ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός και ρούχα: Πως να τα απολυμάνεις σωστά για να είσαι ήσυχη

Δε θέλει πανικό, αλλά σωστές κινήσεις για πρόληψη
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Κορωνοϊός και ρούχα: Πως να τα απολυμάνεις σωστά για να είσαι ήσυχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ηκαθημερινότητά μας έχει αλλάξει λόγω της πανδημίας που πλήττει όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Παρόλο που προσπαθούμε όλοι να διατηρούμε την ψυχραιμία μας, να μένουμε σπίτι και κυρίως να μένουμε αισιόδοξοι, δεν γίνεται να μην μας προβληματίζουν διάφορα πράγματα σχετικά με τον κορωνοϊό. Πρακτικά ζητήματα για το πώς επηρεάζει διάφορα κομμάτια της ζωής μας και δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτά και το ενδυματολογικό κομμάτι. Η πρώτη ερώτηση που μας έρχεται στο μυαλό είναι αν επιβιώνει ο κορωνοϊός πάνω στα ρούχα. Κι αν ναι, για πόσο;

Λόγω του ότι είναι μια πρωτόγνωρη συνθήκη, ακόμα και για τους επιστήμονες, υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε για τον κορωνοϊό. Η μετάδοσή του όπως ξέρουμε από τους ειδικούς γίνεται μέσω των σταγονιδίων από το στόμα (αναπνοή, βήχας, φτέρνισμα). Επίσης, έχει τεκμηριωθεί η μετάδοσή του από μολυσμένες επιφάνειες. Είναι όμως πιο πιθανή η μετάδοσή του από σκληρές επιφάνειες παρά από μαλακές όπως το ύφασμα. Βέβαια πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει είναι ακόμα υπό διερεύνηση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναφέρει ότι μπορεί να είναι από μερικές ώρες μέχρι μερικές μέρες.

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να φροντίσουμε και την υγιεινή των ρούχων μας. Αν υπάρχει στο σπίτι μας άνθρωπος από ευπαθή ομάδα ή νοσούντας θα ήταν καλό να αλλάζουμε ρούχα όταν μπαίνουμε στο σπίτι και να πλένουμε αυτά που φορούσαμε.

Το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιών αναφέρει πώς να καθαρίσεις και να απολυμάνεις ρούχα, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα και ό,τι μπαίνει στο πλυντήριο.

  • Να φοράς γάντια μιας χρήσης όταν χειρίζεσαι βρώμικα ρούχα από έναν άρρωστο και να τα πετάς τα μετά από κάθε χρήση.
  • Αν χρησιμοποιείς επαναχρησιμοποιήσιμα γάντια, αυτά πρέπει να προορίζονται αποκλειστικά για καθαρισμό και απολύμανση ρούχων κι επιφανειών από τον COVID-19 και όχι για άλλους σκοπούς οικιακής χρήσης.
  • Να πλένεις τα χέρια σου αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών. Αν δεν χρησιμοποιείς γάντια σε αυτή τη διαδικασία, φρόντισε να πλύνεις καλά τα χέρια σου αμέσως μετά.
  • Μην τινάζεις τα βρώμικα ρούχα, αν αυτό είναι εφικτό. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει τη διασπορά του ιού μέσω του αέρα.
  • Να πλένεις τα ρούχα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή αλλά αν είναι εφικτό σε όσο πιο ζεστό νερό γίνεται -χωρίς να καταστραφούν. Στη συνέχεια πρέπει να στεγνώσεις τα ρούχα πλήρως.
  • Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα βρώμικα ρούχα από έναν άρρωστο μπορούν να πλυθούν μαζί με εκείνα άλλων ανθρώπων χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
3 / position1: 566 / position2: 1381
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb