BETTER LIFE

Μήπως είσαι υπεραναλυτική; Πώς να το σταματήσεις

Όσο αναλύεις, τόσο παραλύεις!
Νικόλας Ουρανός
Μήπως είσαι υπεραναλυτική; Πώς να το σταματήσεις
Φωτογραφία από τον χρήστη Agafonova Photo στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς αφήνουμε το Εγώ να μας βάζει την τόσο αποτελεσματική τρικλοποδιά της υπερανάλυσης;

Όλοι έχουμε περάσει από αυτό το στάδιο, όλοι έχουμε πέσει σε αυτή την παγίδα της υπερανάλυσης. Οι λόγοι που μπαίνουμε στη διαδικασία αυτή είναι κατεξοχήν ψυχογενείς και έχουν να κάνουν με τα μπερδεμένα συναισθήματα και τις αντιλήψεις μας για το τι είναι σωστό.

Υπεραναλύω επειδή δε μου έχω εμπιστοσύνη. Οι μεγαλύτεροι μας έχουν κληροδοτήσει μια εικόνα σύγχυσης και μας έχουν φτιάξει μια εικόνα πως είναι λογικό και εμείς, όταν πρέπει να πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση να περνάμε αυτό τον βραχνά της σύγχυσης. Το πρότυπο που έχω δει είναι να υπάρχει βαβούρα, να υπάρχει ανακατωσούρα, να υπάρχει ανησυχία, να πάω να κοιμηθώ και να λέω «Οχ, αυτό που αποφάσισα αύριο μήπως δεν πρέπει να το κάνω τελικά;» και να χάνω τον ύπνο μου.

Υπεραναλύω επειδή φοβάμαι τις συνέπειες. Φοβάμαι πως, αν πάρω μια απόφαση, θα νιώθω ανασφαλής και φοβάμαι πως αυτή η απόφαση δε θα είναι η καλύτερή μου. Λες και είπε κάποιος ότι με αυτή την απόφασή σου θα κριθεί όλη σου η ζωή. Ότι δεν μπορείς να την αλλάξεις.

Υπεραναλύω φτιάχνοντας φανταστικά σενάρια που κουράζουν, μου τρώνε την ενέργεια, δεν έχουν ίχνος σοφίας, είναι εξουθενωτικά. Εκεί όπου δεν έχουμε επιλογή φανταζόμαστε μια φοβισμένη επιλογή. Όταν, όμως, φανταστώ μια φοβισμένη επιλογή ή επιλέξω από τη μεριά του φόβου, τι ποσοστό έχει αυτή η επιλογή να λειτουργήσει; Στην ουσία, αυτά τα σενάρια θα πέσουν να με καταπιούν. Θα καταπιούν πρώτο εμένα και μετά θα καταπιούν όλους τους γύρω που αναμείχθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπεραναλύω γιατί μου αρέσει να καθυστερώ λίγο την απόφαση, να παίρνω σαν δεκανίκι τη γνώμη των άλλων για να στηριχτώ, καθώς κουτσαίνω ακόμα λίγο.
Υπεραναλύω πολλές φορές από την τάση μου να ελέγχω τα πράγματα. Ο έλεγχος τι είναι; Είναι ο φόβος μπροστά στην αλλαγή. Ακόμα και να μην έχω κάτι να αποφασίσω, κοντρολάρω τόσο πολύ την καθημερινότητά μου και το πρόγραμμά μου, που, χωρίς να κληθώ να πάρω απόφαση, χωρίς να υπάρχει καν το θέμα να αναλύσω, εγώ θα νιώθω πίεση σαν να υπήρχε ένα θέμα να αναλύσω και να αποφασίσω.

Όταν αρχίζω να υπεραναλύω, στην ουσία χάνω τη δύναμή μου. Η υπερανάλυση όταν πρέπει να πάρουμε μια απόφαση μάς γεμίζει φόβο και μας κάνει να χάνουμε την εμπιστοσύνη και τον έλεγχο του εαυτού μας.

Πάρε την ευκαιρία για μια δωρεάν life coaching συνεδρία με τον Νικόλα, για να δοκιμάσεις χωρίς καμία περαιτέρω δέσμευση πόσο αποτελεσματικό είναι το life coaching!

Νικόλας Ουρανός, PCC
Professional Certified Life & Relationship Coach by International Coaching Federation
Βραβευμένος συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα και Ξαφνικά Τώρα, Ομιλητής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
4 / position1: 829 / position2: 1552
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb