ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα πιο θρεπτικά τρόφιμα του χειμώνα

Διατροφικοί θησαυροί που χρειάζεσαι, αν γίνεται και κάθε μέρα
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Τα πιο θρεπτικά τρόφιμα του χειμώνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

To παρόν άρθρο αποτελεί έμπνευση για να ενσωματώσετε περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα στην καθημερινή σου διατροφή.

Εντάξει ξέρουμε πως είναι λίγο δύσκολο να τα φας όλα με τη μία όμως εαν μπορείς να τρως έστω 5 τρόφιμα τη μία μέρα και διαφορετικά 5 την επόμενη, τότε είσαι ήδη στο δρόμο προς την επιτυχία! Λάβε υπόψη ότι αυτή η λίστα είναι μόνο μια πρόταση και πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες και τις προσωπικές σου προτιμήσεις. Διάβασέ την και τρέχα στο σούπερ μάρκετ.

Τα μούρα είναι ένα νόστιμο και ευπροσάρμοστο σνακ και η γλυκιά τους γεύση τα κάνει ιδανικά για sherbets, μαρμελάδες, ζελέδες, τάρτες φρούτων, πίτες αλλά και για κρασιά ή τσάγια. Είναι γεμάτα στα θρεπτικά συστατικά για την υγεία μας, όπως ο σίδηρος, η ριβοφλαβίνη, οι βιταμίνες C και Κ, το κάλιο, ο φώσφορος, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο.

Τα φασόλια αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών και βιταμινών. Ακόμη, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο κ.α καθώς και ελευθέρων ακόρεστων λιπαρών οξέων. Το ίδιο ισχύει και για τις φακές που είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα για τον χειμώνα, ιδίως σε μορφή σούπας. Ειδικά οι φακές είναι πλούσιες σε σίδηρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για καλή αιμοποίηση και γερό ανοσοποιητικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ξηροί καρποί είναι πολύ σημαντικοί για το σώμα σου αφού το γεμίζουν ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Κάθε μέρα, φάε 4-5 κάποιο από τα παρακάτω: αμύγδαλα, καρύδια, πεκάν, φιστίκια, κάσιους, φουντούκια, macadamia.

Τα ψάρια όπως ο σολομός και ο μπακαλιάρος, αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Β12. Αυτή συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος!

Ο λιναρόσπορος επίσης είναι σούπερ τροφή - είναι γεμάτο βιταμίνες, αντιοξειδωτικές και οιστρογονικές ιδιότητες, μπορούν να βελτιώσουν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση ενώ διαθέτει πρωτεΐνη η οποία είναι πλούσια σε αμινοξέα αργινίνη, ασπαρτικό οξύ και γλουταμινικό οξύ.

Φυλλώδη λαχανικά να τρως κάθε μέρα αλλά και γενικώς να κάνεις ωραίες σαλάτες - Super stars είναι το μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι, ρόκα και άλλα.

Γέμισε τα ράφια σου με μπαχαρικά - κύμινο, κανέλα, τζίντζερ, σαφράν, γαρίφαλο, κάρδαμο, μοσχοκάρυδο, κόλιανδρο και μη ξεχνάς να τα καταναλώνεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
8 / position1: 493 / position2: 1335
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb