ENTERTAINMENT

Male Gaze: Οι TikTokers κοροϊδεύουν το «αντρικό βλέμμα»

Η θεωρία του «αντρικού βλέμματος» στον κινηματογράφο - Τα κλισέ των σεναριογράφων
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Male Gaze: Οι TikTokers κοροϊδεύουν το «αντρικό βλέμμα»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εάν νομίζεις ότι το TikTok είναι όλο χορούς, συνταγές και χιουμοριστικά βίντεο, τότε να σου δείξουμε και την άλλη μεριά του

Ας ξεκινήσουμε όμως από αλλού και θα καταλήξουμε και στη δημοφιλή πλατφόρμα.

Μιλώντας για σινεμά λοιπόν, να σου πούμε πως η πλειονότητα των ταινιών που έχουν φτάσει στις οθόνες μας έχουν δημιουργηθεί από ετεροφυλόφιλους, λευκούς, άντρες. Αυτό οδηγεί στον περιορισμό της αφήγησης μόνο από την οπτική μιας ομάδας των ανδρών και στο λεγόμενο "αντρικό βλέμμα", ή στα αγγλικά, male gaze. 

Τι είναι το male gaze

Αυτή η μορφή σεξουαλικοποίησης έχει στην πραγματικότητα ένα τεχνικό όνομα, που επινοήθηκε από την ερευνήτρια και σκηνοθέτη Laura Mulvey. Και αυτό είναι το "male gaze".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα, με την θεωρία του "αντρικού βλέμματος", αυτός που παρατηρεί είναι ο άνδρας και αυτή που παρατηρείται είναι η γυναίκα. Έτσι οδηγούμαστε σε μια ενεργητική-παθητική δυναμική - ο άνδρας το υποκείμενο που ενεργεί και η γυναίκα είναι το αντικείμενο της ενέργειας.

Κάντο πιο λιανά

Για να το πούμε πιο απλά, συνήθως, στις ταινίες βλέπουμε την κάμερα να ζουμάρει και να επικεντρώνεται στο σώμα της γυναίκας, προς τέρψιν των αντρικών ματιών.

Τα έχεις δει εκατοντάδες φορές - είναι αυτές οι σκηνές με τα slow motion στις γυναίκες που βγαίνουν από τη θάλασσα, το ντουζ, που αλλάζουν ρούχα κ.οκ. Σκηνές μάλιστα που δείχνουν άντρες να παρατηρούν γυναίκες εν άγνοια τους.

Όταν δεις μια τέτοια σκηνή τσέκαρε τον σκηνοθέτη -  σίγουρα θα δεις ότι η εν λόγω ταινία έχει γραφτεί ή σκηνοθετηθεί από έναν άντρα. Δεν είναι όμως μόνο η σeξουαλικοποίηση που αποτελεί male gaze αλλά και κάθε στερεότυπο που μας κυνηγά - όπως το ότι όταν  μια γυναίκα χωρίζει, κάθεται μόνη και απροστάτευτη, και τρώει παγωτό και άλλα ξεπερασμένα κλισέ.

Aκριβώς αυτές τις σκηνές διακωμωδούν τα κορίτσια στο Tik Tok! Δες για να καταλάβεις...

@lina.l1n4

#malegaze

♬ original sound - Evé
@elletheyuckamoe

they always twirling their hair and for why😂 #pov #malegaze #fyp #writtenbymen

♬ original sound - Evé
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Entertainment
8 / position1: 212 / position2: 745
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb