THINK

Τι είναι ο οικοφεμινισμός;

Tι θέλει να πετύχει αυτό το κίνημα
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Τι είναι ο οικοφεμινισμός;
@britannica.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο οικοφεμινισμός είναι ένα οικολογικό κοινωνικό κίνημα που βασίζεται σε φεμινιστικές αρχές και υποστηρίζει ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στα οικολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σημερινή Γη και στην καταπίεση των δικαιωμάτων των γυναικών. 

Tι θέλει να πετύχει; To καταλαβαίνεις εύκολα από το όνομά του - στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος και για η εξυγίανσή του, ενώ μάχεται κατά όλων των καταπιέσεων και των αδικιών που βιώνουν. Ο οικοφεμινισμός προβάλλει την ιδέα ότι η ζωή στη φύση διατηρείται μέσω συνεργασίας, αμοιβαίας φροντίδας και αγάπης. Είναι ένα ακτιβιστικό και ακαδημαϊκό κίνημα, και πρωταρχικός στόχος του είναι να αντιμετωπίσει και να εξαλείψει όλες τις μορφές κυριαρχίας, αναγνωρίζοντας και αγκαλιάζοντας την αλληλεξάρτηση και τη σύνδεση των ανθρώπων με τη γη.

Υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στο φεμινισμό και το περιβάλλον; Nαι! Όπως είπαμε, οι γυναίκες που βιώνουν τα αρνητικά επακόλουθα της κλιματικής αλλαγής, είναι κυρίως αυτές των κατώτερων κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων - μεγαλύτερη έκθεση σε τοξίνες και για περισσότερα θύματα σε πλημμύρες και ξηρασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 80% των ανθρώπων, που αναγκάζονται να φύγουν από το σπίτι τους λόγω της κλιματικής αλλαγής, είναι γυναίκες. 

Μερικά παραδείγματα οικοφεμινιστικών κινημάτων

Ένα παράδειγμα είναι το κίνημα Chipko Andolan στην Ινδία, ένα κίνημα διατήρησης των δασών που ηγήθηκε από αυτόχθονες γυναίκες που επηρεάστηκαν περισσότερο από την ταχεία αποψίλωση των δασών στη δεκαετία του 1970. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το Green Belt Movement στην Κένυα. Ιδρύθηκε από τον Wangari Maathai το 1977, αυτό δημιουργήθηκε για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των γυναικών σε αγροτικές περιοχές της Κένυας, οι οποίες ανέφεραν ότι οι παροχές νερού μειώνονταν, οι προμήθειες τροφίμων δεν ήταν πλέον ασφαλείς και έπρεπε να περπατήσουν όλο και περισσότερο για να πάρουν για καυσόξυλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
3 / position1: 801 / position2: 1314
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb