ΥΓΕΙΑ

Γιατί μπορεί να έχεις αίμα μετά το σeξ;

Οι πιθανοί λόγοι που συμβαίνει αυτό και γιατί δεν πρέπει να πανικοβάλλεσαι
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Γιατί μπορεί να έχεις αίμα μετά το σeξ;
Φωτογραφία από τον χρήστη Klaus Nielsen στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο γεγονός που πολλές έχουμε βιώσει, όμως δεν χρειάζεται να φρικάρεις, καθώς είναι πολύ φυσιολογικό το να δεις λίγο αίμα μετά το σeξ. Παρακάτω, θα διαβάσεις τις πιο συνηθισμένες αιτίες που προκαλούν κάτι τέτοιο και φυσικά, αν δεις ότι αυτό συμβαίνει συνέχεια, θα πρέπει να μιλήσεις με την/τον γυναικολόγο σου και να ανακαλύψεις την αιτία.

Κολπική ξηρότητα

Είναι επόμενο, αν κάνεις σeξ και δεν είσαι αρκετά υγρή, να δεις αίμα λόγω της τριβής. Έτσι, θα δημιουργηθούν εκδορές μέσα ή γύρω από την περιοχή του aιδοίου σου και κάποιες φορές, αυτές οι εκδορές ματώνουν. Όσο για τους λόγους που μπορεί να έχεις κολπική ξηρότητα, μπορεί να είναι διάφοροι, αλλά μπορείς να αντιμετωπίσεις την κατάσταση με την χρήση λιπαντικού.

Κολπική λοίμωξη

Ο κόλπος φιλοξενεί και καλά και κακά βακτήρια, ενώ η ισορροπία μεταξύ τους, κρατά την περιοχή υγιή. Αν όμως αυτή διαταραχτεί, τότε προκαλούνται λοιμώξεις. Η πιο συχνή είναι η μυκητίαση, η οποία συμβαίνει επειδή τα αντιμυκητιακά βακτήρια ανισορροπούνται, με αποτέλεσμα να αυξάνονται υπερβολικά οι μύλητες κάντιντα στην περιοχή. Σαν κύριο σύμπτωμα εκδηλώνεται η φαγούρα, όπου αν ξύνεις την περιοχή θα δημιουργηθούν εκδορές που θα ματώσουν.

Περίοδος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικά αν μόλις σου τελείωσε, τότε πολύ πιθανό είναι να έχεις αίμα για αυτόν τον λόγο. Μπορεί να υπάρχει περισσευούμενο στη μήτρα σου και με το σeξ απλώς να βοηθήθηκε να κατέβει.

Σeξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα

Κάποια ΣΜΝ είναι πιθανό να προκαλέσουν αιμορραγία μετά το σeξ, αλλά δε θα πρέπει να ανυσηχήσεις, αν δεν έχεις άλλα συμπτώματα. Π.χ. η γονόρροια και τα χλαμύδια έχουν σαν σύμπτωμα την έκκρηση αίματος, αλλά έχουν και την μεγάλη παραγωγή δύσοσμων και περίεργων χρωματικά υγρών.

Ενδομητρίωση

Εδώ μιλάμε για πιο σύνθετες καταστάσεις, που προφανώς αν υπάρχει αυτή η πιθανότητα θα την έχεις ανακαλύψει ήδη από αντίστοιχα check up ρουτίνας. Αν παρόλα αυτά έχεις ενδομητρίωση, το αίμα μετά το σeξ είναι από τα πιο συχνά συμπτώματα, σε συνδυασμό με πολύ πόνο, έντονες κράμοες στην κοιλιά και πιο σπάνια, χρόνια κόπωση.

Πολύποδας τραχήλου

Ακόμα μια πολύ σπάνια περίπτωση που και αυτήν θα την έχεις εντοπίσει σε γυναικολογικούς έλεγχους ρουτίνας. Σε αυτήν την περίπτωση θα έχεις πολύ αίμα, κάθε φορά που κάνεις σeξ, αλλά μπορεί  να δεις και σε άλλες φάσης της μέρας σου. Γενικά, έχεις δύσκολη περίοδο και πολλά δύσοσμα υγρά.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Τέλος, μια ακόμα σπάνια περίπτωση είναι και αυτή του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, συμπτώματα του οποίου δεν είναι μόνο το αίμα μετά το σeξ, αλλά και μια γενικότερη αιμορραγία μέσα στη μέρα, με δύσκολες περιόδους, πόνο στο σeξ και περίεργα υγρά.

Όπως και να έχει, όλες οι παραπάνω πληροφορίες είναι γενικές και σε καμία περίπτωση δε θα έπρεπε να δώσεις απόλυτη σημασία. Την σωστή διάγνωση θα σου την κάνει γυναικολόγος και φυσικά δε θα πρέπει να αμελήσεις το ραντεβού σου, αν δεις ότι τα συμπτώματα επιμένουν. Μην ξεχνάς όμως, ούτε την ετήσια γυναικολογική εξέταση σου, ώστε η πρόληψη να καταφέρει να λειτουργήσει και να παραμένεις υγιής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
9 / position1: 417 / position2: 1301
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb