THINK

Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Αφγανιστάν περιμένει τους Ταλιμπάν να την σκοτώσουν

Μια γενναία γυναίκα, που στέκεται μπροστά στις κτηνωδίες που έρχονται
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Αφγανιστάν περιμένει τους Ταλιμπάν να την σκοτώσουν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η 28τχρονη Ζαρίφα Γκαφάρι είναι δήμαρχος της πόλης Μαϊντάν Σαρχ. Είναι εκτός από η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Αφγανιστάν και η νεότερη. Με την επικράτηση των Ταλιμπάν, κάθε μέρα ζει με τον φόβο για τη ζωή της.

Ζει στο Μαϊντάν και υπερασπίζεται εδώ και χρόνια, τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα της. Έχει τη δική της ραδιοφωνική εκπομπή και ίδρυσε μια μη κυβερνητική οργάνωση που επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση των γυναικών. «Για περισσότερα από 60 χρόνια, οι άνδρες είχαν όλες τις ευκαιρίες, αλλά δεν πέτυχαν ή δεν βρήκαν λύσεις για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις. Είμαι τόσο σίγουρη ότι εμείς, ως γυναίκες, μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον» είπε σε συνέντευξή της.

Πήγε στο σχολείο Χαλιμά Καζάν στην επαρχία για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και συνέχισε τις ανώτερες σπουδές της στο Πανεπιστήμιο. Όταν άρχισε να δουλεύει, είπε σε συνέντευξή της, οι άνδρες που εργάζονταν υπό την εποπτεία της δεν την έπαιρναν στα σοβαρά - συχνά την αγνοούσαν!

Διορίστηκε επίσημα ως δήμαρχος του Μαϊντάν Σαχρ τον Ιούλιο του 2018 από τον τωρινό πρόεδρο Ασράφ Γκανί, ωστόσο, η θητεία της ως δημάρχου έπρεπε να καθυστερήσει για διάστημα εννέα μηνών λόγω παρέμβασης άλλων ισχυρών πολιτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την πρώτη της μέρα ως δήμαρχος, αντιμετώπισε παρενόχληση από μια ομάδα ανδρών που έσπασαν το γραφείο της και την προειδοποίησαν να παραιτηθεί από τη θέση!

Αντιμετώπισε επίσης απειλές για θάνατο από τους Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ως δημάρχου.

Η ίδια τελικά, ορκίστηκε δήμαρχος τον Μάρτιο του 2019 και μπόρεσε να καθιερώσει μια εκστρατεία κατά των απορριμμάτων στην πόλη της και είναι πρότυπο για άλλες γυναίκες.

Επιβίωσε από πολλές απόπειρες δολοφονίας. Όταν ο πατέρας της σκοτώθηκε από ένοπλους στις 5 Νοεμβρίου 2020, είπε: «Είναι οι Ταλιμπάν. Δεν με θέλουν στο Μαϊντάν. Γι 'αυτό σκότωσαν τον μπαμπά μου...»

Έχει δεχθεί πολλές απειλές για τη ζωή της στο παρελθόν

«Κάθομαι εδώ και περιμένω να έρθουν» δήλωσε η Γκαφάρι στο βρετανικό iNews, για τους Ταλιμπάν. «Δεν υπάρχει κανείς να βοηθήσει εμένα και την οικογένειά μου. Απλά κάθομαι μαζί τους και με τον άντρα μου. Και θα έρθουν για ανθρώπους σαν εμένα και θα με σκοτώσουν. Δεν μπορώ να αφήσω την οικογένειά μου. Και στο κάτω κάτω της γραφής, πού να πάω;».

«Οι νεότεροι γνωρίζουν τι συμβαίνει. Έχουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επικοινωνούν. Νομίζω ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την πρόοδο και τα δικαιώματά μας. Νομίζω ότι υπάρχει μέλλον για αυτήν τη χώρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
7 / position1: 704 / position2: 1218
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb