THINK
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η Ελένη εξομολογείται πως είναι να είσαι σε μια βίαιη σχέση

Πώς είναι να ζει κάποια έναν τέτοιον εφιάλτη;
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Η Ελένη εξομολογείται πως είναι να είσαι σε μια βίαιη σχέση
Φωτογραφία από τον χρήστη Nguyễn Hiếu στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσφατα μια διαφήμιση της Lacta σε συνεργασία με το ΔΙΟΤΙΜΑ, κυκλόφορησαν ένα βίντεο για την κακοποίηση των γυναικών και την γυναικοκτονία, το οποίο έγινε αμέσως viral, προκαλώντας ανατριχίλα και θλίψη σε όσους το είδαν.

Η κακοποίηση των γυναικών μέσα σε σχέσεις, δυστυχώς είναι κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά, με πολλά από τα θύματα να σιωπούν και κάποια από αυτά να καταλήγουν νεκρά από τους βασανιστές τους. Στην καλύτερη περίπτωση, κάποια από αυτά γλυτώνουν, όμως μετά μέχρι να γιατρέψουν τις πληγές τους χρειάζονται χρόνο και χώρο και ίσως, αυτά τα τραύματα να μην φύγουν και ποτέ από μέσα τους.

Για μια τέτοια σχέση, ακραία κακοποιητική και σωματικά και ψυχικά, μας μιλάει μια νεαρή γυναίκα, την οποία θα αποκαλέσουμε "Ελένη", μιας και δεν θέλησε να αναφέρει το όνομα της, όμως ήθελε να μιλήσει, για όλες εμάς και να βοηθήσει μέσα από την εμπειρία της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθούν κάποια λόγια, αρκετά σκληρά, κάποιες διηγήσεις βαριές, οπότε προετοιμάσου για αυτό που θα διαβάσεις, όμως σκέψου ότι καμιά δεν είναι μόνη και ότι είσαι πραγματικά δυνατή, για να προστατεύεις τον εαυτό σου και να τον έχεις ψηλά.

Πως ξεκίνησε η συγκεκριμένη σχέση; Σου έδειχνε έναν "καλό" εαυτό;

Γνωριζόμασταν κάποια χρόνια και υπήρχε στο παρελθόν ένα φλερτ. Όταν ξαναβρεθήκαμε μέσω του διαδικτύου, εκείνος έμενε στη Ρόδο και εγώ σε μια μεγάλη πόλη της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αποφάσισα να μετακομίσω μόνιμα στη Ρόδο λόγω της σχέσης που είχε αναπτυχθεί μεταξύ μας και της αγάπης μου για αυτό το νησί. Η οικογένεια μου έχει ισχυρούς δεσμούς με τον τόπο εκεί. Συγκατοικήσαμε από την πρώτη στιγμή. Εκείνος μου το είχε προτείνει. Στην αρχή της σχέσης μας, ήταν πολύ καλός μαζί μου. Ρομαντικός,ευγενικός,προστατευτικός και κάπως κτητικός, αλλά αυτό με κολάκευε τότε.

Ποια ήταν η πρώτη φορά που το πράγμα ξέφυγε μεταξύ σας; Πως ένιωσες απέναντι σε αυτό που βίωσες;

Πρώτη φορά ήταν το Νοέμβριο του 2018 απ'όσο θυμάμαι... Δύο μήνες αφότου είχα εγκατασταθεί στο νησί. Είχε βγει με τους φίλους του το προηγούμενο βράδυ και είχε κάνει χρήση διεγερτικών ναρκωτικών ουσιών. Δεν είχα καταλάβει ότι γύρισε στο σπίτι, ξύπνησα και τον έψαξα γιατί ανησύχησα. Τον σήκωσα και του είπα "καλά γιατί δε μου είπες ότι ήρθες;!". Η αλήθεια είναι πως μίλησα με έντονο ύφος. Τότε πήγε να με πιάσει από το λαιμό, αλλά με άφησε. Έπαθα σοκ! Εκείνος μου ζητούσε συγγνώμη και μου έλεγε ότι δε θα το ξανακάνει. Του είπα ότι θέλω να φύγω και τότε πήρε μια ζώνη για να κρεμαστεί, άρχισε να κλαίει και να μου λέει πως είμαι ο έρωτας της ζωής του και δε θα ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο. Ήμουν σε σοκ κι έτσι αποφάσισα να του δώσω μια ευκαιρία,η οποία τελικά δεν ήταν μόνο μία...

Πως ήταν η καθημερινότητα σου με έναν τέτοιον άνθρωπο;

Η καθημερινότητα μου ήταν απαίσια... Πραγματικά απαίσια. Δε μιλούσα με κανέναν φίλο μου -πολύ σπάνια- ακόμη κι από την αδερφή μου χανόμουν. Όσο περνούσε ο καιρός γίνονταν όλο και πιο βίαιος. Τσακωμοί, φωνές, φόβος και διακίνηση ουσιών μέσα στο σπίτι. Με υποτιμούμε συνέχεια, ώσπου μ' εκανε να πιστέψω ότι εγώ φταίω που με χτυπούσε. Δύο φορές παραλίγο να με σκοτώσει.... Την πρώτη φορά μου χτυπούσε με δύναμη το κεφάλι στον τοίχο και μου έδινε μπουνιές, διότι γκρίνιαζα για "τις δουλειές του" κι επίσης δεν ήθελα να συνευρεθώ σeξουαλικά μαζί του. Εκείνο το βράδυ με ανάγκασε να κάνουμε σeξ. Δεν ήθελα, του το είπα, πήγα να φύγω, παραλίγο να με ρίξει από της σκάλες και με απείλησε.

Σε έναν άλλον καυγά, παραλίγο να με πνίξει. Ευτυχώς έκανα ότι λιποθύμησα και με άφησε. Αν δεν το είχα σκεφτεί, τώρα ίσως να μην ζούσα. Ειχα αρχίσει να ζαλίζομαι. Κατά μέσω όρο δυο -τρεις φορές την εβδομάδα, συνέβαιναν τέτοια περιστατικά. Ήταν μια καθημερινότητα που δεν την εύχομαι σε κανέναν. Δεν μπορούσα να βγω, δεν μπορούσα να φορέσω ότι θέλω, δεν μπορούσα να μιλάω σε όποιον θέλω. Ήμουν σπίτι δουλειά - δουλειά σπίτι. Η χειρότερη στιγμή της ημέρας ήταν όταν βαφόμουν το πρωί και προσπαθούσα να κρύψω τις μελανιές από τα χτυπήματα του. Κοίταζα τον εαυτό μου στο καθρέφτη και ένιωθα ένα τεράστιο κενό, σαν ζόμπι.... Δεν ήμουν πια χαρούμενη...

Οι φίλοι, η οικογένεια σου και οι δικοί σου άνθρωποι γνώριζαν για αυτό που ζούσες; Τους είχες πει; Το είχαν καταλάβει; Αν ναι, προσπάθησαν να σε βοηθήσουν;

Όχι. Κανείς δεν γνώριζε τίποτα. Το είχα πει μόνο μια φορά σε μια φίλη και την αδερφή μου λίγο μετά την ένταση, αλλά το κάλυψα επειδή μου το ζήτησε εκείνος. Επίσης, με είχε κάνει να νιώσω άσχημα που το είπα. Οι δικοί μου άνθρωποι, καταλάβαιναν ότι κάτι δεν πάει καλά και το συζητούσαν μεταξύ τους, αλλά εγώ δεν έλεγα τίποτα. Με βοήθησαν την τελευταία φορά που με χτύπησε. Όταν τα είπα όλα.

Πώς έγινε και αποφάσισες ότι ήρθε η ώρα να βγεις από όλο αυτό; Αντιμετώπισες κάποιον κίνδυνο παίρνοντας την απόφαση σου;

Συχνά του έλεγα να χωρίσουμε, αλλά δεν με άφηνε να φύγω. Δυο φορές είχα κλείσει και εισιτήρια, αλλά τη μία από εκείνες με κλείδωσε μέσα στο σπίτι για να χάσω το αεροπλάνο. Να σου πω την αλήθεια δεν το αποφάσισα εγώ. Με χώρισε εκείνος γιατί είχε βρει άλλη, αυτό είναι το αστείο. Ξέρεις κάτι;! Ήταν μια σχέση εξάρτησης. Εκείνος ήταν εξαρτημένος από τα ναρκωτικά κι εγώ από εκείνον. Δεν μπορούσα να φύγω. Πίστευα ότι ήμουν ερωτευμένη. Επίσης με είχε πείσει ότι φταίω εγώ για όλα αυτά που συνέβαιναν. Αντιδρούσα έντονα από ένα σημείο και μετά είναι η αλήθεια, αλλά ήταν γιατί δεν άντεχα άλλο.

Βγαίνοντας από αυτήν την κακοποιητική σχέση, πως δούλεψες με τα τραύματα σου; Θεωρείς ότι μπορεί ένας άνθρωπος να αφήσει εντελώς πίσω του μια τέτοια τραυματική εμπειρία και να προχωρήσει χωρίς προβλήματα; Η μετέπειτα ερωτική σου ζωή, επηρεάστηκε από όλο αυτό;

Όπως σου είπα παραπάνω είχε βρει ήδη άλλη, οπότε δεν αντιμετώπισα κάποιον κίνδυνο από τη στιγμή που έφυγα. Αντιμετώπισα όμως κίνδυνο την ημέρα που χωρίσαμε. Γύρισα από τη δουλειά και άρχισε να με βρίζει, ενώ εγώ προσπαθούσα να ηρεμήσω και τους δύο μας. Φώναζε και με έβριζε χυδαία, με αποτέλεσμα να τον σπρώξω με δύναμη. Τότε εκείνος μου έδωσε μια πολύ δυνατή κουτουλιά στο ζυγωματικό με αποτέλεσμα να μου το σπάσει. Επίσης με έριξε κάτω και με κλώτσησε. Ναι, μπορείς να πεις ότι κινδύνευσα, αλλά όχι γιατί  δεν ήθελε να χωρίσουμε, ήθελε, αλλά το θέμα του ήταν ότι το είπα πρώτη εγώ, μαζί με κάποιες σκληρές αλήθειες. Θυμάμαι ότι του είχα πει: "Μπορεί να μην κάνεις χρήση ηρωΐνης, αλλά είσαι ένας ναρκομανής που βγάζει λεφτά πατώντας επί πτωμάτων, μιας και διακινείς όλα τα υπόλοιπα". Η αλήθεια πονάει....

Κοιτώντας πίσω, για όλα αυτά που έζησες και είσαι πλέον μια επιζούσα, τι έχεις να πεις σε κάθε γυναίκα που μας διαβάζεις και μπορεί να περνάει κάτι παρόμοιο;

Αυτό ήταν και είναι δύσκολο, γιατί παρόλο που έχουν περάσει δύο χρόνια από τον χωρισμό μου από αυτόν τον άνθρωπο, κάποια από τα τραύματα παραμένουν ακόμη ανοιχτά. Έχω κάνει δουλειά με τον εαυτό, αλλά χρειάζεται και άλλη. Κατάφερα να γυρίσω στο νησί που τόσο αγαπώ και ζω μόνιμα εκεί, πλέον. Θέλω να επισκεφτώ έναν ψυχολόγο, διότι δε θέλω άλλο να καθορίζει τη ζωή μου και την εμπιστοσύνη μου στους ανθρώπους ένα τέτοιο γεγονός και ένας ακόμη λόγος που θέλω να πάω σε έναν ειδικό, είναι η χαμηλή μου αυτοπεποίθηση. Ξέρεις τι πιστεύω;! Εάν είχα αυτοπεποίθηση θα είχα φύγει από την πρώτη στιγμή.

Φυσικά και έχει επηρεαστεί η ερωτική μου ζωή. Έχω γίνει ανασφαλής και σηκώνω ένα τοίχος. Θα έλεγα ότι πολλές φορές γίνομαι και αυτοκαταστροφική στις σχέσεις μου βγάζοντας φόβο, ανασφάλειες και πολλές άμυνες. Δεν πάω εκεί που ξέρω ότι θα νιώσω ή και νιώθω κάποια παραπάνω συναισθήματα γιατί φοβάμαι. Είναι φρικτό να καθορίζει ο φόβος την ερωτική σου ζωή.

Έχω να πω ΜΙΛΗΣΤΕ! Ζητείστε βοήθεια από φίλους, συγγενείς και τις δομές που υπάρχουν. Η βία δεν είναι αγάπη. Η βία είναι καταδικαστέα. Εγώ ήμουν τυχερή και επέζησα, όμως άλλες όχι. Δε θέλετε να είστε η επόμενες. Πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε όλο αυτό που συμβαίνει και ο μόνος τρόπος είναι να σπάσει η σιωπή. Επίσης θέλω να πω σε όλες τις γυναίκες, να μην ακούσουν πότε κάποιον που θα τους πει είτε να μη μιλήσουν λόγω των κοινωνικών στερεοτύπων που πολλές φορές επικρατούν, είτε λόγο του φόβου. Σ'ευχαριστω πολύ!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
20 / position1: 340 / position2: 991
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb