ENTERTAINMENT

Voguing: Από underground χορός, τραγούδι της Madonna

Η ιστορία του χορού που ξεκίνησε σαν υποκουλτούρα και έγινε τεράστια μόδα
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Voguing: Από underground χορός, τραγούδι της Madonna

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το vogue ή voguing είναι ένας μοντέρνος, στιλιζαρισμένος house χορός που ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘80 και αποτελεί εξέλιξη της ball σκηνής και κουλτούρας του Χάρλεμ, που προϋπήρχε ήδη από το 1960.

Γνώρισε μεγάλες δόξες και έγινε mainstream χάρη στο video clip της Madonna «Vogue» το 1990, που περιλαμβάνει χορευτικές κινήσεις του ενώ έγινε αντικείμενο μελέτης στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Paris Is Burning».

Αυτό το στιλ χορού ξεκίνησε από τις ballroom σκηνές του Χάρλεμ, όπου γκέι και τρανς Αφροαμερικανοί και Λατινοαμερικάνοι έβρισκαν τον τρόπο να εκφραστούν ελεύθερα χορεύοντας, από το 1960 έως το 1980.

Η «Αναγέννηση του Χάρλεμ» την δεκαετία του ‘20-’30, σχημάτισε μια ξεκάθαρη, μαύρη LGBTQI+ κουλτούρα στην περιοχή, που εκφράστηκε μέσα από τη λογοτεχνία, την τέχνη και τη μουσική, δηλώνοντας έτσι ότι στοιχεία της ταυτότητας όπως η φυλή, το γένος και η σεξουαλικότητα μπορεί να είναι ρευστά. Οι drag διαγωνισμοί που ξεκίνησαν εκείνη την εποχή μετατράπηκαν σταδιακά σε vogue dance battles. Παράλληλα έκαναν «shade», δηλαδή πρόσβαλαν διακριτικά τους αντιπάλους ή τους κριτές, ως μέρος της performance, για να αναδειχτεί ο νικητής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εμπνευσμένο από το στιλ γραφής των Αρχαίων Αιγυπτιακών ιερογλυφικών και τις διάσημες φωτογραφίες μοντέλων από τη Βίβλο της μόδας, τη «Vogue» (άλλωστε από εκεί πήρε και το όνομά του), το voguing χαρακτηρίζεται από μια σειρά από πόζες, που μοιάζουν με μοντέλο που φωτογραφίζεται.

Οι κινήσεις των χεριών και των ποδιών περιλαμβάνουν γωνίες, γραμμές και καμπύλες ενώ μετακινούνται γρήγορα από τη μία στατική θέση στην άλλη. H εκφραστικότητα, η δραματικότητα, η ευλυγισία και η ταχύτητα είναι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του.

Στον χορό voguing συναντάμε τρία στιλ: Το Old Way (πριν το 1990), το New Way (μετά το 1990) και το Vogue Fem (από το 1995 και μετά).

Τα ζητήματα της φυλής, της αντιπροσώπευσης και της οικειοποίησης συνεχίζουν να απασχολούν και να εκφράζονται μέσω του voguing, ως μια μορφής απελευθέρωσης της LGBTQI+ κοινότητας και όχι μόνο.

O Willi Ninja θεωρείται ο «νονός» του voguing. Ήταν γκέι χορευτής και χορογράφος που συνέδεσε το όνομά του με τον χορό, ενώ συμμετείχε στο video clip «Deep in Vogue» αλλά και στο «Paris Is Burning».

Καλλιτέχνες της pop, όπως η Madonna, η Rihanna, η Lady Gaga, η Beyonce, Azealia Banks, η Ariana Grande κ.α. έχουν εμπνευστεί από το voguing και έχουν χορέψει στους ρυθμούς του σε video clip αλλά και σε live shows.

Στην Ελλάδα, το voguing ήρθε με το House of Kareola, το πρώτο ελληνικό ballroom ή vogue house.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Entertainment
9 / position1: 418 / position2: 1156
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb