ΠΡΟΣΩΠΑ

3 διάσημες γυναίκες γιατροί που άλλαξαν τον κόσμο

Πολύ σημαντικά κατορθώματα που ίσως δεν είχατε ακουστά
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γνωρίστε τις!

Jane C. Wright

Η δόκτωρ Jane C. Wright είναι μια πρωτοπόρα ερευνήτρια χημειοθεραπείας με σημαντικό έργο στη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος και του μαστού. Καταγόταν από μια αναγνωρισμένη ιατρική οικογένεια που αψήφησε τους κοινωνικούς και φυλετικούς φραγμούς σε ένα επάγγελμα που κυριαρχούνταν παραδοσιακά από λευκούς άνδρες.

Gertrude B. Elion

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μελέτησε και ανέπτυξε θεραπείες για λευχαιμία, ουρική αρθρίτιδα, ελονοσία, και άλλες παθήσεις. Η Elion ασχολήθηκε εντατικά για να βρεθεί φάρμακο για το AIDS και έφτιαξε το πρώτο επιτυχημένο αντιικό φάρμακο (acyclovir). 

Γεννημένη στη Νέα Υόρκη πριν από 100 χρόνια, η Δρ Gertrude B. Elion είχε μια ακόρεστη δίψα για γνώση ακόμα από παιδί! Μετά την ειδίκευση στη Χημεία και την απόκτηση του πτυχίου της, το 1937, δεν έβρισκε δουλειά καθώς κανείς δεν την πήρε σοβαρά. Σε ένα πεδίο που κυριαρχείται από άνδρες, όλοι αναρωτήθηκαν γιατί μια γυναίκα ήθελε να ακολουθήσει μια καριέρα στην επιστήμη.

Ωστόσο, τίποτα δεν φαινόταν να μπορεί να την σταματήσει καθώς η Gertrude βρήκε δουλειά - ως βοηθός εργαστηρίου.  Ωστόσο, μαζί με τον βιοχημικό George Hitchings, ανακάλυψαν μια νέα μεθοδολογία που βοηθούσε στην ανάλυση της διαφοράς μεταξύ υγιών κυττάρων και παθογόνων κυττάρων. Μια μέθοδος καινοτόμα και πολύ σημαντική!

Gerty Cori

Η τρίτη γυναίκα - και η πρώτη αμερικανίδα - που κέρδισε βραβείο Νόμπελ. Η Δρ Cori γεννήθηκε στην Πράγα από εβραίους γονείς το 1896.  Ενώ φοιτούσε για να πάρει το πτυχίο της, γνώρισε τον Carl Cori, έναν επίδοξο φοιτητή ιατρικής που εντυπωσιάστηκε από τη γοητεία, τη νοημοσύνη και την αίσθηση του χιούμορ της. Παντρεύτηκαν και μετακόμισαν στη Βιέννη.

Αντιμετωπίζοντας οικονομικές δυσκολίες και ταυτόχρονα τον απίστευτα αυξανόμενο αντισημιτισμό στη Βιέννη, οι δύο τους αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ και έπιασαν δουλειά στο Κρατικό Ινστιτούτο Μελέτης για τις Κακοήθεις Νόσους (τώρα το Roswell Park Cancer Institute) στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. Μετά από χρόνια εργασίας, ο Δρ Cori και ο σύζυγός της ανακάλυψαν το ένζυμο που διευκολύνει την αποσύνθεση του γλυκογόνου στη γλυκόζη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
9 / position1: 35 / position2: 620
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb