THINK

Η 14η γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: Αλλος ένας δολοφόνος «επειδή τον απατούσε»

Η 48χρονη από τη Θεσσαλονίκη δολοφονήθηκε στην κρεβατοκάμαρά της με 23 μαχαιριές σε όλο της το σώμα
Γράφει η ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΑΚΛΑΤΖΗ
Η 14η γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: Αλλος ένας δολοφόνος «επειδή τον απατούσε»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα μετρηθήκαμε και βγήκαμε λιγότερες κατά μία, λείπει μια 48χρονη από τη Θεσσαλονίκη. Τη δολοφόνησε ο σύζυγός της με πολλαπλές μαχαιριές στην οικεία τους, στην Πολίχνη. Άλλο ένα θύμα, άλλη μια γυναικοκτονία…14 μετράμε μόνο για φέτος. Μια γυναίκα βρέθηκε νεκρή από τα χέρια του άντρα της και η κοινωνία παρατηρεί τις εξελίξεις τα «γιατί» και τα «πως» σιωπηλή. Τι να πει; Τι να πει όταν στις προηγούμενες 13 έμεινε άπραγη;

Μάλλον, δεν χρειάζεται να πει και πολλά, τα είπε όλα ο συνδικαλιστής αστυνομικός, Σταύρος Μπαλάσκας τον περασμένο Ιούνιου, αναφερόμενος στη γυναικοκτονία της Καρολάιν. «Δείχνει ότι είναι βλάκας (ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος). Αν υποστήριζε εκείνη τη στιγμή που σκότωσε την γυναίκα του, αν ήταν ατυχές γεγονός, μέσα στο θυμό του, ότι τά 'χασε και "τρελάθηκε" ... αν έπαιρνε την αστυνομία δεν θα πήγαινε ούτε 4 χρόνια φυλακή ... θα πήγαινε "εν βρασμώ ψυχής" σε οικογενειακό καυγά, "χωρίς να το θέλω εκείνη τη στιγμή", "δε λειτουργούσα εγώ", με πρότερο έντιμο βίο, άλλα 4.000 πράγματα. Θα πήγαινε πέντε; έξι χρόνια φυλακή;», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το χρονικό της γυναικοκτονίας

Ο 49χρονος από τη Θεσσαλονίκη που μαχαίρωσε μέχρι θανάτου χτες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν ο πρώτος που ακολούθησε τις συμβουλές κ. Μπαλάσκα, το ίδιο είχε κάνει και ο γυναικοκτόνος στη Δάφνη (6η γυναικοκτονία). Ο 49χρονος το βράδυ της Κυριακής παρουσιάστηκε αυτοβούλως στο τμήμα του Λευκού Πύργου (5,5 χλμ. μακριά) και ομολόγησε τη δολοφονία του.

Οι αστυνομικοί άμεσα μετέβησαν στο σπίτι του δολοφόνου στην Πολίχνη, όπου βρήκαν τη γυναίκα νεκρή στην κρεβατοκάμαρα, μέσα σε μία λίμνη αίματος. Η γυναίκα είχε κατακρεουργηθεί με 23 μαχαιριές σε όλο της το σώμα και κυρίως στον θώρακα και τα πόδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δράστης φέρεται να ισχυρίστηκε πως η γυναίκα του τον απατούσε, κάτι που δεν προκύπτει προανακριτικά, ωστόσο ο ίδιος αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και από την έως τώρα έρευνα της Ασφάλειας έχει προκύψει πως έχει νοσηλευτεί στο παρελθόν σε ψυχιατρική κλινική.

Σύμφωνα με τις Αρχές, δεν έχει προκύψει προηγουμένως καταγγελία σε Αστυνομικό Τμήμα, για τυχόν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ωστόσο, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις καταθέσεις του οικογενειακού περιβάλλοντος, στο σπίτι υπήρχε μία μόνιμη ένταση εξαιτίας των ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο δράστης, ο οποίος δεν φέρεται να έπαιρνε κανονικά και σταθερά την φαρμακευτική του αγωγή.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα.

Πλέον οι γυναικοκτονίες δεν μας σοκάρουν, μας λυπούν. Είναι κάπως σαν να περιμένουμε την επόμενη, σαν ένα αναπόφευκτο κακό.

Είναι η δομή της κοινωνίας μας φτιαγμένη έτσι που επιτρέπει τέτοια εγκλήματα. Και αυτή η γυναικοκτονία συνέβη υπό το πέπλου του «με απατάει», «αν δεν την έχω εγώ δεν θα την έχει κανείς», αυτό δεν είναι κτητικότητα, αυτό είναι ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε.

Στην περίπτωση της Ρόδου, εμείς επιτρέψαμε στον θείο του δολοφόνου να δηλώσει στην τηλεόραση ότι «Για να φτάσει στο σημείο να κάνει αυτό που έκανε και να αυτοκτονήσει, είναι πολύ δύσκολο, πρέπει να την έχει λατρέψει…Παρουσιάζετε τις γυναίκες όλες σαν θύματα, δεν είστε όλες θύματα». Εμείς επιτρέπουμε να ακούγονται οι φωνές που λένε ότι «ε αφού τον απατούσε» και «γιατί δεν έφευγε».

Για όλες αυτές τις φωνές έχω να πω ότι οι γυναίκες δολοφονήθηκαν γιατί προσπάθησαν να φύγουν, προσπάθησαν να ζήσουν τη ζωή του και να μην γίνουν αντικείμενο στα χέρια κάθε κακοποιητή συζύγου.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας

Τα βήματα της πολιτείας όμως αν και έχουν αργήσει πολύ είναι επιτέλους εδώ. Στις αρχές του μήνα κατατέθηκε στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο του υπουργείο Δικαιοσύνης που προβλέπει «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και λοιπές επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Στη νέα τροποποίηση προβλέπονται, μεταξύ άλλων:

  • Ως μοναδική ποινή η ισόβια κάθειρξη για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας, ανθρωποκτονίας, της θανατηφόρας ληστείας και του ομαδικού βιασμού.
  • Αυστηροποιούνται οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την απόλυση υπό όρο του κρατουμένου. Ειδικότερα, σε περίπτωση πρόσκαιρης κάθειρξης για τα εγκλήματα του νόμου περί ναρκωτικών (σε διακεκριμένη μορφή), για εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία, ληστεία, εμπρησμός, εμπρησμός σε δάση, εκβίαση, βιασμό ανηλίκου, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκου και όλα τα κατά της γενετήσιας ελευθερίας εγκλήματα, δίνεται η δυνατότητα για απόλυση υπό όρο μόνο αν έχουν εκτιθεί με ευεργετικό υπολογισμό τα 4/5 της ποινής. Άρα, από τα 3/5 που ισχύει σήμερα, αυξάνεται στα 4/5. Ως εκ τούτου, αυστηροποιείται για τα ανωτέρω αδικήματα η διάταξη, και ακόμα και με τον ευεργετικό υπολογισμό της ποινής, κατά τα ανωτέρω, ο κρατούμενος θα παραμένει περισσότερο χρόνο στο σωφρονιστικό κατάστημα. Επιπλέον, για τα παραπάνω εγκλήματα, θα απαιτείται πραγματική παραμονή σε σωφρονιστικό κατάστημα, ίση με τα 3/5 της ποινής (πραγματική έκτιση της ποινής). Άρα, από τα 2/5 που ισχύει σήμερα αυξάνεται στα 3/5. Ακόμη, προβλέπεται ότι σε περίπτωση καταδίκης για τα παραπάνω εγκλήματα σε ποινή ισοβίου καθείρξεως, το κατώτατο όριο παραμονής στο σωφρονιστικό κατάστημα του καταδίκου αυξάνεται από 16 έτη σε 18 έτη (πραγματική έκτιση). Επίσης προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις των ανωτέρω κακουργημάτων δεν επιτρέπεται απόλυση υπό τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Σίγουρα αυτές οι τροποποιήσεις έχουν ανοίξει τον δρόμο προς μια πιο ασφαλή ζωή για τις γυναίκες. Όμως το τέλος του δρόμου ακόμα είναι πολύ μακριά. Οι γυναίκες ακόμα φοβούνται, ακόμα δέχονται βία καθημερινά, ακόμα κρατούν τα κλειδιά στα χέρια όταν γυρνούν το βράδυ. Μέχρι λοιπόν μια γυναίκα να απολαμβάνει την ζωή χωρίς φόβο δεν μπορούμε να μιλάμε για ισότητα.

Αγόρια, δεν έχετε πια τη δικαιολογία να πείτε ότι δεν γνωρίζατε. Καταλαβαίνουμε ότι κρίνατε εξ ιδίων μέχρι στιγμής, αλλά η καθημερινότητα μας διαφέρει. Ξέρουμε ότι δεν είστε όλοι, αλλά επειδή δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι κακοποιητές και οι γυναικοκτόνοι κάντε μια προσπάθεια να περιθωριοποιείται και να καταγγέλλετε και εσείς τις συμπεριφορές που οι γυναίκες φοβούνται να καταγγείλουν. Την επόμενη φορά που θα γελάσετε στην αντροπαρέα για το ότι «δεν τα ανέχομαι εγώ αυτά, όπου δεν πίπτει λόγός…», δείξτε ότι δεν είναι οκ. Η Πατριαρχία μας δολοφονεί, ας την σταματήσουμε όλοι μαζί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
10 / position1: 1493 / position2: 1831
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb