ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το συναίσθημα που διαρκεί περισσότερο από τα άλλα ‑ δυστυχώς

Υπάρχει ένα συναίσθημα που μας αφήνει δύσκολα
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Το συναίσθημα που διαρκεί περισσότερο από τα άλλα ‑ δυστυχώς
Photo by Paul Andrei from Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βέλγοι ερευνητές, o Philippe Verduyn και ο Saskia Lavrijsen από το University of Leuven ζήτησαν από 233 μαθητές λυκείου να θυμηθούν πρόσφατα συναισθηματικά επεισόδια και να αναφέρουν τη διάρκειά τους.

Οι συμμετέχοντες έπρεπε επίσης να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την εκτίμηση και την αντιμετώπιση αυτών των συναισθημάτων.

Από ένα σύνολο 27 συναισθημάτων, η θλίψη διήρκεσε περισσότερο, ενώ η ντροπή, η έκπληξη, ο φόβος, η αηδία, η πλήξη, το άγγιγμα, ο ερεθισμός ή η αίσθηση ανακούφισης συχνά τελείωναν γρήγορα.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι η πλήξη μετράει επίσης μεταξύ των μικρότερων συναισθημάτων που βιώνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Verduyn και ο Lavrijsen λένε ότι αυτό σημαίνει ότι παρόλο που ο χρόνος φαίνεται να περνά αργά όταν κάποιος βαριέται, ένα επεισόδιο πλήξης συνήθως δεν διαρκεί τόσο πολύ.

Γιατί όμως η θλίψη διαρκεί τόσο πολύ;

Γιατί μπορεί να νιώθετε θλίψη έως και 240 φορές περισσότερο από ό, τι ντρέπεστε, εκπλήσσεστε, εκνευρίζεστε ή ακόμα και βαριέστε; Είναι επειδή η θλίψη συχνά συμβαδίζει με γεγονότα μεγαλύτερου αντίκτυπου, όπως θάνατος ή ατυχήματα. Χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να σκεφτείτε και να αντιμετωπίσετε αυτό που συνέβη για να το κατανοήσετε πλήρως, λένε οι ερευνητές. Αυτό είναι το πρώτο έργο που παρέχει σαφή στοιχεία για να εξηγήσει γιατί ορισμένα συναισθήματα διαρκούν περισσότερο από άλλα. Από την άλλη μεριά τα συναισθήματα που διαρκούν λιγότερο προκαλούνται από τυπικά γεγονότα, τα οποία δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που προσπάθησε να καταγράψει τη διάρκεια των συναισθημάτων αλλά και να εξηγήσει το λόγο αυτή της διάρκειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
6 / position1: 340 / position2: 640
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb