WELLNESS

Γιατί κάνουμε όλο και λιγότερο σeξ

Τα δεδομένα και οι εξηγήσεις
Από το NEWSROOM
Γιατί κάνουμε όλο και λιγότερο σeξ
@insider.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, αναφέρει πως λιγότεροι από τους μισούς άνδρες ηλικίας 16-44 ετών κάνουν σeξ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Τα δεδομένα που προέκυψαν δείχνουν μείωση της σeξουαλικής δραστηριότητας στην Βρετανία από το 2001 μέχρι και το 2012. Η μεγαλύτερη πτώση παρατηρήθηκε σε εκείνους που είναι άνω των 25 ετών, σε εκείνους που συζούν ή έχεουν παντρευτεί.

Μπορεί τα στοιχεία της έρευνας να δείχνουν πως η τακτική σeξουαλική δραστηριότητα έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό, αλλά παρατηρείται ταυτόχρονα μείωση των ενεργών σeξουαλικά ενηλίκων αλλά και της συχνότητας των εpωτικών επαφών, ειδικότερα σε χώρες με υψηλά εισοδήματα.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 34.000 άνδρες και γυναίκες. Οι ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στην πραγματική και προτιμώμενη συχνότητα στο σeξ αλλά και σε παράγοντες που επηρεάζουν την σeξουαλική δραστηριότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα δεδομένα έδειξαν μια γενικά μείωση στην σeξουαλική δραστηριότητα μεταξύ 2001 και 2012. Εκείνοι που δήλωσαν πως απήχαν από το σeξ για έναν μήνα πριν την έρευνα αυξήθηκαν από το 23% στο 29,3 % στις γυναίκες και από το 26% στο 29,2% στους άνδρες.

Εκείνοι που ανέφεραν πως έκαναν 10 ή και περισσότερες φορές σeξ τον προηγούμενο μήνα, μειώθηκαν από 20,6% σε 13,2% στις γυναίκες και από 20,2 σε 14,4% στους άνδρες.

Οι άνδρες και οι γυναίκες που ήταν παντρεμένοι ή συζούσαν, ανέφεραν πως η σeξουαλική τους δραστηριότητα τον περασμένο μήνα ήταν χαμηλότερη, ενώ είχε μειωθεί κατά 50% η πιθανότητα να κάνουν σeξ 10 ή και περισσότερες φορές.

Οι μειώσεις αυτές δεν παρατηρήθηκαν ανάμεσα στους αδέσμευτους, άρα η μείωση παρατηρείται περισσότερο σε όσους έχουν δεσμό, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης. Ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν επίσης, πως το 50,6% των γυναικών και σχεδόν τα δυο τρίτα των ανδρών, θα ήθελαν να κάνουν σeξ περισσότερες φορές, ειδικά οι παντρεμένοι και όσοι συζούσαν, κάτι που οι επιστήμονες βρίσκουν ανησυχητικό.

Άνθρωποι με καλή σωματική και ψυχική υγεία αλλά και όσοι είχαν υψηλά εισοδήματα, ανέφεραν πως έκαναν σeξ συχνότερα, με τους ερευνητές βέβαια να αναφέρουν πως το σύνολο της μελέτης είναι απλά παρατηρητικό και πως δεν μπορεί να αποσαφηνιστεί με ακρίβεια η αιτία αυτής της μείωσης.

Αλλά οι συγγραφείς δηλώνουν ότι η αλλαγή των κανόνων γύρω από το σeξ ενδέχεται να επηρέασε τόσο την αναφερθείσα όσο και την πραγματική σeξουαλική συχνότητα. Για παράδειγμα η κοινωνική πίεση να υπερ-αναφερθεί η σeξουαλική δραστηριότητα έχει πλέον χαλαρώσει ενώ η ισότητα των φύλων σημαίνει ότι οι γυναίκες μπορεί τώρα να είναι λιγότερο πρόθυμες να ανταποκριθούν στις σeξουαλικές ανάγκες των συντρόφων τους ανεξάρτητα από τις δικές τους.

Σημειώνουν επίσης ότι η μείωση της σeξουαλικής συχνότητας εμφανίζεται να συμπίπτει με την αύξηση της χρήσης των social media και της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης του 2008.

Ωστόσο η ηλικία και η οικογενειακή κατάσταση των ανθρώπων που επηρεάζονται περισσότερο φαίνεται πως σχετίζεται με το στρες και την πολυάσχολη σύγχρονη ζωή, όπου ο ελεύθερος χρόνος έχει μειωθεί σημαντικά.

«Οι ευρύτερες επιπτώσεις της μείωσης της σeξουαλικής συχνότητας μπορεί να είναι πιο ανησυχητικές», γράφουν οι συγγραφείς. «Αν η συχνότητα της σeξουαλικής επαφής αποτελέσει βαρόμετρο για τη γενικότερη ανθρώπινη σύνδεση, τότε η μείωση αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι σηματοδοτεί μια ανησυχητική τάση. Η μείωση της σeξουαλικής δραστηριότητας είναι ενδιαφέρουσα, μέχρι τώρα ανεξήγητη, και δικαιολογεί περαιτέρω διερεύνηση», καταλήγουν οι ερευνητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
10 / position1: 411 / position2: 910
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb