Νέα (news) και πολύτιμες συμβουλές για την ομορφιά, τη μόδα, τον έρωτα, τις σχέσεις και tips για τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας
Pink

Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις εξετάσεις για το θυρεοειδή σου;

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση ΜΑΙ 19, 2020

Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις εξετάσεις για το θυρεοειδή σου;

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς είναι βασικές για να αναπτυχθεί σωστά τόσο η σωματική όσο και η νοητική λειτουργία ενός ατόμου. Τα παιδιά που γεννιούνται έχοντας έλλειψη αυτών των ορμονών μπορεί να παρουσιάσουν καθυστερημένη ανάπτυξη. Ο θυρεοειδής είναι ίσως ο πιο σημαντικός ενδοκρινής αδένας του σώματος. Ρυθμίζει βασικές λειτουργίες του οργανισμού, γι’ αυτό και μια διαταραχή μπορεί να επηρεάσει την υγεία ενός ανθρώπου στο σύνολό της.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι κάποιος πρέπει να κάνει συχνά εξετάσεις για να ελέγξει τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στον οργανισμό του. Ο αρμόδιος γιατρός για να εξετάσει και να διαγνώσει τυχόν διαταραχές στο θυρεοειδή είναι ο ενδοκρινολόγος. Η διάγνωση των παθήσεων του θυρεοειδούς γίνεται με εργαστηριακές εξετάσεις και συγκεκριμένα με αιματολογικό έλεγχο που συμπεριλαμβάνει εξέταση των ορμονών TSH και T3, T4.

Αν κατά την κλινική εξέταση από ενδοκρινολόγο κριθεί απαραίτητο, μπορεί να ζητηθεί και υπερηχογραφικός έλεγχος της περιοχής. Επίσης, αν εντοπιστεί κάποιος όζος κατά την εξέταση συνιστάται σπινθηρογράφημα για τον περαιτέρω έλεγχό του. Αν υπάρχει κάποιος ύποπτος όζος εφαρμόζεται παρακέντηση FNA του θυρεοειδούς για να γίνει βιοψία και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κακοήθειας. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το αποτέλεσμα της βιοψίας μπορεί να είναι ψευδώς θετικό ή ψευδώς αρνητικό. Γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητο να απευθυνθεί κανείς στον αρμόδιο γιατρό για να μπορεί να συνεκτιμήσει το ιστορικό, την κλινική εικόνα και τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Οι εξετάσεις για το θυρεοειδή θα πρέπει να ενταχθούν στο ετήσιο check up που κάνουμε όλοι. Μαζί, λοιπόν, με τις γενικές εξετάσεις αίματος που κάνουμε ετησίως θα πρέπει να κάνουμε και ειδικές εξετάσεις ελέγχου θυρεοειδικών ορμονών, ώστε να ανιχνευθεί εγκαίρως τυχόν διαταραχή και να ληφθεί άμεσα η κατάλληλη θεραπεία.

Αν ο ασθενής έχει ιστορικό παθήσεων του θυρεοειδούς, τότε θα πρέπει να πραγματοποιεί συχνότερα μετρήσεις των ορμονών αυτών και συγκεκριμένα, θα πρέπει να ενημερωθεί από τον θεράποντα ιατρό του για το πόσο συχνά θα πρέπει να γίνονται αυτές, αλλά και αν χρειάζονται κάποιες επιπλέον εξετάσεις.

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς εμφανίζονται πολύ συχνά στις μέρες μας. Η διάγνωσή τους δεν θα πρέπει να μας φοβίζει, καθώς αν εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά εγκαίρως, είναι πλήρως ελέγξιμες.

× PINK.GR
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ NEWSLETTER
GET CONNECTED
Nextweb