THINK

Τι συνέβη στην Lim Ji‑hyun; Η διάσημη Κορεάτισσα που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

Η συγκλονιστική ιστορία της που αποκαλύπτει την σκληρότητα της Βόρειας Κορέας
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Τι συνέβη στην Lim Ji‑hyun; Η διάσημη Κορεάτισσα που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάτω από το πέπλο της νύχτας, η πρώην στρατιώτης της Βόρειας Κορέας Lim Ji-hyun ή αλλιώς Li, πήρε το ρίσκο με την ίδια της τη ζωή, να ξεφύγει από την πατρίδα της, την πιο απομονωμένη και αδίστακτη δικτατορία στον πλανήτη.

Με κάποιον τρόπο, η τότε 23χρονη έφτασε με ασφάλεια στη Σεούλ, την υπερσύγχρονη πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας. Ίσως να πλήρωσε τους Κινέζους να την περάσουν ​​από τα κινεζικά σύνορα, όπως είναι γνωστό ότι κάνουν κι άλλοι. 

Εφτασε εκεί, και μέχρι τον Απρίλιο του 2014, η Lim Ji-hyun είχε ξεκινήσει μια φαινομενικά επιτυχημένη νέα ζωή στη χώρα της. Με τη κοριτσίστικη εμφάνιση και το χιούμορ της, έγινε γρήγορα ένα ανερχόμενο αστέρι των μέσων ενημέρωσης.

Έγινε μάλιστα και YouTuber και αφηγούνταν τις περιπέτειές της στα βίντεο που δημοσίευσε. Στα 26α γενέθλιά της, τον Απρίλιο του 2017, έγραψε στο blog της, "Είναι πιθανώς τα πιο χαρούμενα γενέθλια της ζωής μου. Ευχαριστώ σε όλους τους θαυμαστές που με αγαπούν - μου δίνετε το κουράγιο να συνεχίσω να μιλάω".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αργότερα εκείνο τον μήνα, εξαφανίστηκε.

Τα κανάλια της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία συνήθως ενημερώνονταν συχνά, σιώπησαν. Στο ροζ στούντιο διαμέρισμά της στη μοντέρνα συνοικία Gangnam, τα ρούχα της, η αγαπημένη συλλογή της με λούτρινα (συχνά αποτελούσαν ένα χαριτωμένο σκηνικό στα vlog της) και άλλα αντικείμενα παρέμειναν ανέγγιχτα.

Η αστυνομία που διερεύνησε την υπόθεση αποκάλυψε ότι είχε επίσης αφήσει το ισοδύναμο σχεδόν 20.000 $ στον τραπεζικό λογαριασμό της στη Νότια Κορέα.

"Δεν είπε σε κανέναν ότι έφευγε, ούτε καν στενούς φίλους σαν κι εμένα", λέει η συνάδελφός της στη Σεούλ, Sun-hi, 29 ετών, η οποία δεν θέλει να δημοσιευτεί το πλήρες όνομά της για να προστατεύσει την ταυτότητά της.

"Υποθέσαμε ότι είχε φύγει σε ταξίδι, αλλά ξέραμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν δεν επέστρεψε", λέει η Sun-hi. Η Li είναι ένας από τους δεκάδες νέους της Βόρειας Κορέας, οι οποίοι, τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει δημοφιλείς στη βιομηχανία ψυχαγωγίας της Νότιας Κορέας. Εμφανιζόμενοι σε ψυχαγωγικές εκπομπές, reality shows και σε ενημερωτικές εκπομπές δεν χάνουν ευκαιρία για να εκθέσουν τη σκληρότητα της ζωής μέσα στο μυστικό κομμουνιστικό κράτος της Βόρειας Κορέας.

"Η Ji-hyun ήταν φυσική. Μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους να γελούν και να κλαίνε ταυτόχρονα" λέει η Sun-hi.

H Li είναι ένας από τους 42 αποστάτες της Βόρειας Κορέας που εξαφανίστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι περισσότερες από αυτές τις εξαφανίσεις είναι ανεξήγητες, αλλά υπάρχει ισχυρή υποψία για απαγωγή ή άλλο βρώμικο παιχνίδι από το bowibu (μυστική αστυνομία της Βόρειας Κορέας) σε ορισμένες περιπτώσεις. Όταν ο Kim Jong Un μια χιλιετία που εκπαιδεύτηκε ιδιωτικά στην Ελβετία - ήρθε στην εξουσία, πολλοί ήλπιζαν ότι θα διευκόλυνε τις δρακόντειες πολιτικές του παρελθόντος και θα αρχίσει να ανοίγει τη χώρα. Στην πραγματικότητα, έχει γίνει χειρότερος. Ένα μήνα προτού εξαφανιστεί η Li, ο Kim Jong Un φέρεται να διέταξε τη μυστική αστυνομία του να κλιμακώσει τις απαγωγές των αποστατών και να τους επιστρέψει στο Βορρά.

Διασημότητες όπως η Li που μιλούν στην τηλεόραση έχουν τεράστιο στόχο στην πλάτη τους. Γυναίκες σαν αυτήν είναι η βιτρίνα της Βόρειας Κορέας. Εστιάζοντας στις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής στις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις και στις δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τέτοιες γυναίκες διαρρέουν τα επαίσχυντα μυστικά που ο Kim Jong-un θέλει να κρύψει: έλλειψη τροφίμων και ηλεκτρικού ρεύματος, φτώχεια και η αδίστακτη καταπίεση.

Οι πληροφορίες λένε πάντως ότι η Li εξαπατήθηκε με σκοπό να ταξιδέψει στην Κίνα, ώστε οι κυβερνητικοί πράκτορες της Βόρειας Κορέας να την απαγάγουν και να την πάρουν πίσω στα σύνορα. Όταν είχε προσπαθήσει να στείλει στο σπίτι στους γονείς της μέσω ενός Κινέζου μεσάζοντα χρήματα, το ποσό είχε εξαφανιστεί. Όταν προσπάθησε να το αναζητήσει, εξαφανίστηκε κι εκείνη. Το κανάλι της μυστηριωδώς, έκλεισε.

Κάποιο διάστημα αργότερα, ένα βίντεο με την ίδια εμφανίστηκε σε φιλοκυβερνητικό σάιτ. Εκεί η Li εξηγεί την απουσία της, εξηγώντας ότι επέστρεψε στην "αγκαλιά της πατρίδας" τον περασμένο μήνα και τώρα ζούσε με τους γονείς της. Ο πανικός της όμως είναι εμφανής. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
13 / position1: 455 / position2: 1003
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb