ΥΓΕΙΑ

Οι άνθρωποι με αυτήν τη νοητική πάθηση κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό

Τι έδειξε έρευνα που μελέτησε στοιχεία για 61,9 εκατομμυρίων ανθρώπων από 360 αμερικανικά νοσοκομεία
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Οι άνθρωποι με αυτήν τη νοητική πάθηση κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό
Φωτογραφία από τον χρήστη Pixabay στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φαίνεται ότι μια νέα επιστημονική μελέτη από τις ΗΠΑ έρχεται για να δείξει ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από άνοια έχουν περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν κορωνοϊό και μάλιστα να νοσήσουν σοβαρά και να χάσουν την ζωή τους, σε αντίθεση με τους ηλικιωμένους που δεν έχουν την συγκεκριμένη πάθηση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Alzheimer & Dementia: The Journal of the Alzheimer Association» και χρησιμοποίησε τα δεδομένα 61,9 εκατομμυρίων ενηλίκων από 360 διαφορετικά νοσοκομεία των ΗΠΑ. Από το δείγμα, περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα είχαν άνοι, ενώ 15.770 ήταν θετικοί στον κορωνοϊό και 810 είχαν τόσο άνοια, όσο και Covid-19.

Όπως διαπιστώθηκε, οι άνθρωποι με άνοια αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους λοίμωξης από την Covid-19, σε βαθμό διπλάσιο από εκείνον που έχουν όσοι δεν έχουν άνοια. Επιπλέον, οι άνθρωποι με άνοια εκδηλώνουν χειρότερα την ασθένεια και είναι πιο πιθανοί για εισαγωγή σε νοσοκομείο, αλλά και για θάνατο, σε αντίθεση με τους ασθενείς Covid-19 που δεν έχουν άνοια.

Τα εν λόγω ευρήματα, καθιστούν σαφές ότι είναι πολύ σημαντικό να δοθεί μια παραπάνω προσοχή στην προφύλαξη των ηλικιωμένων με άνοια από τον κορωνοϊό, καθώς αυτοί οι ασθενείς αποτελούν από μόνοι τους μια ξεχωριστή ευπαθή ομάδα, σύμφωνα με όσα λέει η καθηγήτρια Πάμελα Ντέηβις της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Κλίβελαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βέβαια δεν είναι ακόμα σαφές το πως σχετίζονται η άνοια με τον κορωνοϊό, όμως πιθανότητα οι ασθενείς αυτοί κολλούν πιο εύκολα τον ιο, μιας και λόγω της οργανικής βλάβης του εγκεφάλου, ο κορωνοϊός διεισδύει πιο εύκολα εκεί. Ακόμα, η άνοια μπορεί να δυσκολεύει έναν ασθενή να φορέσει την μάσκα του εκεί που πρέπει, να τηρεί τους κανόνες υγιεινής και αποστάσεων.

Οι ασθενείς με άνοια που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σχετικά με τον κορωνοϊό, είναι εκείνοι που έχουν αγγειακού τύπου άνοια, ενώ εκείνοι που έχουν μετατραυματική άνοια τους ακολουθούν. Όσο για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ, βρίσκονται κάπου στη μέση. Άλλο ένα σημαντικό εύρημα είναι ότι οι έγχρωμοι άνθρωποι με άνοια, αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό, σε σχέση με τους λευκούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
4 / position1: 670 / position2: 1393
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb