ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Καθαριότητα: Πώς θα ξέρεις πως ξεπέρασες τα όρια του φυσιολογικού

Μήπως καθαρίζεις τα πάντα, ξανά και ξανά;
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Καθαριότητα: Πώς θα ξέρεις πως ξεπέρασες τα όρια του φυσιολογικού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν έχεις πιάσει τον εαυτό σου να φοβάται υπερβολικά και να πλένει μανιωδώς τα πάντα γύρω του ίσως θέλει να το σκεφτείς λίγο παραπάνω. Τι λένε οι επιστήμονες

Σε μερικούς ανθρώπους με κατάλληλο υπόβαθρο (γενετικό ή περιβαλλοντικό-εμπειρικό), ο κορωνοϊός, σύμφωνα με τους επιστήμονες θα είναι αυτός που για πρώτη φορά θα προκαλέσει μια ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Άλλοτε έχεις υπερβολικά «τελετουργικά» καθαριότητας στο σπίτι ή πλένεις τα χέρια σου αρκετές φορές.

Οι άνθρωποι με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή που πάντα έπλεναν υπερβολικά συχνά τα χέρια τους, τώρα - με τις οδηγίες για συχνό πλύσιμο λόγω του κορωνοϊού - βλέπουν το άγχος τους να εντείνεται, κάτι που το μεταδίδουν και στους γύρω τους, π.χ. στην οικογένειά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι λογικό σε όλη αυτή την κατάσταση κάθε μικρός μας φόβος να γιγαντώνεται. 

Μια παλαιότερη έρευνα είχε βρει ότι υγιείς άνθρωποι που πέρασαν μια εβδομάδα χρησιμοποιώντας συνεχώς αντισηπτικό χεριών κάθε φορά που είχαν πιάσει χρήματα, πόμολα ή άλλες πιθανές εστίες μικροβίων, στη συνέχεια εμφάνισαν σημαντικά περισσότερα σημάδια υποχονδρίας. 

Κάτι που παρατηρούν οι επιστήμονες πάντως είναι πως πολλές φορές το να πλύνεις τα χέρια σου ξανά και ξανά ή οποιαδήποτε ενέργειά σου επαναλαμβάνεται μπορεί να είναι επειδή ψάχνεις ανακούφιση από επίμονες ενοχλητικές σκέψεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
5 / position1: 178 / position2: 759
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb