ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι να κάνεις αν αυτή την περίοδο αισθάνεσαι ενοχές για όλα

Αν νιώθεις έτσι, τότε ήρθε η ώρα να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσεις
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Τι να κάνεις αν αυτή την περίοδο αισθάνεσαι ενοχές για όλα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εάν αισθάνεστε ένοχοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν είστε μόνοι.  O κορωνοϊός έφερε ένα απρόσμενο αίσθημα στους ανθρώπους, την ενοχή.

Η ενοχή είναι στην πραγματικότητα ένα χρήσιμο συναίσθημα που μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε καλύτερες επιλογές όμως σε περιόδους κρίσης τα συναισθήματά μας ανακατεύονται με τον πανικό.

«Όλα μας τα συναισθήματα έχουν μια λειτουργία», λέει ο Danielle Keenan-Miller, Ph.D., διευθυντής της κλινικής ψυχολογίας της UCLA και αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας στο UCLA. Η ενοχή, αποτελεί συναγερμό ότι βγαίνετε έξω από το σύστημα αξιών σας με κάποιο τρόπο. 

Αλλά εάν αισθάνεστε ένοχοι κάθε φορά που κάνετε πρόθυμα κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία, τότε αυτό σημαίνει πως κάτι πρέπει να προσέξετε παραπάνω. Από την άλλη όμως πολλοί από εμάς νιώθουν διαρκώς ενοχές χωρίς λόγο αφού αισθανόμαστε διαρκώς υπόλογοι. Έχουμε στρες για το αν ξεχάσαμε τη μάσκα, αν στείλαμε μήνυμα στο 13033, αν θυμηθήκαμε να πλύνουμε τα χέρια μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ενοχή είναι ένα ισχυρό συναίσθημα. Και όταν αφήνονται ανεξέλεγκτα, τα ένοχα συναισθήματα μπορούν να οδηγήσουν σε κάποιες όχι τόσο υγιείς ενέργειες.

Αν νιώθετε άσχημα επειδή δεν βοηθάτε άλλους ανθρώπους όσο νομίζετε ότι θα μπορούσατε να είστε, αναγνωρίζοντας το πώς να αντιμετωπίσετε αυτήν την ενοχή με έναν υγιή τρόπο είναι απαραίτητο για την ηρεμία σας σας.

Πράγματα για τα οποία ίσως αισθάνεστε ένοχοι

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ένοχοι επειδή είναι καλά. Άλλοι αισθάνονται ένοχοι επειδή δεν είναι τόσο καλά όπως νομίζουν ότι πρέπει να είναι. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ένοχοι για σχεδόν τα πάντα! Υπάρχουν άτομα που ανέπτυξαν ενοχές επειδή έπασχαν από κορωνοϊό και φοβούνταν μήπως το μεταδώσουν στους άλλους. Όμως παρατηρήθηκαν και νέοι λόγοι για ενοχές.

Για μερικούς ανθρώπους, η απομόνωση και ίσως η εργασία από το σπίτι έχει αυξήσει την ποιότητα ζωής τους. Μερικές από τις ένοχες σκέψεις σας μπορεί να είναι:

Αισθάνομαι ένοχος ότι η ζωή μου είναι πραγματικά καλύτερη κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
Αισθάνομαι ένοχος γιατί μπορώ να εργαστώ από το σπίτι και άλλοι έχασαν τη δουλειά τους.
Αισθάνομαι ένοχος γιατί βγάζω περισσότερα χρήματα τώρα από πριν.
Αισθάνομαι ένοχος γιατί είμαι πολύ χαρούμενος τώρα και άλλα άτομα υποφέρουν.

Λόγω των κανόνων κοινωνικής απόστασης, έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο να βοηθηθούν εκείνοι που χρειάζονται βοήθεια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ίσως κερδίζετε λιγότερα χρήματα, ώστε να μην μπορείτε να υποστηρίξετε αυτούς που σας ενδιαφέρουν. Εξαιτίας αυτού, είναι εύκολο να κατακλύζεστε από ένοχα συναισθήματα:

Νιώθω απαίσια που δεν κάνω περισσότερα για να βοηθήσω άλλους ανθρώπους.
Νιώθω ένοχος το εισόδημά μου έχει μειωθεί και η οικογένειά μου δεν θα έχει τόσα χρήματα.
Νιώθω άσχημα που δεν μπορώ πλέον να φροντίζω τους ηλικιωμένους γονείς μου χωρίς να τους θέσω σε κίνδυνο.

Είναι πιθανό να μην ακολουθήσατε τους κανόνες κοινωνικής απόστασης στην αρχή της πανδημίας. Ίσως να αισθάνεστε ένοχοι επειδή τηρείτε όλους τους κανόνες και έχετε χάσει ένα σωρό πράγματα. Οι σκέψεις σας μπορεί να ακούγονται έτσι:

Νιώθω άσχημα που δεν φορούσα μάσκα.
Αισθάνομαι άσχημα που πήγα στα γενέθλια της φίλης μου.

Ρωτήσαμε στο Instagram του Pink.gr τις ίδιες ερωτήσεις στις αναγνώστριες. Μπες να δεις τις απαντήσεις στα stories του Pink!

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν αυτές τις ακριβείς σκέψεις αυτήν τη στιγμή. Επομένως, είναι καλή ιδέα να θυμίζετε στον εαυτό σας ότι δεν είστε μόνοι σε αυτήν την εμπειρία.

Ίσως αισθάνεστε ένοχοι ότι στην πραγματικότητα είστε εντάξει ή είσασταν αρκετά τυχεροί που δεν ξέρετε κάποιον που έχει αρρωστήσει ακόμα.

Αυτό μερικές φορές αναφέρεται ως «ενοχή επιζώντων», λέει ο Keenan-Miller.

 Ένας τρόπος για να ανακατευθύνετε αυτό το είδος αβοήθητης ενοχής είναι να ξοδέψετε αυτήν την ενέργεια για να βοηθήσετε τους άλλους. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να το κάνουμε αυτή τη στιγμή, είτε πρόκειται για δωρεά σε άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, να μαγειρέψετε για τους άστεγους, να αγοράσετε τα δώρα σας από ιδρύματα για καλό σκοπό. 

Ρωτήσαμε στο Instagram του Pink.gr τις ίδιες ερωτήσεις στις αναγνώστριες. Μπες να δεις τις απαντήσεις στα stories του Pink!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
17 / position1: 347 / position2: 1020
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb