ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί είσαι μόνη; Ο καλύτερος τρόπος να απαντάτε σε όσους κάνουν single shaming

Μην αφήσετε τους αδιάκριτους και αγενείς ανθρώπους να σας χαλάσουν τα κέφια
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Γιατί είσαι μόνη; Ο καλύτερος τρόπος να απαντάτε σε όσους κάνουν single shaming
Photo via Buzzfeed

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλές γυναίκες που είναι επιτυχημένες στα επαγγελματικά τους, συχνά είναι singles. Κάποιες, τείνουν να κατηγορούν τον εαυτό τους που δεν βρήκαν το «άλλο τους μισό» και αφήνουν τη ντροπή να τους κυριεύσει.

Έχουν συνηθίσει να ακούν ερωτήσεις σχετικά με το γιατί είναι ακόμα ελεύθερες και γιατί είναι τόσο εγωίστριες και δε θέλουν να κάνουν οικογένεια. Το να αγνοήσετε αυτές τις ερωτήσεις θα ήταν ένα σούπερ καλό σενάριο, αλλά θα ήταν ακόμα καλύτερο να απαντήσετε και να ενημερώσετε τους ανθρώπους που σας παρενοχλούν με αυτόν τον τρόπο, ότι δεν μπορούν να σας πουν τι να κάνετε.

Εμείς αποφασίσαμε να σας δώσουμε μερικά παραδείγματα για το πως να μιλήσετε σε κάποιον που σαφώς σκοπεύει να σας κάνει single shaming.

Αλλάξτε την ερώτηση για να δείξετε πόσο καλά πηγαίνει η καριέρα σας

Εάν ένα μέλος της οικογένειας σας, σας πιέζει σχετικά με τα προσωπικά σας, δε χρειάζεται να είστε αμυντικοί. Μείνετε στη θετική πλευρά των πραγμάτων και απλώς αλλάξτε το θέμα σε κάτι που σας κάνει πολύ χαρούμενες αυτήν τη στιγμή. Η δουλειά σας μπορεί να πηγαίνει τέλεια και ο κύκλος των φίλων σας μπορεί να είναι ικανοποιητικός. Μιλήστε, λοιπόν, για εκείνα τα πράγματα που σας δίνουν χαρά και αποφύγετε να απαντάτε στα αρνητικά σχόλια με ακόμη περισσότερη αρνητικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγράψτε τον τρόπο σκέψης σας γύρω από το θέμα, αλλά μην υπερασπιστείτε τις επιλογές σας

Το να δικαιολογείτε τις επιλογές σας μπορεί να σημαίνει ότι, κατά βάθος, δεν είστε τόσο χαρούμενοι όσο λέτε. Όμως, μερικές φορές οι άνθρωποι σας ντροπιάζουν, σας γεμίζουν ανασφάλειες και σας ωθούν να πάρετε μια αμυντική στάση για το θέμα της εργένικης ζωής. Αντί να το κάνετε αυτό, μπορείτε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να εξηγήσετε την άποψή σας πάνω στο θέμα. Δεν χρειάζεται να εξηγήσετε λεπτομερώς τις επιλογές σας σε κανέναν, αλλά απλώς δώστε του μια περίληψη των πεποιθήσεών σας.

Η Jennifer Aniston έχει πει στο παρελθόν ότι, «Είμαστε πλήρεις με ή χωρίς σύντροφο, με ή χωρίς παιδί. Δεν χρειάζεται να είμαστε παντρεμένες ή μητέρες για να είμαστε ολοκληρωμένες. Πρέπει να καθορίσουμε τη δική μας «ευτυχία» για τον εαυτό μας. Ας πάρουμε αυτήν την απόφαση για εμάς και για τις νέες γυναίκες σε αυτόν τον κόσμο που μας βλέπουν ως παραδείγματα».

Ρωτήστε τους ευθέως αν ζηλεύουν

Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι μόνο οι ελεύθερες γυναίκες μπορούν να ζηλεύουν τα ευτυχισμένα ζευγάρια. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα ζευγάρια ευτυχισμένα στην σχέση τους και θα μπορούσαν να ζηλέψουν την εργένικη σας κατάσταση. Έτσι, ίσως καταβάλλουν κάποια προσπάθεια για να σας κάνουν να νιώσετε άσχημα από καθαρό φθόνο για τα πράγματα που μπορείτε να απολαύσετε όσο είστε single. Αν υποψιάζεστε κάτι τέτοιο, μπορείτε απλά να τους βάλετε στη θέση τους, ρωτώντας τους ευθέως αν ζηλεύουν που εσείς μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε ενώ αυτοί όχι.

Μπορείτε να τους κάνετε μια αμήχανη ερώτηση

Αυτό μπορεί να μην είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε, καθώς κάνετε σε κάποιον ακριβώς αυτό που κάνει σε εσάς, αλλά θα ήταν καταπληκτικό να δει πόσο ακατάλληλες και ενοχλητικές είναι οι ερωτήσεις του και πόσο άσχημα σας κάνουν να νιώθετε. Έτσι, εάν γνωρίζετε την όχι και τόσο φοβερή σχέση τους ή εάν έχουν πάρει κάποιο διαζύγιο στο παρελθόν, μπορείτε να τους ρωτήσετε γιατί είναι ακόμα παντρεμένοι ή τι συνέβη με την προηγούμενη σχέση τους. Ίσως μπορείτε να ρωτήσετε αν φοβούνται να μείνουν μόνοι και γι' αυτό μένουν με έναν σύντροφο που δεν τους ικανοποιεί.

Να είστε σαρκαστικές και να κάνετε ένα αστείο για αυτό

Αντί να χάσετε την ψυχραιμία σας και να γίνετε κακές, μπορείτε να δώσετε μια σαρκαστική απάντηση που πιθανότατα θα πιάσει απροετοίμαστο τον άνθρωπο που προσπαθεί να σας κάνει shaming. Το μόνο που ήθελε να κάνει προφανώς, ήταν να σας φέρει σε δύσκολη θέση, αλλά βρήκατε έναν υπέροχο τρόπο να ανταποδώσετε στην αδιακρισία του. Μπορείτε να του πείτε πως απλά δεν έχετε αρκετά χρήματα για έναν γάμο ή πώς είστε τόσο υπέροχοι που κανείς δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτήν την τελειότητα. Μην φοβάστε να είστε λιγομίλητοι με κάποιον που είναι πολύ αδιάκριτος και αγενής και έχει σαφώς κακές προθέσεις.

Πείτε ότι ένας σύντροφος δεν θα κάνει τη ζωή σας πιο όμορφη

Εάν η ζωή σας δεν είναι ευτυχισμένη και γεμάτη όσο είστε μόνοι σας, μην περιμένετε από έναν γάμο να σας φέρει αυτές τις συνθήκες. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι γεμάτα όντα και όχι μισά που ψάχνουν να καλύψουν τα κενά τους. Αν το συνειδητοποιήσετε αυτό, τότε μπορείτε να το εξηγήσετε και σε κάποιον που θέλεις να σας κάνει single shaming. Δεν σημαίνει ότι δεν θέλετε έναν σύντροφο, εάν φυσικά έρθει το κατάλληλο άτομο, αλλά δεν περιμένετε να δώσει νόημα στη ζωή σας κάποιος άλλος.

Εξηγήστε πώς σας πλήγωσε η προηγούμενη σχέση σας και πώς πρέπει να εστιάσετε στην ψυχική σας υγεία

Οι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν single shaming, δεν προσέχουν καθόλου την ψυχική και συναισθηματική σας υγεία. Μπορεί να μην ξέρουν πώς η προηγούμενη σχέση σας, σας έβλαψε και σας άφησε σημάδια που πρέπει να θεραπεύσετε. Δεν έχετε καμία ευθύνη να εξηγήσετε τι συνέβη και πώς σας πλήγωσε, αλλά μπορείτε απλά να πείτε ότι πρέπει να εστιάσετε στον εαυτό σας. Πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται άνετα να μιλήσουν για την ψυχική τους υγεία και πιθανότατα θα εγκαταλείψουν το θέμα μόλις κάνετε αυτήν την αναφορά.

Η Selena Gomez γνωρίζει τον συγκεκριμένο αγώνα και όπως είπε: «Είχα χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτό είναι κάτι με το οποίο δουλεύω συνεχώς για να το βελτιώσω. Αλλά νιώθω τόσο δυνατή επειδή έχω αποκτήσει τόσες πολλές γνώσεις για το τι συνέβαινε μέσα μου. Τα ψηλά μου ήταν πολύ ψηλά και τα χαμηλά μου με έριχναν για εβδομάδες κάθε φορά. Είμαι single για περισσότερα από 2 χρόνια τώρα και είμαι εντάξει με αυτό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
10 / position1: 589 / position2: 1316
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb