THINK

Τι σημαίνει πραγματικά το να είσαι Queer;

Ο όρος που πρέπει να ξεκαθαρίσεις στο μυαλό σου
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Τι σημαίνει πραγματικά το να είσαι Queer;
Φωτογραφία από τον χρήστη Jameson Mallari Atenta στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο όρος queer ακούγεται πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, όμως πρόκειται για μια ταυτότητα η οποία είναι πολλά περισσότερα από μια ορολογία που αφορά τις σeξουαλικές προτιμήσεις και τον προσδιορισμό του φύλου. Όσο περίεργο και αν σου φαίνεται, ένα queer άτομο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και ομοφυλόφιλο.

Ένα queer άτομο δεν είναι straight και ανήκει στην κοινότητα της LGBTQ+, αλλά δεν είναι και απαραίτητα gay. Στην ουσία, βρίεκσται έξω από τα ετεροσeξουαλικά πλαίσια και θέλει να βλέπει την αλλαγή, όπου αυτή χρειάζεται. Επομένως η σκέψη αυτή έρχεται σε αντίθεση με την ετεροκανονικανονική κοινωνία. Πολύ συχνά, τα queer άτομα έχουν μεγάλη ακτιβιστική δράση και επιθυμούν την πρόοδο σε όλα τα επίπεδα.

Ένα πολύ γνωστό παράδειγμα queer ανθρώπου, ήταν ο Ζακ Κωστόπουλος, ο οποίος μάλιστα αυτοπροσδιοριζόταν έτσι και όπως είχε πει σε συνέντευξη του, από το ακρονύμιο LGBTQ+, ανήκει στο Q, που αντιστοιχεί στο Queer και δεν έχει να κάνει με τις σeξουαλικές προτιμήσεις, αλλά με την ταυτότητα φύλου. Το να είσαι queer σημαίνει ότι έχεις ρευστό φύλο, δηλδαή δεν νιώθεις 100% άντρας, αλλά ούτε και γυναίκα και δεν σε εκφράζει κανένα από τα δυο. Είναι όμως ένας συνδυασμός τους, σαν να μπαίνουν στο μπλέντερ και να βγαίνει η τελική ταυτότητα.

Για άλλους βέβαια, η ρευστότητα φύλου περιγράφεται και με τον όρο gender fluid, όμως ο όρος queer έχει να κάνει περισσότερο με τον ατομικό αυτοπροσδιορισμό του καθενός. Άρα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα μέλη της LGBTQ+, είτε με την έννοια του προσανατολισμού, είτε λόγω ιδεολογίας, όπως ακριβώς ο καθένας εννοεί την ταυτότητα του ξεχωριστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, μιας και η LGBTQ+ κοινότητα δέχεται κάθε διαφορετικότητα, πολύς κόσμος που δεν μπορεί να ταυτιστεί ακριβώς με μια ταυτότητα από αυτές, μπορεί να αποκαλείται queer, αφήνοντας έτσι την ύπαρξη του να είναι απροσδιόριστη, αλλά και να αυτοπροσδιορίζεται. Ουσιαστικά, ο όρος αυτός δείχνει ότι η προσωπικότητα, η ταυτότητα και η σeξουαλικότητα ενός ατόμου δεν έχουν όρια.

Παρόλα αυτά, παραμένει ένας όρος που δύσκολα θα εξηγηθεί  με ακριβή τρόπο, μιας και κάθε queer άνθρωπος έχει  τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά, τα οποία δεν τοποθετούνται σε καμιά κατηγορία. Όταν λοιπόν κάποιος δεν μπορεί να εκφραστεί με κανέναν όρο περί σeξουαλικής ταυτότητας και σeξουαλικότητας, τότε ο όρος queer είναι αυτός που του αρμόζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
4 / position1: 718 / position2: 1611
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb