THINK

Γιατί το σινεμά και η τηλεόραση χρειάζονται περισσότερες ερωτικές σκηνές plus size ατόμων

Μήπως ήρθε η ώρα για μια μεγαλύτερη επαφή με την πραγματικότητα;
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Γιατί το σινεμά και η τηλεόραση χρειάζονται περισσότερες ερωτικές σκηνές plus size ατόμων
Photo via Refinery

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις περισσότερες ερωτικές σκηνές οι πρωταγωνιστές είναι ελκυστικοί, με ωραία αδύνατα και γυμνασμένα κορμιά και θεϊκά πρόσωπα. Είναι συνήθως straight, λευκοί και ακολουθούν τα mainstream πρότυπα ομορφιάς.

Από τη μια είναι λογικό, γιατί οι άνθρωποι που εργάζονται στη βιομηχανία του θεάματος, θεωρούν ότι τα συγκεκριμένα ειδύλλια πουλούν σαν καλά εμπορικά προϊόντα, ανεξάρτητα από το αν το κοινό που παρακολουθεί τις ταινίες και τις σειρές έχει ποικιλομορφία στη σeξουαλικότητα και την εμφάνιση του.

Βέβαια, δεν πρέπει να προσπεράσουμε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, έχουν γίνει κάποια σημαντικά βήματα στην προβολή της LGBTQI+ κοινότητας σαν θεματολογία, αλλά και σαν βασικούς χαρακτήρες σεναρίων, όμως το ότι τα mainstream πρότυπα ομορφιάς κυριαρχούν σε κινηματογράφο και τηλεόραση, δυστυχώς δεν έχει αλλάξει. Και μπορεί να έχεις δει παχουλούς ηθοποιούς, όμως συνήθως αυτοί δεν παίρνουν τους πρώτους ρόλους, αλλά ακόμα και αν πρωταγωνιστούν, σίγουρα η ταινία και η σειρά δεν ξεκινούν με το πόσο έντονη ερωτική ζωή έχουν. Πόσες φορές δε, έχεις δει υπόθεση με υπέρβαρο άτομο που ερωτεύεται έναν κούκλο και τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα;

Κοινώς, αυτό που θέλει να δείξει η βιομηχανία του σινεμά και της τηλεόρασης είναι το ότι αυτοί που δεν έχουν το αδύνατο σώμα που επιβάλλουν τα στερεότυπα, όπως είναι π.χ. το μεγαλύτερο ίσως μέρος του πληθυσμού του πλανήτη, θα δουν ελάχιστες φορές τον εαυτό τους σε σκηνές σeξ, αλλά ακόμα και όταν τον δουν, αυτό θα γίνει με τον λάθος τρόπο και θα περάσει τα λάθος μηνύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιο είναι το αντίκτυπο της κατάστασης αυτής όμως και πόσο επηρεάζει τον κόσμο; Σίγουρα, μια σκηνή σeξ σε μια ταινία ή ένα επεισόδιο, δείχνει ότι οι πρωταγωνιστές θέλουν ο ένας τον άλλον, αρά είναι ελκυστικοί και θεωρούν σeξι ο ένας τον άλλον. Όσον αφορά τα υπέρβαρα άτομα όμως, δε θα έχουν ερωτικές σκηνές συχνά, εκτός και αν αυτές περιέχουν κωμικότητα, που τα κάνει να δείχνουν γελοία αντί για αισθησιακά και υποσυνείδητα μεταφέρεται μια πολύ λανθασμένη εικόνα στο κοινό. Ουσιαστικά είναι σαν να προβάλλεται η πεποίθηση ότι αν κάποιος δεν έχει το "σωστό" σώμα, δεν του αξίζει το ωραίο σeξ.

Πολύ καλό παράδειγμα αυτής της πραγματικότητας είναι ο ρόλος της Melissa McCarthy στην ταινία Bridesmaids, όπου σε κάποια στιγμή εκείνη φλερτάρει με έναν ωραίο άντρα και όλη η σκηνή θέλει να κάνει πλάκα με τα κιλά της. Και μπορεί η ίδια σαν ηθοποιός να είναι πολύ ταλαντούχα και ακομπλεξάριστη να παίξει τέτοιους ρόλος και να αυτοσαρκαστεί, όμως η τακτική που ακολουθείται στα σενάρια και τις σκηνοθεσίες είναι εντελώς λάθος, καθώς ενοχοποιεί το περιττό βάρος και το δείχνει σαν κάτι κακό, που δεν μπορεί κάποιος να πάρει στα σοβαρά έναν άνθρωπο που είναι έτσι, ούτε να νιώσει έλξη κλπ.

via GIPHY

Η μόνη σειρά που έχει δείξει να σπα τον παραπάνω κανόνα, παρουσιάζοντας καυτές ερωτικές σκηνές μεταξύ υπέρβαρων ατόμων, είναι το Shrill, με πρωταγωνίστρια την Aidy Βryant, η οποία όπως είπε σχετικά με τον ρόλο της εκεί, μπορεί να μην ονειρευόταν ποτέ της να γυρίσει σκηνές με σeξ, αλλά για την ίδια αυτό εν τέλει είναι κάτι πολύ σημαντικό και ήθελε να το κάνει για όλα τα κορίτσια, προκειμένου να δείξει κάτι πιο ρεαλιστικό και ανθρώπινο και να προβάλει τον έρωτα με αξιοπρέπεια.

Καταλήγουμε λοιπόν, στο ότι δυστυχώς ή ευτυχώς, οι εικόνες που παρουσιάζουν τα μίντια για την ζωή και τους ανθρώπους παίζουν καθοριστικό ρόλο και όσο δείχνουν μόνο τη μια πλευρά, της ομορφιάς και της τελειότητας, κάνουν τους ανθρώπους που δεν ανήκουν στα στερεότυπα, να παραγκωνίζονται. Αν όμως το περιεχόμενο τους άλλαζε και η κάθε εμπειριά αντιμετωπιζόταν με αξιοπρέπεια, αντικειμενικότητα και ρεαλισμό, τότε κανένας δε θα είχε πρόβλημα, ούτε θα αγχωνόταν για ταιριάζει με τις επιταγές της κοινωνίας. Άλλωστε, τα όσα επιλέξουμε να πρακαολουθήσουμε είναι που διαμορφώνουν τις αντιλήψεις, τις ιδέες και τα πιστεύω μας. Όπως και να έχει, εσύ μην ξεχνάς να αγαπάς αυτό που είσαι, να χαίρεσαι με τη μοναδικότητα σου και να μη νιώθεις ποτέ ντροπή ή ανεπάρκεια επειδή μπορεί να μην είσαι σαν τις γυναίκες στην τηλεόραση και τα περιοδικά. Το θάρρος βρίσκεται στην καρδιά σου, όχι στο Hollywood.

via GIPHY

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
11 / position1: 510 / position2: 1556
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb