ΥΓΕΙΑ

Ωορρηξία: Όσα πρέπει να ξέρεις για μια από τις πιο σημαντικές διαδικασίες του σώματος σου

Τι συμβαίνει στο σώμα σου και πως ακριβώς λειτουργεί;
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Ωορρηξία: Όσα πρέπει να ξέρεις για μια από τις πιο σημαντικές διαδικασίες του σώματος σου
Φωτογραφία από τον χρήστη Nataliya Vaitkevich στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά την διάρκεια της ωορρηξίας, το γυναικείο σώμα παράγει και απελευθερώνει ένα ωάριο, ώστε να επιτευχθεί γονιμοποίηση και να ξεκινήσει η κύηση.

Δυο είναι τα σημαντικά πράγματα που συμβαίνουν σε αυτήν την διαδικασία, αφενός η επένδυση της μήτρας γίνεται πιο σκληρή και προετοιμάζεται για το ωάριο, το οποίο θα προσκοληθεί στα τοιχώματα της μήτρας και αφετέρου, ένα ώριμο ψάριο απαλευθερώνεται από την ωοθήκη και πηγαίνει μέσα από τις σάλπιγγες στη μήτρα, με σκοπό να δεχθεί κάποιο υγιές σπερματοζωάριο. Αν δεν γονιμοποιηθεί όμως, τότε διαλύεται και αποβάλλεται από τη μήτρα με τη μορφή της περιόδου.

Από εκεί καΙ περά, υπάρχουν ένα σωρό λεπτομέρειες που πιθανότατα να μην γνώριζες μέχρι τώρα, όμως πρέπει να μάθεις, μιας και θα γνωρίσεις καλύτερα το σώμα σου και θα καταλάβεις τι σου συμβαίνει κάθε φορά που έχεις ωορρηξία.

Οι γυναίκες γεννιούνται έχοντας ήδη στον οργανισμό τους τον συνολικό αριθμό ωαρίων που θα έχουν σε ολόκληρη την ζωή τους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο συγκεκριμένα, ένα νεογέννητο κορίτσι έχει 1 με 2 εκατομμύρια ανώριμα ωάρια στις ωοθήκες του, ενώ μέχρι την εφηβεία, τα μισά από αυτά θα έχουν απορροφηθεί από τις ωοθήκες. Περίπου 300 με 500 από αυτά τα ωάρια, στην πορεία της ζωής του, γίνονται ώριμα ωάρια.

Τα αντισυλληπτικά αποτρέπουν ή διαταράσσουν την διαδικασία της ωορρηξίας και της γονιμοποίησης

Στην ουσία αποτρέπουν την ωορρηξία, μέσα από τις ορμόνες που περιέχουν. Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη που έχουν αυτά τα χάπια, κρατούν τα ωάρια μέσα στις ωοθήκες. Αν δεν απελευθερωθεί ωάριο το σπέρμα δεν έχει κάτι για να γονιμοποιήσει.

Από την άλλη, το «χάπι της επόμενης μέρας» καθυστερεί ή εμποδίζει την ωορρηξία, δηλαδή την απελευθέρωση του ωαρίου προς όποιο σπέρμα μπορεί να έχει μείνει στο σώμα της γυναίκας και περιμένει για να το γονιμοποιήσει. Σε καμία περίπτωση όμως, το χάπι αυτό δεν τερματίζει μια σύλληψη που έχει ήδη γίνει.

Το ωάριο ζει μόνο για 4-12 ώρες από την στιγμή που απελευθερώνεται, μέχρι τη γονιμοποίηση

Το σπέρμa μπορεί να ζήσει μέσα στον κόλπο της γυναίκα 3-5 ημέρες, αναζητώντας ωάριο για γονιμοποίηση. Γενικά, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αντιληφθείς ότι έχεις ωορρηξία, αλλά ο βασικός τρόπος είναι με το να τσεκάρεις τις ημέρες του κύκλου σου.

Συνήθως, η ωορρηξία συμβαίνει την 11η με 14η μέρα του κύκλου, σχεδόν 15 μέρες μετά από την έναρξη της περιόδου. Το γόνιμο διάστημα της κάθε γυναίκες είναι μεταξύ 2-10 ημερών, πριν ή μετά την ωορρηξία της. Φυσικά, υπάρχουν πλέον διάφορες αντίστοιχες εφαρμογές που θα σου λύσουν τα χέρια.

Μπορείς επίσης να παρατηρήσεις τα υγρά του τραχήλου σου

Όσο περισσότερο πλησιάζεις στην ωορρηξία, τόσα περισσότερα υγρά έχεις από τον τράχηλο, τα οποία έχουν παχύρευστη μορφή. Αυτά τα υγρά διευκολύνουν την ασφαλή πρόσβαση του σπέρματος στο ωάριο. Επιπλέον, όσο αυξάνεται η γονιμότητα, τόσο αλλάζει και το χρώμα, αλλά και η πυκνότητα του υγρού αυτού, γίνονται πιο θολά, κρεμώδη ή λευκά.

Κάποιες φορές μπορεί να τη νιώσεις

Το εν λόγω φαινόμενο ονομάζεται mittelschmerz (μεσόπονος στα Γερμανικά) και συμβαίνει στα μισά του κύκλου, συνήθως τη 14η ημέρα και εντοπίζεται στην πλευρά της ωοθήκης που απελευθερώνει το ωάριο. Είναι τότε που ο σάκος που περιέχει το ωάριο σχίζεται για να το απελευθερώσει. Βέβαια τον πόνο αυτόν, δεν τον νιώθουν όλες οι γυναίκες, ούτε συμβαίνει κάθε μήνα.

Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι υπάρχουν γυναίκες με «κρυφό οίστρο»

Κοινώς, κάποιες γυναίκες βιώνουν μια σeξουαλική διέγερση τις γόνιμες ημέρες τους.

Η ωορρηξία μπορεί να αλλάξει την συμπεριφορά σου, από τα ρούχα που μπορεί να βάλεις, μέχρι τους άντρες που μπορεί να σε ελκύουν

Σε αυτήν τη διαδικασία το γυναικείο σώμα θέλει να προσελκύσει το πιο υγιές και δυνατό ταίρι, με σκοπό να αναπαραχθεί και να γεννήσει υγιή μωρά. Οπότε, του βγαίνει με έξτρα θηλυκότητα, για αυτό και μπορεί να έχεις παρατηρήσει ότι τις γόνιμες μέρες σου βγαίνει η πιο σeξι πλευρά σου.

Προσπαθείς να δείχνεις πιο ωραία εκείνες τις ημέρες 

Ίσως σου βγαίνεινα βάφεσαι πιο πολύ ή να προσέχεις περισσότερο τα ρούχα σου, να σου βγαίνει μια πιο εpωτική αύρα και όλο αυτό να συμβαίνει υποσυνείδητα.

Όταν έχεις ωορρηξία έλκεσαι από πιο αρρενωπούς άνδρες

Πάλι εντελώς ασυνείδητα, εκείνες τις ημέρες θέλεις ένα ταίρι πιο αρρενωπό, με μπάσα φωνή, γωνίες στο πρόσωπο και όλα αυτά, γιατί ουσιαστικά αναζητείς την εξελικτική σταθερότητα.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες τα δάχτυλα, οι μαστοί και τα αυτιά των γυναικών γίνονται κάπως πιο συμμετρικά όταν έχουν ωορρηξία. Πιστεύεται ότι με τον τρόπο αυτόν το σώμα προσπαθεί να δείξει πιο ελκυστικό, για να προσελκύσει κάποιο ταίρι.

Η αίσθηση της όσφρησης οξύνεται

Μια άλλη έρευνα αναφέρει ότι κατά τις γόνιμες ημέρες γίνεσαι πιο ευαίσθητη σε μυρωδιές, ειδικά σε αυτήν των ανδρικών φερομόνων, οι οποίες σε βοηθούν να εντοπίσεις το κατάλληλο ταίρι.

Όμως, μπορούν και οι άντρες να σε μυρίσουν

Πειράματα έχουν αποδείξει ότι ασυναίσθητα, αρκετοί είναι οι άντρες που μυρίζουν μια γυναίκα που είναι σε ωορρηξία και μάλιστα, φτάνουν να σημείο να ερεθιστούν και από αυτήν την μυρωδιά.

Έχεις περισσότερες πιθανότητες να απιστήσεις τις γόνιμες ημέρες

Αυτό αποκάλυψη μελέτη που έγινε σε γυναίκες, οι οποίες έθεταν τους συντρόφους τους σχετικά χαμηλά στην κλίμακα της γοητείας και τις γόνιμες ημέρες τους φαντασιώνονταν άλλους άνδρες.

Κοινώς, η ωορρηξία είναι μία εβδομάδα κατά την οποία το σώμα σου προσπαθεί να σε αφήσει έγκυο, γιατί αυτή είναι η φύση της γυναίκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
29 / position1: 612 / position2: 995
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb