ΥΓΕΙΑ

Το αγαπημένο ρόφημα που αυξάνει ακραία τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού

Τι αποκάλυψε σχετική έρευνα
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Το αγαπημένο ρόφημα που αυξάνει ακραία τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού
GIF vii bestanimations.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όχι και τόσο ευχάριστα ευρήματα φέρνει μια νέα επιστημόνικη έρευνα, η οποία αφορά τον καρκίνο του μαστού και όπως φαίνεται συνδέει τις πιθανότητες εμφάνισης του με ένα γνωστό και αγαπημένο ρόφημα.

Φαίνεται ότι μια κούπα γάλα καθημερινά, μπορεί να αυξήσει μέχρι και 50% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Loma Linda. Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Ιnternational Journal of Epidemiology.

Δυστυχώς, όπως αποκαλύπτουν τα δεδομένα, ακόμα και σχετικά μέτριες ποσότητες γάλατος μπορούν να αυξήσουν τα ποσοστά καρκίνου του μαστού μέχρι και 80%, ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνει καθημερινά μια γυναίκα. Ο Gary E. Fraser, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, αναφέρει ότι αυτή παρέχει σημαντικά στοιχεία για το ότι το γάλα ή κάποιος άλλος παράγοντας που σχετίζεται στενά με την κατανάλωση του, αποτελεί βασική αιτία του καρκίνου του μαστού.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας γάλακτος, της τάξης του 1/4 ή 1/3 μιας κούπας γάλακτος ημερησίως σχετίζεται με αυξημένο κατά 30% κίνδυνο, ενώ για μία κούπα γάλα την ημέρα, ο σχετικός κίνδυνος αυξάνεται στο 50% και για όσους καταναλώνουν δύο με τρεις κούπες ημερησίως, εκτοξεύεται στο 80%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην μελέτη έλαβαν μέρον 53.000 Αμερικανίδες, οι οποίες ήταν απολύτως υγιείς και παρακολουθήθηκαν για περίπου 8 χρόνια. Στο τέλος των μετρήσεων, εντοπίστηκαν 1.057 νέα κρούσματα καρκίνου του μαστούς, χωρίς να φαίνονται σαφείς συσχετισμοί μεταξύ των προϊόντων σόγιας και του καρκίνου, ανεξαρτήτως από τα γαλακτοκομικά. Όταν όμως έγιναν οι συγκρίσεις ανάμεσα στη χαμηλή ή μηδενική κατανάλωση γάλατος και στην αυξημένη πρόσληψη θερμίδων από το γάλα ή τα γαλακτοκομίκα προϊόντα, συσχετίστηκε με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ανεξάρτητα από την πρόληψη σόγιας.

Ο Fraser προσθέτει δε, ότι τα δεδομένα έδειξαν μια αξιόλογη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του μαστού, που σχετίζεται με την κατανάλωση γάλατος σόγιας, ως υποκατάστατο. Το γεγονός αυτό αυξάνει την πιθανότητα τα υποκατάστατα αυτού του προϊόντος να είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία των γυναικών.

Τέλος, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι πιθανότατα η σχέση ανάμεσα στον καρκίνο του μαστού και στο γάλα να οφείλονται στις ορμόνες που έχει αυτό. Η συγκεκριμένη ασθένεια στις γυναίκες είναι ορμονοεξαρτώμενη και η πρόσληψη γαλακτοκομικάν και άλλων ζωικών προϊόντων, σχετίζεται με αύξηση στα επίπεδα του ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα-1, που είναι μια ορμόνη στο αίμα που θεωρείται ότι προάγει ορισμένους τύπους καρκίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
5 / position1: 476 / position2: 1253
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb