ΥΓΕΙΑ

Σκωτία: H πρώτη χώρα που παρέχει δωρεάν προϊόντα στις γυναίκες στις δύσκολες μέρες

To σχετικό νομοσχέδιο για τα προϊόντα περιόδου εγκρίθηκε ομόφωνα από την τοπική βουλή

Δημοσίευση ΝΟE 25, 2020
Σκωτία: H πρώτη χώρα που παρέχει δωρεάν προϊόντα στις γυναίκες στις δύσκολες μέρες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιστορία γράφει η Σκωτία, καθώς την Τρίτη έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που παρέχει δωρεάν πρόσβαση στα προϊόντα περιόδου.

Σύμφωνα με το BBC, τα μέλη του τοπικού κοινοβουλίου της Σκωτίας ενέκριναν ομόφωνα το σχετικό νομοσχέδιο που εισήγαγε η Μόνικα Λένον, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος που είχε ξεκινήσει σχετική εκστρατεία από το 2016.

Ο νόμος ουσιαστικά υποχρεώνει τις δημοτικές αρχές ανά τη Σκωτία να διαθέτουν δωρεάν προϊόντα περιόδου σε όποιες γυναίκες τα χρειάζονται. Πλέον, καθένα από τα 32 τοπικά συμβούλια υποχρεούται να καταρτίσει ανεξάρτητα το δικό του πλάνο διάθεσης, που θα εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση και προστασία της αξιοπρέπειας των γυναικών.

Η κυρία Λένον, ικανοποιημένη από την εξέλιξη, δήλωσε ότι η νέα νομοθεσία είναι ακόμη πιο απαραίτητη λόγω του κορωνοϊού: «Η περιόδος δε σταματά λόγω των πανδημιών, και η προσπάθειά μας να βελτιώσουμε την πρόσβαση σε απαραίτητα προϊόντα όπως τα ταμπόν και οι σερβιέτες δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα τα τρέχοντα στοιχεία, το μηνιαίο κόστος αγοράς προϊόντων περιόδου ανέρχεται περί τα 9 ευρώ, ποσό που για κάποια κορίτσια νεαρής κυρίως ηλικίας είναι δύσκολο να καλυφθεί. Υπολογίστηκε ότι περίπου μία στις τέσσερις μαθήτριες και φοιτήτριες στη Σκωτία δυσκολεύονται να πληρώσουν το ποσό αυτό, με πολλές να καταφεύγουν στην λύση ακατάλληλων ή χαμηλών ποιοτικά προϊόντων.

Επιπλέον υπάρχει και το λεγόμενο «στίγμα περιόδου», με το 71% των ηλικιών 14 έως 21 ετών να δηλώνει ότι έρχεται σε αμηχανία όταν πρέπει να αγοράσει σχετικά προϊόντα.

[ΠΗΓΗ]
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
4 / position1: 350 / position2: 982
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb