ΜΑΛΛΙΑ

Ρυζόνερο: Ο πιο τέλειος DIY τρόπος για μακριά και πλούσια μαλλιά

Το μυστικό των γυναικών από το «Χωριό με τα πιο μακριά μαλλιά», στην Κίνα
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Ρυζόνερο: Ο πιο τέλειος DIY τρόπος για μακριά και πλούσια μαλλιά
Φωτογραφία από τον χρήστη Daria Shevtsova στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια νέα τάση στην περιποίηση των μαλλιών φαίνεται ότι έχει τρελάνει τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι οι γυναίκες που θέλουν μακριά, πλούσια και δυνατά μαλλιά ορκίζονται στο ρυζόνερο και τις απίστευτες δράσεις του στο τριχωτό της κεφαλής και αν θέλεις και εσύ να αποκτήσεις τα μαλλιά της Ραπουνζέλ, δεν έχεις παρά να δεις πως μπορείς να το φτιάξεις και να το χρησιμοποιήσεις για να δεις την αλλαγή επάνω σου.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι γυναίκες από το χωριό Yao στην περιοχή του Huangluo στην Κίνα, οι οποίες χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες ρυζόνερο στα μαλλιά τους, έχουν μπει στο Βιβλίο Γκίνες ως το «Χωριό με τα πιο μακριά μαλλιά». Εκτός από το μήκος όμως, οι γυναίκες αυτές διατηρούν και το χρώμα τον μαλλιών τους, καθώς αρχίζουν να γκριζάρουν μετά τα 80.  Οι ίδες επιμένουν ότι όλα οφείλονται στο ρυζόνερο, με το οποίο πλένουν τα μαλλιά τους, τα οποία στη συνέχεια πλέκουν σε κοτσίδες.

Το συγκεκριμένο προϊόν είναι ένα γαλακτώδες υγρό που παράγεται όταν αφήσεις το ρύζι να μουλιάσει για αρκετή ώρα πριν το βράσεις. Είναι γεμάτο με άμυλο και πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Cosmetic Chemists, η εφαρμογή αυτού του προϊόντος στα μαλλιά τα κάνει πιο λεία και ελαστικά, άρα κάνει ακόμα πιο εύκολο το ξέμπλεγμα και το χτένισμα τους, ενώ μειώνει το σπάσιμο της τρίχας, κάτι που κάνει το μαλλί να μακραίνει όλο και πιο πολύ και βοηθά και τα σγουρά μαλλιά που δεν μακραίνουν εύκολα γενικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, το ρυζόνερο περιέχει ινοσιτόλη, έναν υδατάνθρακα που επιδορθώνει τα κατεστραμμένα μαλλιά, καθώς έχει την ιδιότητα να παραμένει στο εσωτερικό της τρίχας ακόμα και μετά το ξέπλυμα, προσφέροντας της διαρκή προστασία. Εκτός από τις άκρες όμως, το εν λόγω υγρό δυναμώνει και θρέφει και τις ρίζες λόγω των αμινοξέων που περιέχει, τα οποία χαρίζουν στιλπνότητα και όγκο.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ρυζόνερο και στο δέρμα σου, μιας και χάρη στις ενυδατικές, αντιοξειδωτικές και επουλωτικές του ιδιότητες, μειώνει τις δυσχρωμίες, τις φλεγμονές και τις κοκκινίλες, ενώ χαρίζει απαλότητα και λάμψη.

Πως μπορείς να φτιάξεις ρυζόνερο: Υπάρχουν δυο τρόποι για αυτό, είτε να φτιάξεις απλό ρυζόνερο, είτε ρυζόνερο σαν προϊόν ζύμωσης.

Για το απλό ρυζόνερο θα χρειαστείς:

½ κούπα ρύζι ωμό (ότι είδος ρυζιού έχεις)
2-3 κούπες νερό

Οδηγίες:

Ξέπλυνε το ρύζι με μία κούπα νερό και βάλε το σε ένα μπολ, κάλυψε το με το νερό και άφησε το να μουλιάσει για περίπου 15-30 λεπτά.

Έπειτα, ανακάτεψε το ώστε το νερό να γίνει λευκό. Αυτό θα βοηθήσει τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία να παραμείνουν μέσα στο νερό.

Σούρωσε το ρύζι και κράτησε το νερό σε ένα καθαρό μπολ. Το λευκό υγρό που μένει είναι έτοιμο για χρήση και με αυτό .πορείς να ξεπλύνεις τα μαλλιά ή το πρόσωπό σου.

Εάν το θέλεις ως προϊόν ζύμωσης:

Ακολουθείς ακριβώς την παραπάνω διαδικασία, όμως αφού σουρώσεις το ρύζι, διατηρείς το ρυζόνερο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 24-48 ώρες, ώσπου να εμφανιστεί μια ελαφριά μυρωδιά ξινίλας, ένδειξη που σημαίνει ότι έχει γίνει η ζύμωση.

Όσο πιο ζεστό είναι το περιβάλλον που θα αφήσεις το ρυζόνερο, τόσο λιγότερο χρόνο χρειάζεται για να γίνει η ζύμωση του. Επειδή είναι πιο ενισχυμένο από το απλό θα πρέπει να το διαλύσεις με 1-2 κούπες χλιαρό νερό πριν το χρησιμοποιήσεις.

Συνήθως τα ξηρά μαλλιά χρειάζονται πιο ενισχυμένο ενώ τα λιπαρά λιγότερο.

Ρυζόνερο με βράσιμο

Βράσε το ρύζι με παραπάνω νερό από αυτό που θα χρησιμοποιούσες και όταν είναι έτοιμο, σούρωσε και κράτησε το επιπλέον νερό.

Επειδή θα είναι πολύ ενισχυμένο φρόντισε να το αναμείξεις με απλό νερό πριν το χρησιμοποιήσεις.

Διατήρησε το στο ψυγείο για μία εβδομάδα και ανακάτεψε καλά κάθε φορά πριν από τη χρήση.

Τα πλεονεκτήματα της ζύμωσης

Το ρυζόνερο που προκύπτει από ζύμωση, είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες Β και Ε. Επίσης, έχει ίχνη της ουσίες pitera, η οποία θεωρείται αντιγηραντικό ελιξίριο, λόγω της ιδιότητας του να προάγει την κυτταρική αναγέννηση και να συμβάλλει στην διατήρηση του νεανικού και όμορφου δέρματος. 

Ένα άλλο πλεονέκτημα, είναι το ότι η ζύμωση μειώνει το pH του τελικού προϊόντος και έτσι πλησιάζει την τιμή του pH του δέρματος, ενώ το μεγαλύτερο μειωνέκτημα αυτής της μεθόδου είναι η άσχημη μυρωδιά.

Πώς θα το χρησιμοποιήσεις το ρυζόνερο

Αφού λούσεις τα μαλλιά σου, πέρασε τα με το ρυζόνερο, κάνε ελαφρύ μασάζ από τις άκρες μέχρι και τις ρίζες και άστο για 4-5 λεπτά. Αν φυσικά έχεις παραπάνω χρόνο, άστο για ένα εικοσάλεπτο και έπειτα ξέπλυνε το με νερό βρύσης. Μια φορά την εβδομάδα αρκεί για να δεις τα μαλλιά σου να μεταμορφώνονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Ομορφιά
20 / position1: 912 / position2: 1493
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb