ENTERTAINMENT

Η υποψηφιότητα μιας γυναίκας, λεσβίας για αρχιεπίσκοπος στην Εκκλησία της Ουαλίας

Γράφει ιστορία η επίσκοπος Cherry Vann που έχει σύμφωνο συμβίωσης με τη σύντροφό της

Η υποψηφιότητα μιας γυναίκας, λεσβίας για αρχιεπίσκοπος στην Εκκλησία της Ουαλίας
The Church in Wales / Facebook

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί στην Ελλάδα οι παππάδες και οι αρχιεπίσκοποι να είναι μόνο άντρες αλλά στον καθολικό και τον προτεσταντικό κόσμο ο φυλετικός διαχωρισμός δεν υφίστανται. Το μόνο «κόλλημα» που είχαν τα υπόλοιπα κυρίαρχα χριστιανικά δόγματα ήταν η σeξουαλική προτίμηση του ιερέα.

Μάλλον όμως και αυτή η προκατάληψη φαίνεται να απομακρύνεται από τον Δυτικό κόσμο, καθώς η Εκκλησία της Ουαλίας παραλίγο να γράψει ιστορία, με την υποψηφιότητα μιας γυναίκας, λεσβίας στη θέση της αρχιεπισκόπου. Τελικά, η θέση δόθηκε στον Andy John, καθώς έλαβε θετικές ψήφους από τα 2/3 των μελών του Εκλογικού Κολλεγίου, κατά την πρώτη συνάντησή τους στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδας, Llandrindod Wells.

Μετά τη συνταξιοδότηση του John Davies, η εκλογή για τον νέο αρχιεπίσκοπο της Ουαλίας ξεκινά με την κατάθεση των υποψηφιοτήτων.

Οι υποψηφιότητες είναι 6, οι μισές εκ των οποίων είναι γυναίκες, ενώ η πιο δημοφιλής Cherry Vann, επίσκοπος του Monmouth είναι γνωστό πως έχει κάνει σύμφωνο συμβίωσης με την σύντροφό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι η Εκκλησία της Ουαλίας, εξέλεξε για πρώτη φορά επίσκοπο γυναίκα πριν από 5 χρόνια, την Joanna Penberthy. Ενώ αν είχε εκλεγεί η Vann στη θέση του αρχιεπίσκοπου θα ήταν η πρώτη φορά που το Ηνωμένο Βασίλειο τοποθέτησε άνθρωπο χωρίς φυλετικά κριτήρια στην υψηλότερη εκκλησιαστική θέση.

Η επίσκοπος Vann και η LGBTQ+ community

Η Vann έχει δηλώσει πως ελπίζει ότι τα άτομα LGBTQ+ θα θεωρήσουν τον διορισμό της ως ένδειξη ελπίδας. Ωστόσο, έχει επίσης αρνηθεί ότι θα χρησιμοποιήσει τη θέση της εντός της Εκκλησίας για να εκστρατεύσει υπέρ του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Η Εκκλησία της Ουαλίας, μόλις τον Οκτώβριο του 2021 ξεκίνησε να δίνει τις ευλογίες της σε γάμους ομοφυλόφιλων, όμως η απόφασή της να μην διατελεί ολόκληρη την τελετή έχει επιφέρει πολλές κριτικές. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η Εκκλησία πρέπει να προχωρήσει παραπέρα και να συγκαταθέσει στην πλήρη ισότητα των γάμων.

Ο γάμος μεταξύ ομοφύλων εξακολουθεί να αποτελεί σημείο διαμάχης σε όλα τα δόγματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Εκκλησία της Αγγλίας συνεχίζει να αρνείται τις ευλογίες στους γάμους ομοφύλων αλλά και την πραγματοποίηση γαμήλιων τελετών, επιμένοντας ότι τα ομόφυλα ζευγάρια παραμένουν άκληροι.

Ωστόσο, η Επισκοπική Εκκλησία της Σκωτίας επέτρεψε τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών από το 2017. Ομοίως, η Εκκλησία των Μεθοδιστών υποστήριξε την πρόταση να επιτραπεί ο γάμος ομοφύλων αυτόν τον Ιούνιο. Άλλα δόγματα στο Ηνωμένο Βασίλειο που επιτρέπουν τους γάμους ομοφύλων είναι οι Κουάκεροι στη Βρετανία και η Ενωμένη Μεταρρυθμισμένη Εκκλησία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Entertainment
6 / position1: 683 / position2: 1011
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb