SKIN CARE

Γιατί πρέπει να φοράμε αντηλιακό όλο τον χρόνο

6 πολύ σημαντικοί λόγοι για να το εντάξεις στη ρουτίνα σου
Γράφει η ΛΟΥΚΙΑ ΣΑΝΙΔΑ
Γιατί πρέπει να φοράμε αντηλιακό όλο τον χρόνο
 Freepik

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναπόσπαστο κομμάτι της φροντίδας της επιδερμίδας μας, αποτελεί η αντηλιακή προστασία. Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχει η αντίληψη ότι πρόκειται για κάτι που μας απασχολεί κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, πρέπει να φοράμε αντηλιακό όλο τον χρόνο. Οι λόγοι που είναι απαραίτητο να το χρησιμοποιούμε ακόμα και τον χειμώνα, είναι είναι πολλοί και αρκετά σοβαροί. 

Φωτογήρανση

Οι UVA ακτίνες παραμένουν ισχυρές ακόμη και τους χειμερινούς μήνες. Έχουν, μάλιστα, την ικανότητα να διαπερνούν τα σύννεφα και τα τζάμια και ευθύνονται για τη γήρανση της επιδερμίδας μας. Ακόμα και το χιόνι μπορεί να αντανακλάσει σε μεγάλο βαθμό την ηλιακή ακτινοβολία στο δέρμα μας.

“Αν και υπάρχει μια ελαφρά εποχική μείωση στις UVB ακτίνες, οι UVA, αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για την φωτογήρανση και τις πανάδες”, υποστηρίζει η Patricia Boland, επικεφαλής product developer στην Colorescience.

Το ηλιακό φως και η υπεριώδης ακτινοβολία να μειώνουν ραγδαία τα επίπεδα κολλαγόνου. Ενεργοποιείται η παραγωγή καταστρεπτικών για το κολλαγόνο ενζύμων, με αποτέλεσμα τη χαλάρωση της επιδερμίδας, την απώλεια σφριγηλότητας και τη δημιουργία πρόωρων ρυτίδων. Επομένως, η καθημερινή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς προστασία, ευθύνεται για τα σημάδια γήρανσης στην επιδερμίδα.

Αφυδάτωση

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η θερμοκρασία αλλά και οι υπεριώδεις ακτίνες, προκαλούν αφυδάτωση του δέρματος. Το αντηλιακό βοηθά στη μείωση αυτής της αφυδάτωσης, σε συνδυασμό και με μια επιμελή skincare ρουτίνα.

Μετάλλαξη των κυττάρων

Οι υπεριώδεις ακτίνες (UV), ευθύνονται για τον καρκίνο του δέρματος. Σύμφωνα με την AAD (Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας), η καθημερινή χρήση αντηλιακού είναι μια σημαντική κίνηση προστασίας της επιδερμίδας, καθώς μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η έκθεση στον ήλιο προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Συνήθως επηρεάζονται άτομα με πολύ ευαίσθητο δέρμα. Αντιδρούν σε ορισμένα συστατικά, όπως αρώματα και χρωστικές ουσίες. Αυτές είναι πιο εύκολο να αποφευχθούν με τη χρήση αντηλιακού με σύνθεση που δεν προκαλεί ερεθισμούς (αρώματα, χρωστικές ουσίες).

Ευαίσθητο δέρμα από τη χρήση οξέων

Η ενασχόλησή μας με το skincare, μας έχει οδηγήσει σε πολλές περιπτώσεις στη δοκιμή οξέων. Η δερματολόγος Anjali Mahto, συμβουλεύει: “Η ενσωμάτωση του αντηλιακού στην πρωινή μας ρουτίνα, είναι το ίδιο σημαντική τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Ειδικά, αν χρησιμοποιούμε peeling ή προϊόντα χημικής απολέπισης που περιέχουν οξέα”. Αυτό ισχύει και για συστατικά όπως η γνωστή σε όλες μας ρετινόλη, καθώς με την απολεπιστική της δράση υποχωρεί ο προστατευτικός φραγμός της επιδερμίδας και μένει απροστάτευτη στην ακτινοβολία.

Blue Light

Σύμφωνα με με μελέτες που έχουν κάνει οι εταιρείες στον χώρο της ομορφιάς, επιστημονικά ονομάζεται HEVL (High Energy Visible Light, Υψηλής Ενέργειας Ορατό Φως). Αυτό εκπέμπεται και από το τεχνητό φως, όπως η οθόνη του smartphone και του laptop. Το φως αυτό είναι εμφανώς λιγότερο από του ήλιου, ωστόσο η εκθεσή μας είναι μεγάλη, λόγω των ωρών που περνάμε στις οθόνες.

Η συνεχής έκθεση στο μπλε φως μπορεί να οδηγήσει στο digital ageing (ψηφιακή γήρανση). Δηλαδή, όπως συμβαίνει και με την ηλιακή ακτινοβολία, προκαλεί φωτογηρανση. Σύμφωνα με τον Dr Howard Murad: «η έκθεση επί τέσσερις ημέρες στην “μπλε” οθόνη του υπολογιστή, προκαλεί στο δέρμα αντίστοιχα αποτελέσματα με ηλιοθεραπεία επί 20 λεπτά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
0 / position1: 0 / position2: 0
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb