Νέα (news) και πολύτιμες συμβουλές για την ομορφιά, τη μόδα, τον έρωτα, τις σχέσεις και tips για τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας
Think

Γιατί η κλιματική αλλαγή έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ζωή των γυναικών

Μια έρευνα που θα δεις πόσο σημαντική είναι τελικά η ατομική σου δράση απέναντι στην περιβαλλοντική καταστροφή που βιώνει ο πλανήτης

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Δημοσίευση ΝΟE 17, 2021

Γιατί η κλιματική αλλαγή έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ζωή των γυναικών
Φωτογραφία από τον χρήστη Markus Spiske στο Pexels

Γνωρίζεις ήδη ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει καταστροφικές και - σε ορισμένα σημεία - μη αναστρέψιμες, επιπτώσεις στον πλανήτη. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ, οι παγετώνες λιώνουν, τα επίπεδα CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) αυξάνονται και η ποσότητα μεθανίου στην ατμόσφαιρα είναι η υψηλότερη που έχει σημειωθεί εδώ και 800.000 χρόνια.

Σύμφωνα με την Angela Baschieri, σύμβουλο πολιτικής δυναμικής του πληθυσμού για την υπηρεσία σeξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας των Ηνωμένων Εθνών, η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει εξίσου τα δυο κλασικά φύλα.

Ίσα ίσα, που συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη ήταν εδώ και πολύ καιρό άνιση όσον αφορά τα φύλα. «Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι περίπου 507 γυναίκες και κορίτσια πεθαίνουν κάθε μέρα ως αποτέλεσμα επιπλοκών από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις, εγκατάλειψη τόπου και φυσικές καταστροφές», δηλώνει η Baschieri. Μάλιστα, η εν λόγω έρευνα δείχνει ότι μια αύξηση κατά ένα βαθμό Κελσίου από την περασμένη εβδομάδα αντιστοιχεί σε 6% μεγαλύτερες πιθανότητες θνησιγένειας στον τοκετό.

via GIPHY

Πιο συγκεκριμένα, στο Νεπάλ και το Μπαγκλαντές, η έρευνα δείχνει ότι τα κορίτσια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σχολείο και να παντρευτούν προκειμένου να λύσουν τις οικονομικές δυσκολίες που προκαλούνται στις οικογένειες τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ως υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, η UNFPA (υπηρεσία σeξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας των Ηνωμένων Εθνών) επικεντρώνεται στο να διασφαλίσει ότι όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια θα ενημερωθούν και θα διεκδικούν τη σeξουαλική υγεία και τα δικαιώματά τους. Αυτή η υποστήριξη χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τώρα, δεδομένης της συχνότητας των φυσικών καταστροφών λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλη η ανθρωπότητα υπόκειται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά οι περιθωριοποιημένες ομάδες ατόμων, όπως οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι ευάλωτες σε ιδιαίτερες αντιξοότητες», λέει η Baschieri.

Επιπλέον, η επιστήμονας συνεχίζει, αναλύοντας περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες, καθώς και πέντε εύχρηστους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσες να βοηθήσεις, ώστε να συμβάλλεις στην καλυτέρευση αυτής της κατάστασης.

via GIPHY

Γιατί όμως, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις γυναίκες και τα κορίτσια περισσότερο από ότι τους άνδρες;

Ίσως πιστεύεις ότι οι φυσικές καταστροφές όπως οι τυφώνες, οι πυρκαγιές και οι κατολισθήσεις δεν μπορούν να επηρεάσουν το ένα φύλο περισσότερο από το άλλο – σωστά;

Λάθος. «Η πραγματικότητα είναι ότι όταν οι έντονες βροχοπτώσεις πέφτουν συχνότερα, προκαλώντας πλημμύρες ή οι περίοδοι ξηρασίας διαρκούν αρκετά χρόνια, προκαλώντας ανασφάλεια για την ύπαρξη τροφών ή κατολισθήσεις, τυφώνες ή κυκλώνες πλήττουν ζωές, βιοποριστικούς πόρους και φυσικούς πόρους, συνήθως εκείνοι με τους λιγότερους πόρους είναι και οι πιο ευάλωτοι. Ιδιαίτερα δε οι γυναίκες, που ανήκουν στην πλειονότητα των φτωχών του κόσμου», κατά την επεξήγηση της Bascheri.

Ομοίως, σε πολλά μέρη του πλανήτη, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν άνιση πρόσβαση σε επίσημα χρηματοοικονομικά συστήματα, στην ιδιοκτησία γης, στην περίθαλψη της υγείας, στην εκπαίδευση και την πληροφόρηση, χάνοντας έτσι βασικά δικαιώματα που οδηγούν στην ευημερία τους, χωρίς όμως να πλήττεται η ευημερία των οικογενειών και των κοινοτήτων τους. «Αυτά τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά εμπόδια απέναντι στις γυναίκες, είναι που μπορούν να περιορίσουν τη δύναμη λήψης αποφάσεων και την ικανότητά τους να προσαρμοστούν στο περιβάλλον τους, καθιστώντας τις δυσανάλογα ευάλωτες στην περιβαλλοντική αλλαγή».

Όλα τα παραπάνω συνδέονται με τη συστημική ανισότητα των φύλων, καθώς οι γυναίκες εξακολουθούν να μην έχουν ίσα δικαιώματα με τους άντρες και επομένως δεν έχουν ισότιμη βάση όσον αφορά την αποφυγή της καταστροφής που μπορεί να προκαλέσει η κλιματική αλλαγή.

Αυτός ο αντίκτυπος, με τη σειρά του, επηρεάζει την ικανότητα των γυναικών και των κοριτσιών να έχουν τον έλεγχο του σώματός τους και να προσαρμόζονται ή να αναρρώνουν από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που προκαλούνται από το κλίμα.

via GIPHY

4 παραδείγματα επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις γυναίκες και τα κορίτσια. Σύμφωνα με την Bascheri, η κλιματική αλλαγή μπορεί:

  • Μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη φυλετική βία 
  • Μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση των γάμων παιδιών
  • Μπορεί να οδηγήσει σε θνησιγένεια και άλλα προβλήματα στα νεογνά
  • Μπορεί να διαταράξει τη σeξουαλική και αναπαραγωγική υγεία των γυναικών και να περιορίσει την πρόσβαση τους στην αντισύλληψη

Τι μπορείς να κάνεις για να υποστηρίξεις τις γυναίκες που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή;

Η απάντηση δεν είναι απλή, μιας και το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί από ένα άτομο, αλλά αξίζει να ξέρεις το εξής: ακόμα και η μικρότερη κίνηση βοηθάει και οι ενέργειές σου μπορούν όντως να κάνουν τη διαφορά.

Γίνε μέρος του κινήματος

Λάβε μέρος στο κίνημα για να διασφαλίσεις ότι όλοι — ειδικά οι γυναίκες και τα κορίτσια — μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ποιοτική φροντίδα της σeξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας που χρειάζονται και αξίζουν.

Ένας τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να ακολουθήσετε οργανισμούς όπως το UN Women, το Women's Environmental Network ή το Gender CC και να μοιράζεσαι τις καμπάνιες τους στα social media και από στόμα σε στόμα.

Κάνε δωρεές

Η δωρεά σε οργανισμούς που προστατεύουν τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών σε περιόδους κρίσης, συγκρούσεων και καταστροφών, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, κάνει τεράστια διαφορά στην υπόθεση. Κάποιοι από τους αγαπημένους μας οργνισμούς τέτοιου είδους είναι η Action Aid και το Wonder Foundation.

Άκουσε

Βεβαιώσου ότι οι φωνές των νέων ακούγονται – πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Θυμήσου: η προσωπική δράση μετράει

Θυμήσου: ενώ τα άτομα από μόνα τους μπορεί να μην είναι σε θέση να κάνουν τις μεγαλύτερες αλλαγές πάνω στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, η προσωπική δράση μπορεί να αυξήσει –και να διατηρήσει– τα δικαιώματα και τις επιλογές των γυναικών και των κοριτσιών, στην κορυφή της ατζέντας για την κλιματική αλλαγή.

via GIPHY

Περισσότερα Θέματα Think
× PINK.GR
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ NEWSLETTER
GET CONNECTED
Nextweb