ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Θεραπεία Gestalt: Τι είναι και πως μπορεί να σε βοηθήσει

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους ψυχοθεραπείας
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Θεραπεία Gestalt: Τι είναι και πως μπορεί να σε βοηθήσει
Φωτογραφία από τον χρήστη SHVETS production στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η θεραπεία Gestalt είναι μια πελατοκεντρική προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία που βοηθά τα άτομα να εστιάσουν στο παρόν και να κατανοήσουν τι πραγματικά συμβαίνει στη ζωή τους αυτή τη στιγμή, παρά σε αυτό που μπορεί να αντιλαμβάνονται ότι συμβαίνει με βάση την προηγούμενη εμπειρία.

Αντί να μιλάνε απλώς για προηγούμενες καταστάσεις, τα άτομα ενθαρρύνονται να τις βιώσουν, ίσως μέσω της αναπαράστασης. Μέσω της διαδικασίας gestalt, οι πελάτες μαθαίνουν να συνειδητοποιούν καλύτερα πώς τα δικά τους αρνητικά μοτίβα σκέψης και συμπεριφορές εμποδίζουν την πραγματική αυτογνωσία και τους κάνουν δυστυχισμένους.

Πως χρησιμοποιείται

Η θεραπεία Gestalt μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με ζητήματα όπως άγχος, κατάθλιψη, αυτοεκτίμηση, δυσκολίες στη σχέση, ακόμα και σωματικά όπως πονοκέφαλοι ημικρανίας, ελκώδης κολίτιδα και σπασμοί στην πλάτη. Καλοί υποψήφιοι για θεραπεία gestalt είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται να εργαστούν πάνω στην αυτογνωσία τους, αλλά μπορεί να καταλάβουν ή όχι τον ρόλο που παίζουν στη δική τους δυστυχία και δυσφορία. Οι τεχνικές Gestalt χρησιμοποιούνται συχνά σε συνδυασμό με σωματική εργασία, χορό, τέχνη, δράμα και άλλες θεραπείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι να περιμένετε

Ένας θεραπευτής gestalt εστιάζει σε αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή και βρίσκει λύσεις στον παρόντα χρόνο. Για παράδειγμα, αντί να συζητήσετε γιατί συνέβη κάτι στο παρελθόν, ο θεραπευτής θα σας ενθαρρύνει να αναπαραστήσετε τη στιγμή και να συζητήσετε πώς νιώθετε αυτή τη στιγμή. Με άλλα λόγια, θα σας ζητηθεί να βιώσετε τα συναισθήματά σας, αντί να μιλήσετε απλώς για αυτά. Ο θεραπευτής θα σας κάνει ερωτήσεις όπως, «Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή;» ή "Πώς σας κάνει να νιώθετε τώρα;" Ο θεραπευτής σας μπορεί να πειραματιστεί με την εργασία των ονείρων, την καθοδηγούμενη φαντασία, το παιχνίδι ρόλων, την αντιπαράθεση και άλλες τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν στο να ζωντανέψουν οι προηγούμενες και οι τρέχουσες μάχες στο θεραπευτικό περιβάλλον. Ο στόχος σας, καθώς αποκτάτε μεγαλύτερη επίγνωση του εαυτού σας και των αισθήσεών σας, είναι να αναλάβετε μεγαλύτερη ευθύνη για τον εαυτό σας, να αποδεχτείτε τις συνέπειες της συμπεριφοράς σας και να μάθετε να ικανοποιείτε τις δικές σας ανάγκες, ενώ παράλληλα σέβεστε τις ανάγκες των άλλων.

Πως δουλεύει

Η λέξη «gestalt» σημαίνει ολόκληρο. Η θεραπεία Gestalt αναπτύχθηκε από τον ψυχοθεραπευτή Fritz Perls με βάση την αρχή ότι οι άνθρωποι θεωρούνται καλύτερα ως μια ολόκληρη οντότητα που αποτελείται από σώμα, μυαλό και ψυχή, και κατανοούνται καλύτερα όταν την δούμε μέσα από τα δικά τους μάτια, όχι κοιτάζοντας πίσω στο παρελθόν αλλά φέρνοντας το παρελθόν στο παρόν. Η θεραπεία Gestalt τονίζει ότι για να ανακουφιστεί ο άλυτος θυμός, ο πόνος, το άγχος, η αγανάκτηση και άλλα αρνητικά συναισθήματα, αυτά τα συναισθήματα δεν μπορούν απλώς να συζητηθούν, αλλά πρέπει να εκφραστούν ενεργά στον παρόντα χρόνο. Εάν αυτό δεν συμβεί, μπορεί να εμφανιστούν ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα. Ο Perls πίστευε ότι δεν είμαστε σε αυτόν τον κόσμο για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των άλλων, ούτε θα έπρεπε να περιμένουμε από τους άλλους να ανταποκριθούν στις δικές μας. Χτίζοντας την αυτογνωσία, η θεραπεία gestalt βοηθά τους πελάτες να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους και πώς οι επιλογές που κάνουν επηρεάζουν την υγεία και τις σχέσεις τους. Με αυτή την αυτογνωσία, οι πελάτες αρχίζουν να καταλαβαίνουν πώς συνδέονται ο συναισθηματικός και σωματικός εαυτός τους και αναπτύσσουν περισσότερη αυτοπεποίθηση για να αρχίσουν να ζουν μια πληρέστερη ζωή και να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
6 / position1: 613 / position2: 1184
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb