ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τυρί κότατζ, γιαούρτι ή ανθότυρο: Ποιο είναι το καλύτερο για τη δίαιτα;

Τι διαφορές έχουν σε θερμίδες και λιπαρά
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Τυρί κότατζ, γιαούρτι ή ανθότυρο: Ποιο είναι το καλύτερο για τη δίαιτα;
Φωτογραφία από τον χρήστη Karolina Grabowska στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην διαίτα συνήθως οι επιλογές για κάτι κοντινό σε γαλακτοκομικά είναι το τυρί κότατζ, το ανθότυρο και το γιαούρτι. Ποιες είναι όμως οι διαφορές αυτών των τριών προϊόντων και πιο είναι το καλύτερο για την απώλεια κιλών;

Τυρί κότατζ

Παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα, συνήθως αποβουτυρωμένο και χωρίς ζωική πυτιά, ενώ έχει υψηλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες γάλακτος, κυρίως καζεΐνες, οι οποίες σε κάνουν να νιώθεις χορτασμένη και μειώνουν το αίσθημα της πείνας που μπορεί να νιώσεις.

Βέβαια, έχει και λιπαρά και υδατάνθρακες, αλλά η γεύση του είναι ωραία και δροσιστική. Επίσης, περιέχει μεγάλες ποσότητες γλουταμίνης και λευκίνης, δυο ουσίες σημαντικές για το ανοσοποιητικό μας, αλλά και αμινοξέα που συμβάλλουν στην ανασύσταση των μυϊκών ομάδων που μπορεί να έχεις κουράσει μετά από μια έντονη προπόνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αρνητικό του, είναι ότι δεν περιέχει όσο ασβέστιο θα περίμενες για τυρί.

Να προτιμήσεις το γιαούρτι;

Το γιαούρτι είναι ένα προϊόν γάλακτος, συνήθως αγελαδινο, αλλά υπάρχει και κατσικίσιο και πρόβειο. Είναι εύκολο στη χώνεψη, ελαφρύ, γεμάτο πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, αρκετό ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες Β, λιπαρά, βιταμίνες Α και D.

Ακόμα, είναι γεμάτο προβιοτικά που βοηθούν στην καλή υγεία του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το κακό με το γιαούρτι είναι ότι στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετά επιδόρπια γιαουρτιού με περισσότερες θερμίδες και λιγότερα θρεπτικά στοιχεία.

Tι λες για ανθότυρο;

Παρασκευάζεται από αγελαδινό ή αιγοπρόβειο γάλα και ανθόγαλα, είναι μαλακό, εύπεπτο, χωρίς πολύ αλάτι και λιπαρά, ενώ είναι χαμηλό σε χοληστερόλη και έχει υψηλή περιοκτηκότητα σε λακτόζη. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες Α, Ε και Β και μπορεί να προστεθεί εύκολα σε σαλάτες επιδόρπια, πιτάκια και γλυκά.

Το κακό με το ανθρότυρο είναι ότι μετά το άνοιγμά του πρέπει να καταναλωθεί άμεσα.

Τα υπέρ και κατά:

Αν έχεις δυσανεξία στο γάλα, δε θέλεις να φας αλάτι και ψάχνεις ένα σνακ με ελάχιστες θερμίδες, αλλά με ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και προβιοτικά τότε φάε ένα γιαούρτι.

Αν από την άλλη θέλεις κάτι πιο αλμυρό που να θυμίζει τυρί, αλλά θέλεις λίγα λιπαρά, τότε επέλεξε το κότατζ.

Τέλος, αν κάνεις αυστηρή δίαιτα και θέλεις κάτι σε τυρί, το ανθότυρο είναι ότι πρέπει.

Οι διαιτολόγοι σου δείχνουν τον νικητή:

Από διατροφολογικής άποψης, η καλύτερη επιλογή από τα τρία παραπάνω τρόφιμα φαίνεται να είναι το γιαούρτι, σύμφωνα με τους ειδικούς. Είναι γεμάτο ασβέστιο που συμβάλλει στο αδυνάτισμα, έχει λίγς θερμίδες και προβιοτικά, που βοηθούν στη διάθεση, το στρες και το ανοσοποιητικό.

Διατροφικές πληροφορίες

Θερμίδες

  • Γιαούρτι 64
  • Κότατζ 83
  • Ανθότυρο 180-230

Πρωτεΐνες (g)

  • Γιαούρτι 6,7
  • Κότατζ 12,9
  • Ανθότυρο 10-15

Υδατάνθρακες (g)

  • Γιαούρτι 4,9
  • Κότατζ 2,9
  • Ανθότυρο 2-4

Λιπαρά (g)

  • Γιαούρτι 2,0
  • Κότατζ 2,2
  • Ανθότυρο 14-17
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
18 / position1: 261 / position2: 847
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb