ΜΟΔΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Βorw: Η Ελευθερία έφτιαξε μια κυκλική εφαρμογή μόδας με στόχο το βιώσιμο μέλλον

Μια διαφορετική εφαρμογή που υπόσχεται να βοηθήσει τη βιωσιμότητα
Γράφει η ΛΟΥΚΙΑ ΣΑΝΙΔΑ
Βorw: Η Ελευθερία έφτιαξε μια κυκλική εφαρμογή μόδας με στόχο το βιώσιμο μέλλον

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τελευταία, ανακαλύψαμε μια νέα εφαρμογή που μας έκανε εντύπωση, λόγω της πρωτοτυπίας της αλλά και της φιλοσοφίας της.

Η Ελευθερία Παναγιωτοπούλου, δημιούργησε το Borw App, την πρώτη κυκλική εφαρμογή μόδας, όπου μπορούμε να συμμετέχουμε όλοι μας, πουλώντας, χαρίζοντας, ή ενοικιάζοντας κάποιο ρούχο. Έχει ως στόχο ένα βιώσιμο μέλλον στη μόδα. Ακόμα και όταν δεν πίστεψαν το όραμά της, η Ελευθερία δεν το έβαλε κάτω. Εμείς, την γνωρίσαμε καλύτερα μέσα από μια αναλυτική συνέντευξη.

Ποιο είναι το background σου; Τι πρέπει να γνωρίζουμε για σένα;

Σε ηλικία 17 ετών έγινα μέλος της Βουλής των Εφήβων της Ελλάδας, όπου είχα την ευκαιρία να συζητήσω πολλές προκλήσεις τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο. Το δικό μου θέμα τότε ήταν η ειρήνη. 

Πήρα το πτυχίο μου στο marketing το 2013 και το EMBA μου από το Πανεπιστήμιο του Greenwich, στο Λονδίνο  το 2018 και επί του παρόντος τελειώνω σε περίπου δύο μήνες το διδακτορικό μου, με την διατριβή μου να είναι πάνω στην πολιτική των digital tokens (bitcoin,etc.) και στο tokenisation. Παράλληλα, διδάσκω business and management στο Πανεπιστήμιο του Greenwich και στο Oxford Business College.

Πώς προέκυψε η ιδέα για την εφαρμογή;

Εγώ απο πολύ μικρή ηλικία δεν είχα και την τέλεια σχέση με τα ρούχα. Ποτέ δεν με ενδιέφερε να αγοράζω ακριβά ρούχα για να εντυπωσιάσω τους άλλους, ή γενικά δεν ήμουν και δεν είμαι ο άνθρωπος που θα ξοδέψω πολλά χρήματα σε ακριβά είδη μόδας. Το ακριβώς αντίθετο ήταν/είναι η μεγάλη μου αδερφή, που αγόραζει πολλά ρούχα,παπούτσια, αξεσουάρ που τις περισσότερες φορές δεν φορούσε ή δεν φοράει καν.

Θυμάμαι τον εαυτό μου- στην καλύτερη των περιπτώσεων να της ζητάω ρούχα για διάφορες εκδηλώσεις– ok, τις περισσότερες φορές της τα έπαιρνα κρυφά (όλες φαντάζομαι το έχουμε κάνει αυτό με τις αδερφές μας)- και κάποιες φορές μου τα έδινε,  αλλά συχνά πυκνά φρόντιζε να μου τονίσει να πάω να αγοράσω τα δικά μου, και πως αυτή δεν είναι μαγαζί για να τα δανείζομαι. Ίσως να είχε και δίκιο!

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 𝗕𝗼𝗿𝘄 𝗔𝗽𝗽 (@theborwapp)

Θυμάμαι πως μου φάνηκε περίεργο να έχει κάποιος τόσα πολλά ρούχα και παπούτσια που σε πολλές περιπτώσεις να είναι ακόμη με τα καρτελάκια, και να μην τα μοιράζεται. Θα τα αξοποιήσω κάποια στιγμή στο μέλλον’ θυμάμαι μου έλεγε, κι εγώ σκεφτόμουν πόσο μεγάλη σπατάλη χρημάτων για είδη που δεν φοράμε, ενώ άλλοι δεν έχουν πραγματικά τίποτα να φορέσουν. Πόσο μεγάλη σπατάλη χώρου στην ντουλάπα μας, ενώ θα έπρεπε να κάνουμε χώρο μόνο γι αυτά που χρειαζόμαστε στη ζωή μας γενικά. Πόσο μεγάλη kαταστροφή του περιβάλλοντος προκαλούμε, ενώ θα μπορούσαμε να δανείσουμε ή να δωρίσουμε  αυτά που δεν θέλουμε ή δεν μας κάνουν πια.

Πόσο μεγάλη σπατάλη χρόνου και κόπου να σέρνουμε βαλίτσες σε όλο τον κόσμο..ενώ θα μπορούσαμε να ενοικιάζουμε σε χαμηλό κόστος αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε στο μέρος που ταξιδεύουμε. Πόσα ραντεβού απορρίψαμε ή ίσως αισθανθήκαμε αμήχανα γιατί τα ρούχα μας δεν ήταν trendy και luxury, ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε πρόσβαση σε όμορφα, ποιοτικά, βιώσιμα και ταυτοχρόνως οικονομικά είδη μόδας.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 𝗕𝗼𝗿𝘄 𝗔𝗽𝗽 (@theborwapp)

Και κάπως έτσι μου ήρθε η ιδέα για την εφαρμογή, που ωστόσο, όταν την μοιράστηκα με φίλους και γνωστούς, ή ακόμη και με επιχειρηματίες φίλους όλοι γέλασαν, λέγοντας μου πως κανείς δεν θα ήθελε να φοράει ρούχα άλλων, και εφόσον αυτό που εγώ ήθελα να δημιουργήσω δεν υπήρχε στην παγκόσμια αγορά, θυμάμαι μου είπαν "Δε μπορείς".

Όντας όμως πεισματάρα εγώ είπα ΜΠΟΡΩ και κάπως έτσι ξεκίνησα το ταξίδι του Borw App. 

Πες μας με λίγα λόγια, με ποιόν τρόπο λειτουργεί και πως μπορεί να βοηθήσει σε ενα πιο βιώσιμο μέλλον;

Αφού ο χρήστης κατεβάσει την εφαρμογή και ολοκληρώσει το προφίλ του, έχει πρόσβαση σε καινούργια είδη μόδας από βιώσιμα fashion brands και second-hand ρούχα και αξεσουάρ απο χρήστες που δεν τα φορούν πια και είτε θέλουν να τα δωρίσουν ή να τα πουλήσουν ή να τα ενοικιάσουν σε τρίτους. 

Με τον ίδιο τρόπο, και εσύ σαν χρήστης μπορείς να ενοικιάσεις την γκαρνταρόμπα σου σε τρίτους, να πουλήσεις τα είδη μόδας που δεν χρειάζεσαι πια ή και να δωρίσεις αυτά που δεν σου κάνουν πλέουν σε τρίτους, και ιδιαίτερα σε οικογένεις που το έχουν ανάγκη. Στόχος μας είναι να υπάρχει μια κυκλικότητα στη μόδα και να μην καταλήγει τίποτα στα απορρίμματα, όπως συμβαίνει στο σήμερα. Αυτό είναι που προσπαθούμε να αλλάξουμε μέσα από το Borw, αν όχι ριζικά, τουλάχιστον σταδιακά. 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 𝗕𝗼𝗿𝘄 𝗔𝗽𝗽 (@theborwapp)

Ποιος πιστέυεις ότι μπορεί να είναι ο μέσος χρήστης;

Επειδή το borw είναι super app, δηλαδή προσφέρει πολλές υπηρεσίες που αφορούν την κυκλικότητα της μόδας, μπορεί και έχει διάφορα είδη χρηστών. Για παράδειγμα, τα νέα παιδιά την χρησιμοποιούν για να βγάλουν κάποια χρήματα παραπάνω, από τα είδη μόδας τους. Η μαμά μου την χρησιμοποιεί για να δωρίσει ρούχα σε τρίτους.  Η δική μου η γενιά, θέλω να πιστεύω πως την χρησιμοποιεί για να ψωνίσει ή ενοικιάσει απο sustainable fashion brands.

Τι δυσκολίες αντιμετώπισες στο στήσιμο της εταιρείας σου;

Η μεγαλήτερη δυσκολία για εμένα -που στην συνέχεια έγινε και η μεγαλήτερη δύναμή/έμπνευσή μου- ήταν πως κανείς δεν πίστεψε στην ιδέα όταν την άκουσαν για πρώτη φορά. Όταν μοιράστηκα την ιδέα με φίλους και γνωστούς, μου είχαν πει πως δεν μπορώ να το κάνω, κι όμως δεν πέρασε ούτε μια νύχτα που να μην πέσω στο κρεβάτι μου και  να μην νιώθω μια φωνή μέσα μου να μου λέει ότι μπορώ.

Αυτό, σε συνδυασμό με την αποστολή μας σαν εταιρεία, το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στους χρήστες σε όλο τον πλανήτη, αλλά και και την αγγλική λέξη borrow, που είναι μέρος αυτού που κάνουμε (borrowing), το ονομάσαμε Borw. To borw δεν είναι απλά ακόμη ενα mobile app, αλλά μια ιδέα που κρύβει μέσα της δύναμη, ενδυνάμωση και ευκαιρίες. Γιατί αν borw εγώ, μπορείς και εσύ. Όλοι μπορούμε. Και αυτό είναι η δυναμή μας. 

Ποιές είναι οι συμβουλές σου για μια γυναίκα που θέλει να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση;

Το είδος της επιχείρησης που θα ανοίξει να είναι κάτι που αγαπάει πολύ, γιατί έτσι θα είναι σε θέση να μην τα παρατήσει ποτέ, ακόμη και σε μικρές ή μεγάλες δυσκολίες. 

Οι στόχοι που θέλεις να πετύχεις σε σχέση με το app;

Το Borw App έχει στόχο να γίνει ο πρώτος 360 προορισμός για circular fashion όπου τα μέλη του Borw community θα μπορούν να ανταλλάσσουν, αγοράζουν, δωρίζουν, δανείζουν, πωλούν ρούχα και αξεσουάρ, να προωθούν έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής και να δημιουργούν εισόδημα μέσα από τις δυνατότητες που δίνει το App.

Όραμα μας είναι να συμβάλλουμε σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους μας δημιουργώντας έναν καλύτερο κόσμο μέσα από τις πράξεις μας. Μέσω του Borw App προσπαθούμε να το πετύχουμε καλλιεργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για να μειώσει ο καθένας από εμάς το περιβαλλοντολογικό του αποτύπωμα ενώ δημιουργούμε ένα community από like minded individuals που δίνουν την δική τους φωνή στον κόσμο της κυκλικής μόδας. Αν μπορώ εγώ, μπορείς κι εσύ. Μπορούμε όλοι μαζί, ενωμένοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Style
0 / position1: 0 / position2: 0
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb