ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ

Κορίτσια Καριέρας: Η Ιωάννα ζει τη μέρα της σαν να έχει πάνω από 24 ώρες

Ιωάννα Δανδέλια, διευθύντρια Εκδόσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Κορίτσια Καριέρας: Η Ιωάννα ζει τη μέρα της σαν να έχει πάνω από 24 ώρες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ιωάννα Δανδέλια μπορεί να ζει κι αυτή στο κλασικό 24ωρο όλων όμως αν κανείς δει πιο προσεκτικά θα παρατηρήσει πως κανονικά χρειάζεται κάποιες έξτρα ώρες για να τελειώσει όσα πρότζεκτ έχει μπροστά της. Όμως παρά το γεγονός πως ο χρόνος δεν της χαρίζεται και τρέχει, η ίδια καταφέρνει κάθε τόσο να βάλει και κάτι άλλο στην ατζέντα της. Η διευθύντρια Εκδόσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μέλος του Δ.Σ. του Μarketing Club Greece, Head Organiser του TEDxUniversityofMacedonia, μας αποκαλύπτει μερικά από τα μυστικά της.

Μπορείς να μας περιγράψεις μια μέρα σου;

Η μέρα μου ξεκινάει πολύ νωρίς. Περίπου στις 7. Το φυσικό μου ξυπνητήρι, η Μάρβελ, ένα πανέξυπνο, πανέμορφο άσπρο ημίαιμο σκυλί που μπήκε στη ζωή μου πριν από 4 χρόνια θα κάνει το χρέος της κάθε πρωί και θα με ξυπνήσει με ένα φιλί για να μου θυμίσει πως πρέπει να πάρουμε γρήγορα πρωινό και να βγούμε την πρωινή μας βόλτα. Δυο ώρες περίπου μετά βρίσκομαι στο γραφείο για να ξεκινήσω επαφές, επαγγελματικές υποχρεώσεις και ένα σφιχτό πρόγραμμα που θα ολοκληρωθεί λίγο πριν ή πολύ μετά τις 4.

Προσπαθώ όμως νωρίς το απόγευμα να βρίσκομαι σπίτι, να φάμε, να κάνουμε την απαραίτητη βόλτα μας και μετά να ασχοληθώ με άλλα ραντεβού, mail ή τηλέφωνα που δε μπόρεσα να ολοκληρώσω το πρωί. Αν δεν έχω κανονίσει με αγαπημένους φίλους μια έξοδο, θα περάσουμε το βράδυ μας αγκαλιά και θα κοιμηθούμε νωρίς. Στην τελευταία επιλογή υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις που μεγαλώνουν τη μέρα ή τουλάχιστον το χρόνο που κλέβω και από την επόμενη για μια ταινία ή ένα βιβλίο.

"Κάθε εμπειρία στη ζωή μας και ιδιαίτερα στον εργασιακό χώρο είναι πολύτιμη. Ας έχουμε πάντα στο μυαλό πως θα αγαπήσουμε περισσότερο ή λιγότερο κάποια πράγματα"

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τωρινή σου ασχολία, ήταν ένα επάγγελμα που ήθελες να ακολουθήσεις από πάντα ή σου προέκυψε στην πορεία;

Νομίζω πως όλοι μεγαλώνοντας δημιουργούμε εικόνες μέσα μας για το πως θα θέλαμε να είναι το μέλλον μας ή πως φανταζόμαστε τον εαυτό μας και στον επαγγελματικό τομέα. Εγώ θα πω ότι είναι καλό να ονειρευόμαστε και να σχεδιάζουμε, αλλά, να είμαστε πάντα έτοιμοι να ελιχθούμε και να αναπροσαρμοστούμε στις συνθήκες που παρουσιάζονται στη ζωή μας.

Δεν ξέρω λοιπόν, αν, από το όνειρο της Νομικής, στην φοίτηση στη Σχολή Δημοσιογραφίας στο ΑΠΘ και σε ένα επάγγελμα που αγάπησα για την ευκαιρία που μου έδωσε να γνωρίζω συνέχεια ανθρώπους και να εξοικειώνομαι με χρόνους, αλλαγές και προκλήσεις, στερούμαι κάτι, τώρα που βρίσκομαι σε έναν εκδοτικό οίκο που με γέμισε με ακόμη μεγαλύτερη αδυναμία και αγάπη προς τα βιβλία.

Κάθε εμπειρία άλλωστε στη ζωή μας και ιδιαίτερα στον εργασιακό χώρο είναι πολύτιμη. Ας έχουμε πάντα στο μυαλό πως θα αγαπήσουμε περισσότερο ή λιγότερο κάποια πράγματα. Αν κρατήσουμε τα πιο όμορφα, αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας, θα νιώθουμε πάντα πως βρισκόμαστε σε μια σωστή πορεία όσες αλλαγές και αν προκύψουν.

Μιλώντας σε ένα κορίτσι που ψάχνει να βρει το δρόμο του, ή τον τρόπο για να κάνει καριέρα, εκτός από τη σκληρή δουλειά, τι άλλο βοηθά στην ανέλιξη; Δώσε μας μερικά μυστικά επιτυχίας.

Αγάπη, όπως είπα πιο πριν, γι’ αυτό που κάνει, για να το κάνει όσο πιο καλά μπορεί. Ο εχθρός του καλού λένε πάντα είναι το καλύτερο. Και εγώ θα πω πως ο φίλος της μετριοπάθειας είναι η στασιμότητα, η αναβλητικότητα και η ατολμία. Οι επιλογές μας κρίνουν μια δεδομένη στιγμή στη ζωή μας. Η ενσυναίσθηση για όσα αντιμετωπίζουμε και όσους έχουμε κοντά μας είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα κάθε ανθρώπου, πόσο μάλλον των γυναικών και στην επαγγελματική τους ζωή.

Τι είναι αυτό που σου αρέσει στη δουλειά σου;

Η συνεχής και απρόσκοπτη επαφή με νέους ανθρώπους, με νέες ιδέες, με καινούργια project που κάθε φορά με κουράζουν αλλά ταυτόχρονα μου γεμίζουν τις μπαταρίες μου. Το ότι αυτή η δουλειά μου έδωσε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσω ιδέες μου με κοινωνικό πρόσημο, να συνεργαστώ με ανθρώπους που δε γνώριζα και στην πορεία έγιναν φίλοι ζωής και καθημερινότητας. Το μοίρασμα ιστοριών για το πως γράφτηκαν ή δημιουργήθηκαν βιβλία, η δυνατότητα να εμπνευστώ και να εμπνεύσω ένα εξώφυλλο για τον αναγνώστη που βλέπω απέναντι μου. Τα βιβλία είναι ο σημαντικότερος και πιο διευρυμένος δίαυλος επικοινωνίας που έχουμε στην κοινωνία μας. Μέσα από τα βιβλία θα μάθουμε, θα οραματιστούμε, θα εμπνευστούμε, θα διαδώσουμε τις ιδέες μας και θα μάθουμε άλλες. Ταυτισμένη, όλα αυτά τα χρόνια με τον χώρο της επικοινωνίας, εκπαίδευσα τον εαυτό μου να βλέπω έναν συνομιλητή ως έναν αναγνώστη, μια συζήτηση ως ένα ανοικτό βιβλίο, μόνο που σε αυτή την περίπτωση το τέλος δεν βρίσκεται πάντα στις τελευταίες σελίδες.

"Αν κρατήσουμε τα πιο όμορφα, αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας, θα νιώθουμε πάντα πως βρισκόμαστε σε μια σωστή πορεία όσες αλλαγές και αν προκύψουν"

Πώς οργανώνεσαι;

Με πολλή προσπάθεια, γιατί ενώ μπορεί να είμαι φοβερά οργανωτική για τις υποχρεώσεις μου, στην προσωπική μου ζωή αφήνω πίσω πολλά πράγματα που με κυνηγάνε στο τέλος, γιατί απέναντι στον εαυτό μου που πολλές συνειδητοποιώ πως δεν τον φροντίζω τόσο, εκτίθεμαι συχνά. Για τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις κυνηγώ πάντα τον χρόνο και με κυνηγά και αυτός, ίσως γιατί θεωρώ ελάχιστες τις 24 ώρες που μας δίνονται σε μια μέρα. Δε σας άγχωσα ήδη; Post it, σημειώματα που κυκλοφορούν στο σπίτι και στο γραφείο, πολλά περισσότερα στο κινητό - έχω εθιστεί στην εφαρμογή των σημειώσεων στο τηλέφωνο μου - και στα μηνύματα αλληλογραφίας που στέλνω η ίδια στον εαυτό μου για κάτι πολύ ενδιαφέρον που δε θέλω να διαφύγει της προσοχής μου. Όλο λέω πως όλα αυτά θα αλλάξουν, πως θα οργανωθώ περισσότερο αλλά όλο τα ίδια μένουν...

Υπάρχουν πράγματα στη δουλειά σου που δεν σου αρέσουν καθόλου;

Ναι φυσικά, σε όλους συμβαίνει αυτό. Και πολλές φορές αυτά τα πράγματα επαναλαμβάνονται ή είναι κομμάτι της καθημερινότητας σου. Για παράδειγμα, απεχθάνομαι τις πολλές ώρες σε έναν υπολογιστή, εγκλωβισμένη σε ένα γραφείο αν και τα task που κάνω παράλληλα μπορεί να είναι πολλά και αυτό να μη φαίνεται σε τρίτους εκείνη τη στιγμή. Το ισοσταθμίζω όμως με ένα διάλειμμα, μια συζήτηση με τους συναδέλφους στο γραφείο, μια αλλαγή περιβάλλοντος αν μπορώ να ξεκλέψω χρόνο για ένα ραντεβού έξω από το γραφείο.

Μέσα στο γεμάτο πρόγραμμά σου, τι είναι αυτό που θα ήθελες να κάνεις περισσότερο;

Πολλές πολλές βόλτες και αγκαλιές με τον σκύλο μου. Και αν την ρωτήσετε και αυτήν το ίδιο θα σας πει. Πολλά ταξίδια για το μυαλό και το σώμα. Έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι και τα δύο θα τα βελτιώσω στο μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
17 / position1: 585 / position2: 1740
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb