Τα παλιά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας φτιάχνουν ακόμα σεράνο και άλλα vintage γλυκά

Η αρχοντιά αυτής της πόλης είναι μέσα στις βιτρίνες των παλιών ζαχαροπλαστείων που δημιουργούν καθημερινά σιροπιαστά κομψοτεχνήματα και γλασέ εμπειρίες. Πάμε να τα ανακαλύψουμε παρέα!
Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ
Τα παλιά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας φτιάχνουν ακόμα σεράνο και άλλα vintage γλυκά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ζαχαροπλαστεία που το όνομα τους είναι θρύλος και στέκουν στο ίδιο σημείο για δεκαετίες. Κάποια έχουν κλείσει έναν αιώνα, τα περισσότερα έχουν αλλάζει -οικογενειακά- χέρια δυο τρεις φορές και όλα είναι σημεία που μπορούν να σε γλυκάνουν με τον καλύτερο τρόπο. Είναι τα vintage ζαχαροπλαστεία της Αθήνας που φτιάχνουν ακόμα σεράνο. Την πάστα που οι γονείς και οι παππούδες μας κερνούσαν στα φλερτ τους, το Σάββατο πριν το σινεμά.

Και δεν είναι μόνο οι πάστες που μας μεταφέρουν σε αυτές τις παλιές εποχές, είναι μια σειρά από καταπληκτικά vintage γλυκά που φτιάχνονται καθημερινά.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Αφοι_Ασημακόπουλοι (@afoi_asimakopouloi)

Παστάκια και καριόκες στο αλουμινόχαρτο που έχεις κεραστεί σίγουρα σε οικογενειακές και όχι μόνο, εκδηλώσεις. Σιροπιαστά με λεπτό τραγανό φύλλο και αγνό βούτυρο που ξέρεις ότι πίσω από αυτή τη γεύση, κρύβεται μια παραδοσιακή συνταγή. Πάστες σεράνο και αμυγδάλου σε άσπρα κουτιά με κόκκινες ή ροζ κορδέλες. Μπισκότα και εργολάβοι, κορνέ με σαντιγί και ένα κατακόκκινο κερασάκι πάνω πάνω. Γλασαρισμένα φρούτα σε σακουλάκια που οι γιαγιάδες μας είχαν πάντα στα ντουλάπια τους και κρέμες βανίλια, ρυζόγαλα και άλλα τέτοια γλυκά κεσεδάκια που είχαν πάντα στα ψυγεία τους!

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Happy Eater (@this_is_real_food)

Χειροποίητα τρουφάκια σε γυάλινες φοντανιέρες σε Αθηναϊκά σαλόνια. Εντυπωσιακά προφιτερόλ με σοκολάτες γάλακτος που μοσχομύριζαν μέχρι τα διπλανά δωμάτια και ένα σωρό αφράτα κέικ! Γλασαρισμενα και στολισμένα με κερασάκια, με φέτες πορτοκαλιού με ένα σωρό ακόμα παλιακά στολίδια... και η λίστα με αυτά τα vintage γλυκά είναι ατέλειωτη!

Γλυκά που είναι vintage γιατί έχουν συνδεθεί με τα συγκεκριμένα διάσημα ζαχαροπλαστεία της εποχής, με την παλιά αρχοντική Αθήνα και με την τότε Αθηναϊκή κουλτούρα. Ποτέ κανείς δεν πήγε επίσκεψη, χωρίς ένα κουτί από αυτά τα vintage γλυκά!

Και που βρίσκουμε σήμερα τα vintage γλυκά στην Αθήνα; 

Φτάνοντας στο σήμερα, η κουλτούρα αυτών των ζαχαροπλαστείων δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου! Τα ίδια μαγαζιά, ετοιμάζουν καθημερινά τις ίδιες υπέροχες συνταγές και εντυπωσιάζουν όλους εμάς με τις γεύσεις τους.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dimitris Michailaras (@dimitris.michailaras)

Στους Ασημακόπουλος στα Εξάρχεια, οι βιτρίνες είναι γεμάτες με γλυκά από αυτή την εποχή. Πάστες αμυγδάλου και κεράσματα. Κρέμες, ρυζόγαλα, σιροπιαστά όλα έχουν θέση εκεί και ο κόσμος το ξέρει. Φεύγει φορτωμένος με τσάντες από τα διάσημα vintage γλυκά που δοκιμάζουν οι καινούριες γενιές και γλύφουν τα δάχτυλά τους.

Στον Ανδριά βρίσκεις το ίδιο καταπληκτικό προφιτερόλ όπως αυτό που είχε στο μακρινό 1972. Τότε που άνοιγε για πρώτη φορά τις πόρτες του και είχε ένα μικρό κατάστημα. Αυτό το προφιτερόλ που κάποτε μιλούσε όλη η Αθήνα και που πια είναι κλασσικό. Όλοι ξέρουν ότι για προφιτερόλ θα πας στον Ανδριά και τώρα που το βάλαμε στο μυαλό μας, θέλουμε και εμείς ένα!

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ανδριάς Ζαχαροπλαστείο-Γέρακας (@andrias_profiterol.gerakas)

Εκεί γύρω γύρω απ'το σύνταγμα δεν ξέρεις που να πρωτοπας! Στον Χατζή για τα καταπληκτικά σιροπιαστά με το ποιοτικό βούτυρο. Αν περάσεις απέξω δε γίνεται να μη σου έρθει η μυρωδιά και όταν έρθει η μυρωδιά έρχεται και η επιθυμία για γλυκό. Παραδίπλα, το Αριστοκρατικόν με τα χειροποίητα σοκολατάκια του από το 1928 έχει μια βιτρίνα γεμάτη εκπλήξεις και γεύσεις γεμάτες αναμνήσεις. Αναμνήσεις γεμάτο και το Μητροπολιτικόν με τα γλασαρισμένα φρούτα του. Αυτά τα διάσημα μανταρινάκια με τη γλυκιά επικάλυψη απέξω που λογικά έχει δοκιμάσει όλη η Αθήνα!

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη DESIRE (@desire_zaxaroplasteio)

Λίγο πιο πάνω στο Κολωνάκι, το Deisre μοιάζει με μια φωλιά γεμάτη από παλιά Αθηναϊκά γλυκά που ξεχωρίζουν. Σαν μπεις μέσα, έφυγες και με γεμάτα κουτιά και παίζει να μη μείνουν ούτε ένα 24ωρο στο ψυγείο σου! Vintage τούρτες για να γιορτάσεις σαν να είσαι στο 1960 θα βρεις στο Pastry Family στο Παγκράτι. Από εκεί ψώνιζε ο Δημήτρης Χορν, η Αλίκη, η Τζένη και άλλα λαμπερά ονόματα του παλιού κινηματογράφου!

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pastry Family (@pastryfamily_gr)

Και όταν έρθει η ώρα που θα θες παγωτό μιας άλλης εποχής, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Βάρσο! Παραδοσιακό παγωτό στα vintage μεταλλικά μπολάκια του μαγαζιού αυτού που έχει μια ιστορία που ξεκινάει από το 1892! Παγωτό αλλά και κρέμες επίσης, έχει και στη Στάνη στην Ομόνοια. Εκεί στα τραπεζάκια της Βερανζέρου έχει κάτσει κόσμος και κοσμάκης, έχει φάει πάστες σεράνο, μπουγάτσες, κρέμες, ρυζόγαλα και ένα σωρό ακόμα γαλακτοδημιουργίες.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 𝐕𝐚𝐫𝐬𝐨𝐬 𝐊𝐢𝐟𝐢𝐬𝐢𝐚 (@varsos_kifisia_1892)

Τα vintage Αθηναϊκά γλυκά είναι παντού γύρω μας και είναι μια ακόμα αφορμή για να συνδεθούμε με το παρελθόν αυτής της ιστορικής πόλης. Της Αθήνας! Βρείτε, δοκιμάστε τα, γράψτε για αυτά, προτείνετε τα σε φίλους και συγγενείς και μη σταματήσετε να ρίχνετε τους προβολείς πάνω τους. Έτσι η Αθήνα, θα συνεχίσει να κρατάει την αρχοντιά της και έτσι οι γεύσεις αυτές θα είναι τα δώρα μας στις επόμενες γενιές!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
2 / position1: 5295 / position2: 0
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb