ΥΓΕΙΑ

Είναι ασφαλές το τρέξιμο εν μέσω κορωνοϊού;

Τι συμβαίνει με τον ιδρώτα και τι πρέπει να προσέχουμε

Δημοσίευση ΑΠΡ 05, 2020
Είναι ασφαλές το τρέξιμο εν μέσω κορωνοϊού;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τρέξιμο ανακουφίζει από το στρες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι κάτι που μπορεί να απολαύσει κανείς ακόμα και τώρα στις μέρες του κορωνοϊού αφού η ατομική άσκηση ή διαφορετικά μετακίνηση 6, είναι κάτι που επιτρέπεται.

Και μπορεί οι μεγαλύτεροι μαραθώνιοι να ακυρώθηκαν, ίσως όμως να αναρωτιέστε πόσο ασφαλές είναι τελικά να τρέχει κανείς ακόμη και μόνος εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Εδώ είναι οι απαντήσεις!

Είναι ασφαλές να τρέχω έξω;

Είναι, όπως αναφέρει η Δόκτωρ Λίντα Ανεγκάουα, παθολόγος με τη δική της ψηφιακή πλατφόρμα υγείας PlushCare, αλλά πρέπει να λαμβάνετε τις σωστές προφυλάξεις. Όπως αποκαλύπτει μελέτη που δημοσιεύτηκε στην κινεζική ιατρική επιθεώρηση Practical Preventive Medicine, ο κορωνοϊός μπορεί να αιωρείται ακόμη και στον αέρα για πολλή ώρα.

Συγκεκριμένα, τα σταγονίδια του κορωνοϊού μπορεί να αιωρούνται για μέχρι και τρεις ώρες πριν πέσουν στο έδαφος. Ορισμένες επίσης έρευνες έχουν δείξει, ότι οι άνθρωποι μπορούν να διαδώσουν τον ιό προτού ακόμη παρουσιάσουν τα συμπτώματα.

Το πλέον ασφαλές λοιπόν είναι να κρατάτε αποστάσεις και ιδανικά να πηγαίνετε μόνοι σας για τρέξιμο. Σε κάθε περίπτωση αν διατηρείτε απόσταση 1 -2 μέτρων από την παρέα σας, δεν είναι πιθανό να μολυνθείτε.

Μπορεί ο κορωνοϊός να εξαπλωθεί μέσω του ιδρώτα;

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ (CDC), η μετάδοση του κορωνοϊού συμβαίνει μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται σε στενή επαφή μεταξύ τους και μέσω σταγονιδίων διαπαιρνώντας τις αναπνευστικές οδούς, που θα παραχθούν από το βήχα ή φτέρνισμα και όχι με τον ιδρώτα.

Τι πρέπει να προσέχω όταν τρέχω:

  • Μην τρέχετε πίσω από άλλους ανθρώπους. Μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά αν συνοδεύεστε αλλά το ιδανικό είναι να τρέχετε παράλληλα, κρατώντας και πάλι τις αποστάσεις ή το καθένας μόνος του.
  • Έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό. Σε καμιά περίπτωση μην πίνετε νερό από δημόσιες βρύσες σε πλατείες ακόμα κι αν έχετε δικό σας μπουκαλάκι. Μπορείτε πανεύκολα να αγγίξετε έτσι τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια σας και να διακινδυνεύετε να μολυνθείτε.
  • Προσπαθήστε να τρέχετε σε ώρες εκτός αιχμής. Ενδεχομένως αυτές είναι πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ.
  • Αλλάξτε την διαδρομή σας αν δεν αισθάνεστε ασφαλείς. Αν παρατηρείτε ότι η διαδρομή που επιλέγετε δεν είναι μόνο δική σας αγαπημένη, απλά αλλάξτε την. Σημασία έχει να είστε ασφαλείς ακόμα κι αν χρειαστεί να αλλάξετε συνήθειες.
  • Πλύνετε τα χέρια σας μόλις φτάσετε σπίτι. Εννοείται πως έχετε και αντισηπτικό μαζί σας.
  • Τέλος μην παραλείψετε το ντους και το πλύσιμο του προσώπου με την επιστροφή σας στο σπίτι. Όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε μολυσματικές εκκρίσεις (βήμα, φτέρνισμα) το πλύσιμο - και όχι μόνο των χεριών - είναι το Άλφα και το Ωμέγα.

Γνωρίζατε ότι:

  • Η έντονη άσκηση, όπως το τζόκινγκ για μισή ώρα, έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει το άγχος και την κατάθλιψη για ώρες μετά.
  • Το τρέξιμο βελτιώνει την σeξουαλική ζωή. Σε μελέτη στην επιθεώρηση Journal of Sexυal Medicine, οι γυναίκες που έτρεχαν μόνο για 20 λεπτά διεγείρονταν πολύ περισσότερο όταν έβλεπαν ένα ερωτικό βίντεο από αυτές που δεν έτρεχαν.
  • Το τρέξιμο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα διαπίστωσαν ότι η μέτρια προς έντονη άσκηση (όπως το τρέξιμο για 30 λεπτά) 5 ημέρες την εβδομάδα μπορεί να αλλάξει αρκετά το μεταβολισμό των οιστρογόνων ώστε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
  • Με το τρέξιμο δεν φεύγουν μόνο τα κιλά – σμιλεύονται και οι μύες.
[ΠΗΓΗ]
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
3 / position1: 815 / position2: 1064
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb