ΤΑΞΙΔΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

H Κέλλυ ζει στη Ρουάντα και μας περιγράφει την καθημερινότητά της

Πώς είναι να ζεις και να δουλεύεις σε μια χώρα της Αφρικής;
Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ
H Κέλλυ ζει στη Ρουάντα και μας περιγράφει την καθημερινότητά της

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν ζεις στην Ελλάδα τότε μάλλον ξέρεις ελάχιστα πράγματα για τη Ρουάντα! Η μικρή αυτή χώρα βρίσκεται στην ανατολική κεντρική Αφρική, πρωτεύουσα το Κιγκάλι και έχει πληθυσμό περίπου 12 εκατομμύρια. Σε αυτά τα 12 εκατομμύρια υπάρχει μια Ελληνίδα που ζει εκεί με τον άντρα της και δύο παιδιά!

Είναι η Κέλλυ, μια γυναίκα που μετακόμισε εκεί πριν περίπου δυο χρόνια, ενσωματώθηκε αμέσως με την καθημερινότητα εκεί και έφτιαξε τη δική σας travel start up. Είναι travelplanner και η αποστολή της είναι, οι Έλληνες (και όχι μόνο) να γνωρίσουν τη Ρουάντα μέσα από ταξίδια που οργανώνει η ίδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εννοείται την ακολουθούσα γιατί κάποια στιγμή θα οργανώνει και το δικό μου ταξίδι, όμως μέχρι τότε είπαμε να κάνουμε μια συνέντευξη και να μάθουμε περισσότερα πράγματα για αυτήν την πολύχρωμη χώρα της Αφρικής! 

Μετακόμισες στη Ρουάντα πριν την πανδημία και ακόμα δεν έχει τελειώσει. Πώς είναι να ζεις σε μια καινούρια χώρα ενώ ταυτόχρονα ο πλανήτης αντιμετωπίζει κάτι τόσο δύσκολο;

Για την ακρίβεια μετακόμισα στη Ρουάντα ακριβώς πριν το πρώτο lockdown στην αρχή της πανδημίας. Πήρα μία από τις τελευταίες πτήσεις που εισήλθαν στη χώρα (ή που εξήλθαν από την Ελλάδα) πριν αυτές σταματήσουν τελείως για μήνες. Και αυτό ήταν τρομερά δύσκολο, βρισκόμουν σε μια καινούρια χώρα και για δυο μήνες δεν μπορούσα να βγω από το σπίτι και να τη γνωρίσω. Δεν μπορούσα τότε ούτε σούπερ μάρκετ να πάω, έπρεπε να παραγγέλνω online χωρίς να γνωρίζω καθόλου τα τοπικά προϊόντα, ή από που να παραγγείλω. Ήμουν για 60 μέρες περιορισμένη, σε μια καινούρια χώρα, σε μια άγνωστη για μένα ήπειρο, σε ένα παράξενο αφρικάνικο σπίτι, ενώ ξεκινούσε μια πανδημία, μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλον τον πλανήτη.

Πλέον τα πράγματα έχουν ομαλοποιηθεί, έχουμε συνηθίσει στη νέα κατάσταση. Ακολουθούμε όλοι τα μέτρα στη χώρα, τα οποία είναι πολύ αυστηρά, καταφέρνουν όμως έτσι να κρατήσουν τα κρούσματα χαμηλά. Βρήκα τα πατήματά μου, και η ζωή συνεχίζεται.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο κίνητρο ώστε να μετακομίσεις εκεί με την οικογένειά σου και να κάνεις ένα νέο επαγγελματικό ξεκίνημα; Υπάρχει ελληνική κοινότητα εκεί;

Το μεγαλύτερο κίνητρο για εμάς ήταν ότι θέλαμε να ξεκινήσουμε κάτι δικό μας, να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο. Στη Ρουάντα με τη μεγάλη ανάπτυξη και τα κενά στην αγορά, μου δόθηκε μια μεγάλη ευκαιρία: να ασχοληθώ με αυτό που πραγματικά αγαπώ, τα ταξίδια. Ο άντρας μου ήρθε πρώτος, ξεκίνησε τις δικές του επιχειρήσεις, κι εγώ ήρθα αποφασισμένη και προετοιμασμένη να συστήσω τη Ρουάντα στην Ελλάδα και να συνδέσω τουριστικά τις δυο χώρες.

Δεν υπάρχει ελληνική κοινότητα, όχι. Έλληνες έρχονται και φεύγουν ανά διαστήματα. Αυτή τη στιγμή είμαστε 3 Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι Ρουάντας.

Περιέγραψέ μας μια μέρα σου. Από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ και τι είναι αυτό που απολαμβάνεις περισσότερο;

Ασφαλώς δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες, αλλά μια τυπική μέρα ξεκινάει οπωσδήποτε με τροπικά φρούτα για πρωινό. Δεν υπάρχει μέρα που να μη φάω ανανά (δεν έχετε φάει ωραιότερο) και μικρές αφρικανικές μπανάνες (οι original μπανάνες).

Συνήθως μέσα στη μέρα όλο και κάποια υποχρέωση ή ραντεβού θα έχω, αλλά αν είμαι ελεύθερη από υποχρεώσεις σίγουρα θα πάω για περπάτημα σε κάποια γειτονιά της πόλης. Με το κινητό στο χέρι περπατάω χιλιόμετρα, τραβάω φωτογραφίες και δείχνω τη ζωή και την καθημερινότητα στη Ρουάντα μέσα από τον λογαριασμό μου στο ίνσταγκραμ.

Αν πρέπει να δουλέψω, προτιμώ σε κάποιο ήσυχο καφέ παρά στο σπίτι. Και αν μας λείπει κάτι, περνάω και μια βόλτα από την αγορά για ψώνια. Έχει σούπερ μάρκετ κανονικά εδώ, αλλά για φρούτα και λαχανικά πηγαίνω πάντα στις υπαίθριες αγορές που είναι φανταστική εμπειρία, γεμάτη χρώματα, κίνηση, φασαρία, πολύχρωμα υφάσματα και δύσκολες συνεννοήσεις 2-3 λέξεων στα Kinyarwanda. Έχω και δύο παιδάκια, οπότε από το απόγευμα και που θα γυρίσουν από το σχολείο μέχρι το βράδυ που θα κοιμηθούν, η καθημερινότητα μας δε διαφέρει από οποιασδήποτε άλλης οικογένειας. Η μόνη μου διαφορά από μια άλλη Ελληνίδα μαμά, είναι ότι προσπαθώ να μαγειρέψω ελληνικά φαγητά με τοπικά ρουαντέζικα προϊόντα.

Αυτό που απολαμβάνω περισσότερο μέσα στη μέρα μου είναι η ηρεμία και οι αργοί ρυθμοί. Κανείς δε βιάζεται, κανείς δεν εκνευρίζεται, κανείς δεν αγχώνεται. Και κάπως το ενσωματώνεις κι εσύ όλο αυτό θέλεις δε θέλεις στην καθημερινότητά σου.

Τι αγαπάς περισσότερο εκεί και τι θα ήθελες να αλλάξεις άμεσα αν μπορούσες;

Είναι τόσα πολλά αυτά που αγαπώ, γιατί πραγματικά σου κλέβει την καρδιά αυτή η χώρα, αλλά αν έπρεπε να διαλέξω ένα, θα έλεγα αυτή η ενέργεια του τόπου. Όποιος έχει ταξιδέψει ή ζήσει στην υποσαχάρια Αφρική ξέρει για τι πράγμα μιλάω. Δεν ξέρω αν είναι οι άνθρωποι με το χαμόγελο στο στόμα ή ο υπέροχος καιρός, τα χρώματα και η φύση, ή ένας συνδυασμός όλων αυτών, πάντως το vibe είναι μοναδικό. Αυτό αγαπώ περισσότερο.

Δε θα άλλαζα κάτι. Η Ρουάντα με τα θετικά και τα αρνητικά της, είναι αυτή που είναι. Εκεί που εκνευρίζεσαι με κάποια πράγματα, συνειδητοποιείς ότι αυτή είναι και η γοητεία της.

Ποιες είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις που δέχεσαι ως travel planner και γιατί να κάνει κάποιος το ταξίδι μέχρι εκεί;

Οι πιο συχνές ερωτήσεις είναι πόσο κοστίζει το ταξίδι (που δεν υπάρχει στάνταρ απάντηση, εξαρτάται από το μπάτζετ. Διοργανώνουμε ταξίδια από luxury μέχρι backpacking) και αν είναι ασφαλής προορισμός η Ρουάντα (είναι ασφαλέστατος προορισμός, με πολύ χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας).

Tο ταξίδι στη Ρουάντα αξίζει γιατί είναι αυθεντικό. Γιατί είναι μια χώρα μικρή που μπορείς να τη γυρίσεις εύκολα. Γιατί είναι μια χώρα καθαρή, οργανωμένη και ασφαλής ενώ ταυτόχρονα και εντελώς African experience. Γιατί είναι μια χώρα με μεγάλο σεβασμό στο περιβάλλον και στην άγρια ζωή. Και κυρίως γιατί είναι μια χώρα με τους ευγενικότερους και πιο χαμογελαστούς ανθρώπους.

Πώς είναι η κατάσταση τώρα με την πανδημία εκεί και τι θα χρειαστεί κάποιος για να έρθει εκεί αυτή την περίοδο;

Η Ρουάντα κατάφερε πολύ οργανωμένα, και με αυστηρά μέτρα, να κρατήσει χαμηλά τα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα. Όποτε πήγαιναν να ανέβουν λίγο τα νούμερα μας κλείνανε όλους μέσα αυστηρά. Τα lockdown της Ρουάντας κρατάνε λίγο, είναι αυστηρά και αποτελεσματικά.

Η χώρα είναι ανοικτή για τους τουρίστες με ένα αρνητικό pcr test 72 ώρες πριν την άφιξη, ένα κατά την είσοδο που γίνεται στο αεροδρόμιο (τα αποτελέσματα βγαίνουν συνήθως σε 8-12 ώρες και μέχρι τότε είσαι σε καραντίνα στο ξενοδοχείο σου) και ένα πριν την αναχώρηση.

Πώς πιστεύεις ότι θα είναι η χώρα σε πέντε χρόνια από σήμερα;

Πιστεύω πως η χώρα θα βρίσκεται σε έντονους ρυθμούς ανάπτυξης και πολύ γνωστή τουριστικά παγκοσμίως.

Σε ευχαριστούμε Κέλλυ! 

Ακολουθήστε την Κέλλυ στο μαγικό της αυτό ταξίδι μέσα από το instagram και το Youtube της! 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
31 / position1: 293 / position2: 685
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb