ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ 7 GIRL BOSSES THINK
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Για τη Μάχη Κακαβά κάθε μέρα στη δουλειά της είναι διαφορετική

Η managing director της Abc Design μας δίνει μικρά μυστικά επιτυχίας
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Για τη Μάχη Κακαβά κάθε μέρα στη δουλειά της είναι διαφορετική

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μάχη Κακαβά, είναι managing director της εταιρείας Abc Design που ασχολείται branding, το σχεδιασμό συσκευασίας και τη διαφημιστική προβολή. Έχοντας μεγάλη εμπειρία και γνώση επάνω στο αντικείμενό της, σίγουρα είχε να μας δώσει καλές συμβουλές!

Πώς και πότε αποφάσισες να πάρεις το ρίσκο να ανοίξεις τη δική σου επιχείρηση;

Από την αρχή του ξεκινήματός μου σαν γραφίστρια άρχισα να έχω πελάτες για μικρές δουλειές. Έτσι ξεκίνησε ένα ντόμινο από πελάτες που ο ένας με σύστηνε στον άλλο και με αυτό τον τρόπο όταν αποφάσισα να πάρω το ρίσκο να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση υπήρχε ήδη ένα καλό πελατολόγιο. Επίσης βοήθησε και η επαγγελματική εμπειρία που είχα σε διαφημιστικές και περιοδικά που μου έδωσε την ασφάλεια της γνώσεις έτσι ώστε να είμαι αρκετά αποτελεσματική στις εργασίες που έκανα.

Με ποιον είναι πιο εύκολο να συνεργάζεσαι; Με άντρες ή γυναίκες;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχω συνεργαστεί εξίσου καλά και με άντρες και με γυναίκες. Όταν διαλέγω ένα συνεργάτη το κριτήριο μου δεν είναι το φύλο, αλλά ο τρόπος σκέψης και η αισθητική που έχει πάνω στη δουλειά. Το ίδιο ισχύει και για τους πελάτες που συνεργάζομαι - θα ήταν παράλογο να επιζητώ συνεργασίες με βάση το φύλο. Νομίζω πως καλοί και κακοί χαρακτήρες υπάρχουν και στα δύο φύλα οπότε είναι θέμα χημείας και επιλογής ανθρώπου.

Έχεις κάποιες συμβουλές για όσες σκέφτονται να δοκιμάσουν τις δικές τους δυνάμεις στο επιχειρείν;

Είναι μια δύσκολη ερώτηση αυτή και ακόμη πιο δύσκολη η απάντησή της.
Οι συνθήκες όταν ξεκίνησα εγώ ήταν πολύ διαφορετικές με τις τωρινές. Σήμερα υπάρχει η κρίση, ο κορωνοϊός και πολλές δυσκολίες όμως σίγουρα υπάρχουν ευκαιρίες και προκλήσεις που μπορεί να οδηγήσουν μια γυναίκα να δραστηριοποιηθεί και να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση. Θα πρέπει αρχικά να μελετήσει τις ανάγκες της αγοράς. Να δει εις βάθος ποιο επάγγελμα θα είναι και αύριο σε ανάπτυξη, γιατί αλλάζει η ζήτηση σε πολλές δραστηριότητες και πολύ γρήγορα δημιουργούνται καινούργιες ανάγκες, επίσης να αφουγκραστεί την αγορά σωστά, δημιουργώντας τη δική της επιχείρηση και κατακτώντας τον στόχο της. Εγώ προσωπικά δεν το μετάνιωσα, και για να είμαι ειλικρινής πιστεύω πως αξίζει το κόπο η κάθε προσπάθεια.

Τι είναι αυτό που σου αρέσει και τι δεν αντέχεις καθόλου στη δουλειά σου;

Αυτό που μου αρέσει στη δουλειά μου είναι πως δεν υπάρχει μονοτονία. Δουλεύοντας με διαφορετικούς πελάτες και διαφορετικά προϊόντα έχω την πολυτέλεια να μη νιώθω καταπιεσμένη ακόμη και όταν υπάρχουν δυσκολίες. Θα ήταν ψέμα να σας πω πως δεν υπάρχει άγχος και πίεση κάποιες φορές, παρ’ όλα αυτά όταν κάνεις την εργασία που αγαπάς, όλα είναι πιο εύκολα και σίγουρα εγώ κρατάω την καλή πλευρά της να συνοδεύει τη ζωή μου.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η γυναίκα επιχειρηματίας; Πιστεύεις πως διαφέρουν από όσα έχει να αντιμετωπίσει ένας άντρας;

Παλαιότερα που ήταν λίγο πιο ανδροκρατούμενη η επιχειρηματικότητα ήταν δύσκολο να σταθεί μια γυναίκα, υπήρχαν ερωτηματικά για την ικανότητά της, για το αν θα έχει συνέχεια η προσπάθεια ή θα τερματίσει γρήγορα την δραστηριότητα της. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η γυναίκα είναι απαραίτητο να δουλεύει για την προσωπική της θέση στην κοινωνία, να είναι αυτοδύναμη, δημιουργική και παραγωγική σε πολλά επίπεδα. Δεν πιστεύω πως θα αντιμετωπίσει διαφορετικές προκλήσεις από έναν άντρα στο ίδιο εργασιακό πλαίσιο λόγω του φύλου της.

"Δουλεύοντας με διαφορετικούς πελάτες και διαφορετικά προϊόντα έχω την πολυτέλεια να μη νιώθω καταπιεσμένη ακόμη και όταν υπάρχουν δυσκολίες"

Υπήρχε κάτι που σε τρόμαζε πολύ στη δουλειά σου και τώρα πλέον σου φαίνεται απλό και εύκολο;

Ένα από τα θέματα που με πίεσε στην αρχή ήταν ότι έπρεπε να είμαι πιο κοινωνική, επικοινωνιακή με τους πελάτες μου και να γίνω πιο εξωστρεφής. Ευτυχώς δεν ήταν τόσο δύσκολο, και έτσι τώρα είναι κάτι που απολαμβάνω και μπορώ να το διαχειριστώ κερδίζοντας συνεργασίες, ανταλλάσσοντας απόψεις και εισπράττοντας γνώση και εξέλιξη τόσο επαγγελματικά, όσο και σαν άνθρωπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
10 / position1: 354 / position2: 919
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb