THINK

Susan Wojcicki: Η γυναίκα που έκανε τα έσοδα του YouTube να φτάσουν τα 30 δις

Η CEO του Youtube κάνει πραγματικά θαύματα μέσα από την δουλειά της
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Susan Wojcicki: Η γυναίκα που έκανε τα έσοδα του YouTube να φτάσουν τα 30 δις
Photo via Fortune

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Youtube είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες επικοινωνίας, με ανθρώπους να έχουν κάνει το χόμπι τους επάγγελμα και όλους εμάς σαν θεατές να χαρίζουμε εκατομμύρια views καθημερινά στα βίντεο του.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του διαδικτύου, στο Youtube μπαίνουν κάθε μήνα 2.000.000.000 χρήστες, οι οποίοι παρακολουθούν το υλικό του περισσότερες από 1.000.000.000 ώρες την ημέρα, κυρίως μέσω των κινητών τους.

Σύμφωνα με το Fortune, όλα τα παραπάνω, χώρος και χρόνος, μεταφράζονται σε διαφημίσεις δισεκατομμυρίων δολαριών, που στο τέλος της φετινής χρονιάς αναμένονται να φτάσουν τα 30 δις. Η πλατφόρμα μοιράζεται αυτά τα έσοδα με τους δημιουργούς των βίντεο της, τις μεγάλες εταιρείες media, καθώς και τις εταιρείες μουσικής παραγωγής. Αφού κρατήσει το 45%, το Youtube μοιράζει τα υπόλοιπα στους συνεργάτες του, μιας και μόνο από αυτούς κερδίζει κάποια δις τον χρόνο.

Πίσω όμως από όλα αυτά, κρυβέται μια ισχυρή γυναίκα, που μέσα από την δουλειά και την εξυπνάδα έχει καταφέρει να εκτοξεύσει τα έσοδα της δημοφιλούς πλατφόρμας. Ο λόγος για την Susan Wojcicki, η οποία έκανε το Youtube την κορυφαία πλατφόρμα οπτικοακουστικού περιεχομένου στον κόσμο. Η ίδια δε δηλώνει ότι «Εμείς είμαστε αυτοί που μπορούμε να προσφέρουμε τη μεγαλύτερη δυνατή έκταση και τα περισσότερα χρήματα ή οικονομική επιτυχία. Για αυτό και οι δημιουργοί έρχονται σε εμάς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, η εξέλιξη της εν λόγω σελίδας, δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο. Το 2014, εμφανίστηκε το Youtube Premium, το 2015 μετνομάστηκε σε Youtube Red και αφού έγινε ξανά Premium,προσέλκυσε όλο το περασμένο διάστημα 2.000.000 χρήστες, από ένα σύνολο πάνω από 1.000.000.000 χρηστών. Το 2015 παρουσιάστηκαν επίσης και το Youtube Music, το Youtube Kids και το Youtube Games, σαν ανταγωνιστικό μέσο στο Twitch.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, το πρώτο τετράμηνο του 2021 το Youtube είδε τους χρήστες που θέλησαν να πληρώσουν για να αποκτήσουν την Premium έκδοση να αυξάνονται όσο ποτέ άλλοτε, ενώ πλέον οι χρήστες του Youtube Music και Premium είναι περισσότεροι από 30.000.000.

Όλα όμως ξεκίνησαν το 2014, όταν η Susan ανέλαβε τη θέση του CEO στην εν λόγω εταιρεία και έκανε τα έσοδα της να φτάσουν στα ουράνια. Μέσα από τους Youtubers και τους δημιουργούς γενικά, δίνοντας την δυνατότητα τοθ Premium, αλλά και του Youtube TV, κατάφερε να κερδίσει δισεκατομμύρια.

Μην αντιμετωπίζοντας εκ των πρωτέρων τα video μίσους ή βίας, η Susan δέχτηκε πολύ άσχημη κριτική από το μέσα, τα οποία έλεγαν ότι η πλατφόρμα στηρίζει τα παραπάνω και αυτό την έκανε να εφαρμόσει ακόμα πιο αυστηρές πολιτικές από εκείνες που μπορεί να έβαζε σαν κανόνες. Μάλιστα, λόγω αυτών έφτασε στο σημείο να κατηγορηθεί για λογοκρισία.

Μιλώντας στην Wall Street Journal, η θαυματουργή CEO εξομολογήθηκε ότι λειτουργεί καλύτερα τις νύχτες, οπότε κάθε φορά που ξυπνάει προσπαθεί να κοιμηθεί λίγο περισσότερο. Όσο για το πως διοικεί την εταιρεία, η ίδια χαρακτηρίζεται ως μια υποστηρικτική διευθύντρια, θέλει να έχει ένα οργανωμένο πρόγραμμα,  να ξέρει τι πρέπει να γίνει στην δουλειά και πως θα μπορέσει να γίνει αυτό το γρηγορότερο δυνατό, ώστε να προχωρήσουν στα επομένα καθήκοντα.

Επιπλέον, η Susan αναφέρει ότι οι άνθρωποι που την έχουν επηρεάσει περισσότερο από όλους στη ζωή της, είναι οι γονείς της. Με έναν πατέρα φυσικό, έμαθε να είναι αναλυτική και να προσεγγίζει τα προβλήματα με συστηματικό τρόπο, ενώ η μητέρα της είναι η πηγή της διασκέδασης και κάπως αντισυμβατική.

Όντας σύζυγος και μητέρα πέντε παιδιών, βασική προτεραιότητα της είναι να γυρίζει καθημερινά στο σπίτι της την ώρα του φαγητού για να είναι με την οικογένεια της, για αυτό και προσπαθεί να διαχειρίζεται τον χρόνο της όσο καλύτερα μπορεί όταν είναι στην δουλειά. Και μπορεί να της είναι δύσκολο να φεύγει νωρίς, όμως θέλει να περνά ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους της, οπότε κάνει τα πάντα για να το καταφέρνει. Βέβαια, ακόμα και στο σπίτι τσεκάρει τι έγινε στην εταιρεία τις ώρες που λείπει εκτός.

Όσον αφορά τις σπουδές της, η Susan σπούδασε ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Stanford και όταν ήταν τελειόφοιτη, έκανε το πρώτο μάθημα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Έπειτα, σπούδασε ιστορία και λογοτεχνία στο Harvard, από όπου αποφοίτησε με τιμές το 1990 και επόμενος σταθμός, ήταν το διδακτορικό στα οικονομικά, αφού από παιδί ήθελε να γίνει καθηγήτρια. Τότε βέβαια, δεν είχε αντιληφθεί οτι αυτό που την εξιτάρει περισσότερο είναι η τεχνολογία. 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Susan Wojcicki (@susanwojcicki)

Κάποια στιγμή, η ζωή την έφερε στο δρόμο των Larry Page και Sergey Brin, των ανθρώπων που δημιολυργησαν την Google, όταν εκείνοι αναζητούσαν ένα χώρο όπου θα μπορούσαν να κάνουν τους πειραματισμούς τους. Αυτός ο χώρος ήταν το γκαράζ της Susan .

Το 1999 οι ιδρυτές της Google την έκαναν την πρώτη marketing manager της εταιρείας, λόγω της προϋπηρεσίας της στην Intel Corporation. Εκεί, η Susan ασχολήθηκε με τα προγράμματα που έκαναν τη δημοφιλή μηχανή αναζήτησης viral, τον σχεδιασμό των πρώτων Google Doodles και τη δημιουργία των Google Images και Google Books.

Μάλιστα, έγινε η πρώτη product manager της παραπάνω εταιρείας, πριν καθίσει στην καρέκλα της senior vice president στις διαφημίσεις και το εμπόριο. Κοινώς, ήταν υπεύθυνη για ό,τι αφορούσε τις διαφημίσεις και τα analytics (πχ του Google Analytics).

Όμως κάποια στιγμή, η Susan διαπίστωσε ότι υπήρχε μια μικρή start-up εταιρεία που είχε επισκιάσει την υπηρεσία videos της Google, όπου ήταν υπεύθυνη και έτσι πρότεινε στους συνεργάτες της να αγοράσουν "τον ανταγωνισμό", που στην ουσία ήταν το Youtube. Εκείνη ήταν που ανέλαβε να εκτελέση και την εξαγορά, έναντι 1.65 δις δολαρίων , το 2006.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Susan Wojcicki (@susanwojcicki)

Τον Φεβρουάριο του 2014 έγινε η CEO του Youtube, όντας «το πιο σημαντικό πρόσωπο στις διαφημίσεις» και το 2015 ήταν μέσα στους 100 ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή στη λίστα του περιοδικού Time, αλλά και «η πιο ισχυρή γυναίκα του Internet». Ακόμα,  από την αρχή της θητείας της έως το 2017 αύξησε κατά 7% τις γυναίκες εργαζομένους (που πια έφταναν στο 30% επί του συνόλου), ενώ η πλατφόρμα έφτασε τους 2.000.000.000 χρήστες το μήνα που παρακολουθούσαν υλικό διάρκειας 1.000.000.000 ωρών τη μέρα.

Και ενώ συνέβαιναν  όλα τα παραπάνω, η Susan απέκτησε το πέμπτο της παιδί και πριν βγει σε άδεια, έγραψε στη Wall Street Journal άρθρο για τη σημασία της πληρωμένης άδειας μητρότητας. Για την ίδια, ένα από τα σημαντικότερα πράγματα είναι να βοηθά όσο μπορεί τον κόσμο γύρω της, να φέρει αλλαγή στην ανισορροπία των φύλων που εργάζονται στις τεχνολικές εταιρείες, αλλά και να κάνει τα κορίτσια να ενδιαφερθούν περισσότερο για τον προγραμματισμό, μέσω σχετικού μαθήματος στα σχολεία.

Πάντως όπως και να έχει, η Susan δεν τα έχει καταφέρει και άσχημα μέχρι στιγμής, ενώ αποτελεί ένα πολύ όμορφο και δυνατό πρότυπο γυναίκας για τις υπόλοιπες.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Susan Wojcicki (@susanwojcicki)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
16 / position1: 423 / position2: 1371
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb