μας για τους άλλους. Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές ανέλυσαν τις κινήσεις των ματιών των συμμετεχόντων μετά από μια άγρυπνη νύχτα και έναν οκτάωρο ύπνο για να δουν πότε θα έβλεπαν χαρούμενα, φοβισμένα, θυμωμένα ή ακόμη και... ουδέτερα πρόσωπα.

Διαπίστωσαν ότι, όταν στερούνταν ύπνου, οι συμμετέχοντες αφιέρωναν λιγότερο χρόνο προσηλωμένοι στα πρόσωπα. «Δεδομένου ότι οι εκφράσεις του προσώπου είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της συναισθηματικής κατάστασης των άλλων, το να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο για να προσηλώνετε τα πρόσωπα μετά από οξεία απώλεια ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να ερμηνεύσετε τη συναισθηματική κατάσταση των άλλων εσφαλμένα ή πολύ αργά», εξήγησε ο συγγραφέας της έρευνας, Lieve van Egmond.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ερευνητές ασχολήθηκαν με τους μηχανισμούς του κεντρικού νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο η απώλεια ύπνου προκαλεί μειώσεις στην ταχύτητα επεξεργασίας και προσοχής. Αναφέρουν επίσης ότι ο εγκέφαλος που στερείται ύπνου μπορεί να είναι λιγότερο ικανός να καταβάλει προσπάθεια για να εξερευνήσει το πρόσωπο του απέναντί του οπτικά, και αντιλαμβάνεται κάθε κουβέντα ως επίθεση.

Ορισμένα πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα της μελέτης ήταν ότι ουσιαστικά, οι εκφράσεις του προσώπου ερμηνεύονταν αρνητικά, ένα αποτέλεσμα που οι ερευνητές είπαν ότι μπορεί να εξηγήσει γιατί χάνουμε το ενδιαφέρον μας για κοινωνικοποίηση και νιώθουμε πιο μόνοι όταν είμαστε κουρασμένοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
4 / position1: 328 / position2: 1221
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb