ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αυτό είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό για τα άτομα σε ηγετικές θέσεις

Αν το έχεις, τότε αξιοποίησε το σωστά για την πρόοδο σου
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Αυτό είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό για τα άτομα σε ηγετικές θέσεις
Φωτογραφία από τον χρήστη Liza Summer στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ενσυναίσθηση είναι μια έννοια πολύ σημαντική όσον αφορά τους ανθρώπους και την κοινωνία μας γενικά. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια οι συζητήσεις γύρω από το πόσο σημαντική είναι γίνονται όλο και περισσότερες.

Εκτός όμως από το κομμάτι των ανθρώπινων σχέσεων, φαίνεται ότι το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό θεωρείται πολύ σημαντικό και για τον εργασιακό χώρο. Ιδιαίτερα δε, για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να δείχνει ένας ανώτερος ενσυναίσθηση στον εργασιακό του χώρο, έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των εργαζομένων, κάτι το οποίο βοηθά στην καλύτερη λειτουργία ολόκληρης της επιχείρησης. Εκτός από τις υπόλοιπες δεξιότητες που θα πρέπει να έχουν οι άνθρωποι σε θέσεις εξουσίας, η ενσυναίσθηση βρίσκεται στην κορυφή αυτής της λίστας, μιας και δημιουργεί αισθήματα ηρεμίας, δέσμευσης και ευτυχίας στο εργασιακό περιβάλλον. Φυσικά, όλα αυτά οδηγούν με τη σειρά τους σε μια καλύτερη απόδοση των εργαζομένων.

Στην ουσία, η εν + συναίσθηση, στα αγγλικά empathy, είναι η προσπάθεια ενός ατόμου να μπει στη θέση του άλλου και να κατανοήσει τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια. Ο λόγος που αυτό το χαρακτηριστικό είναι πλέον τόσο σημαντικό στα επαγγελματικά, είναι διότι λόγω της πανδημίας η ζωή και δουλειά άλλαξαν εντελώς, σε όλα τα επίπεδα και οι άνθρωποι επηρεάστηκαν πάρα πολύ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που έγινε από τον παγκόσμιο ΜΚΟ Catalyst, που ασχολείται με τη θέση της γυναίκας στον εργασιακό χώρο, ανάμεσα σε 889 εργαζόμενους, αποδείχτηκε ότι η ενσυναίσθηση μπορεί να γίνει το κατάλληλο εργαλείο για πολύ θετικές εξελίξεις στην δουλειά, τόσο σε ατομικό, όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Μιας και τα τελευταία χρόνια όλοι έχουμε πιεστεί πολύ και περνάμε δύσκολα, το να νιώθουμε εξάντληση και να μην ευχαριστιόμαστε τη δουλειά μας είναι πολύ πιθανό. Με την ενσυναίσθηση όμως, μπορούμε να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση.

Υπάρχουν δυο τρόποι για να πετύχεις κάτι τέτοιο. Αρχικά, ο ένας είναι να σκεφτείς τι θα σκεφτόταν ο άνθρωπος που προσπαθείς να μπεις στη σκέψη του και ο δεύτερος είναι ναι σκεφτείς πως θα ένιωθες. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδική στην ψυχολογία για να μπορέσεις να φερθείς ανθρώπινα και με σεβασμό στους γύρω σου. Ξεκίνα κάνοντας ερωτήσεις που δείχνουν ενδιαφέρον για τους άλλους και δείξε ειλικρινή προσοχή.

Μπορεί η ενσυναίσθηση να μην αποτελεί κάποια καινούρια ανακάλυψη, αλλά, πλέον, αποκτά ένα ολοκαίνουριο νόημα, αφού με τα νέα δεδομένα θεωρείεται το πιο δυναμικό χαρακτηριστικό όσων επιθυμούν να αναρριχηθούν στον εργασιακό στίβο – και όχι μόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
5 / position1: 435 / position2: 1357
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb