ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Στοιχεία που δείχνουν ότι η κακή σου διάθεση είναι κάτι πιο σοβαρό

Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις για την ψυχική σου υγεία
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Στοιχεία που δείχνουν ότι η κακή σου διάθεση είναι κάτι πιο σοβαρό
Φωτογραφία από τον χρήστη MART PRODUCTION στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μερικοί άνθρωποι πετούν τη λέξη "κατάθλιψη" μόνο και μόνο επειδή είναι λυπημένοι. αλλά για πολλούς, δεν είναι απλώς μια κακή διάθεση. Είναι ένα συναίσθημα που δεν μπορούν να διώξουν και που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρακάτω θα διαβάσεις για το πως είναι πραγματικά το να υποφέρεις από κατάθλιψη.

Νιώθεις νόμιμος ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΗ στα συναισθήματά σου

Τη μια νιώθεις σούπερ τέλεια, ενώ μετά είσαι υπερβολικά εκνευρισμένη με την κολλητή σου και έπειτα, νιώθεις πολύ ανασφαλής με τον εαυτό σου, αλλά ξαφνικά, είσαι πάλι καλά. Αυτό είναι φυσιολογικό. Αλλά όταν υποφέρεις από κατάθλιψη, είναι σαν να σταματάει αυτός ο κύκλος εναλλαγής συναισθημάτων: «Δεν υπάρχει κίνηση», εξηγεί η Lucie Hemmen, ψυχολόγος στη Santa Cruz, της Καλιφόρνια. «Νιώθεις κολλημένη και βαριά, σαν τσιμέντο».

«Περίμενε, γιατί είμαι πάλι πολύ λυπημένη;»

Εκείνα τα απογεύματα που μισείς τον κόσμο χωρίς λόγο και θέλεις να κλάψεις, να κλάψεις άπειρα, είναι γεγονότα που συμβαίνουν σε όλους και η διάθεση επανέρχεται μόλις δεις ένα αστείο βίντεο ή σου στείλουν ένα χαριτωμένο μήνυμα. Μερικές φορές όμως, το πιο απογοητευτικό πράγμα με την κατάθλιψη είναι ότι δεν μπορείς καν να διατυπώσεις το γιατί νιώθεις τόσο χάλια και γιατί αυτό το διάστημα διαρκεί για πάντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τίποτα δεν ακούγεται καλό (εκτός από -ίσως- τον ύπνο)

Όταν έχεις χάλια διάθεση, είτε σκέφτεσαι: Τι είδους διασκεδαστικό πράγμα μπορώ να κάνω για να ξεφύγω από αυτό που νιώθω; ή αφήνεις τον εαυτό σου να νιώσει πραγματικά τη θλίψη - ακούγοντας εντελώςλυπητερά τραγούδια, ενώ κλαις και στέλνεις δραματικά μηνύματα στις φίλες σου. Αλλά η κατάθλιψη είναι ΤΟΣΟ εξουθενωτική που δεν μπορείς καν να την αντιμετωπίσεις. Και μισείς τα πράγματα - χόμπι, ανθρώπους κ.λπ. - που σε έκαναν ευτυχισμένη. Θέλεις απλώς να γυρίσεις σπίτι από τη σχολή ή τη δουλειά, να μπεις κάτω από τα σκεπάσματα και να κοιμηθείς. 

Θέλεις να μείνουν όλοι μακριά σου

Θα πας στο δωμάτιό σου για ένα βράδυ και θα κάτσεις μόνη σου, γιατί νιώθεις άσημα; Αυτός είναι ένας φυσιολογικός τρόπος για να ξεπερνάς μια άσχημη φάση. Αλλά όταν η απομόνωση σου διαρκεί 3 ημέρες και αγνοείς τα μηνύματα των φίλων σου, ενώ απορρίπτεις κάθε πρόσκληση για να να βγεις, μάλλον κάτι μεγαλύτερο μπορεί να σου συμβαίνει.

Οι φίλοι σου λένε ότι έχεις αλλάξει…

… και δεν είναι με έναν τρόπο «νέας ταυτότητας». Είναι περισσότερο σαν ένα είδος αλλαγής «απλώς-δεν-είσαι-ο εαυτός σου-και-δεν-μπορούμε-να-το εξηγήσουμε». «Οι φίλοι σου πιθανότατα γνωρίζουν περισσότερα για σένα από οποιονδήποτε αυτή τη στιγμή», λέει η Tara Cousineau, κλινική ψυχολόγος και ιδρύτρια του Bodimojo. «Οπότε, αν παρατηρήσουν μια αλλαγή στη συμπεριφορά σου, μην τους αγνοήσεις. Είναι σημάδι ότι νοιάζονται για σένα.» Σοβαρά! Ακόμη και μόνο το να αναγνωρίσεις ότι σε αγαπούν -και να το πιστέψεις- μπορεί να είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να λάβεις τη βοήθεια που χρειάζεσαι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
6 / position1: 386 / position2: 1299
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb