ΣΧΕΣΕΙΣ

Πως να κάνεις έναν χωρισμό πιο... πολιτισμένο

Κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγεις τις εντάσεις και τις φωνές
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Πως να κάνεις έναν χωρισμό πιο... πολιτισμένο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να τελειώσει μια σχέση, είτε αυτό γίνεται σταδιακά, με κοινή απόφαση (ίσως επειδή για παράδειγμα έχει φθαρεί η σχέση μέσα στον χρόνο και δεν υπάρχει η διάθεση ν’ αναζωπυρωθεί), είτε ξαφνικά, λόγω μιας απιστίας ή επειδή στο λίγο διάστημα που είστε μαζί συνειδητοποιήσατε ότι ο πάλαι ποτέ καλός σας διαθέτει ένα χαρακτηριστικό με το οποίο δε θα μπορούσατε ποτέ να συμβιώσετε.

Ωστόσο, αν θέλετε να έχετε ένα πολιτισμένο χωρισμό και να αποφύγετε τις εντάσεις και θέλετε να χωρίσετε φιλικά, κρατώντας ίσως και μια επαφή στο (πολύ) μέλλον, υπάρχουν ορισμένα σημεία που πρέπει να αποφεύγετε, ώστε να είστε σωστές και απέναντί στον σύντροφό σας και απέναντι στον εαυτό σας, αλλά και να τελειώσετε ό,τι έχετε μεταξύ σας με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Μην το μοιράζεστε με όλους πριν τον πείτε στον ίδιο

Αν έχετε πάρει την απόφαση να χωρίσετε, καλύτερα πρώτα να μιλήσετε μαζί του και μετά ν’ αρχίσετε να το μοιράζεστε και με τους φίλους και γνωστούς σας. Φανταστείτε να μάθει από κάποιον άσχετο ότι έχετε σκοπό να τελειώσετε τη σχέση σας (ίσως ένας κοινός γνωστός σας, ο οποίος μπορεί να φαντάστηκε ότι θα το ξέρει)! Εκτός από το ότι θα πληγωθεί και θα έχει και δίκιο, θα χάσετε εσείς το δίκιο σας.

Αποφύγετε τις προσβολές

Η relationship coach Toni Coleman σε σχετικό άρθρο του Fashionbeans.com συμβουλεύει, όταν χωρίζετε με κάποιον και νιώθετε την ατμόσφαιρα τεταμένη, να αποφύγετε τις προσβολές και μην αρχίσετε ν’ απαριθμείτε όλα του τα μειονεκτήματα. «Αυτό θα σας κάνει απλώς να αισθανθείτε χειρότερα και θα εντείνει τη θλίψη σας» τονίζει. Να θυμάστε ότι είναι προτιμότερο να δείχνετε σεβασμό προς τον άλλο, ανεξάρτητα από το ό,τι συνέβη μεταξύ σας. Έτσι, θα αισθανθείτε κι εσείς καλά με τον εαυτό σας.

Συζητήστε το από κοντά -όχι από το τηλέφωνο

Πραγματικά, όταν μου λένε φίλες μου ότι κάποιος τους ζήτησε να χωρίσουν από το τηλέφωνο ή από μήνυμα (δεν υπάρχει διαφορά-και τα δύο είναι απαράδεκτη συμπεριφορά) απορώ. Όποιος έχει αποφασίσει να μοιραστεί την καθημερινότητά του με έναν άλλον άνθρωπο, οφείλει και στο τέλος της σχέσης τους να τον αντιμετωπίσει face-to-face. Εκτός αν είσαι 15 χρονών. Μπορεί σε πολλούς να ακούγεται αυτονόητο αυτό -αλλά δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο για όλους.

Μην υπόσχεστε πράγματα που δεν μπορείτε να τηρήσετε

Αν ο άλλος θέλει να κρατήσετε επαφή κι εσείς δε θέλετε, καλύτερα να του το ξεκαθαρίσετε εκείνη τη στιγμή, και ας τον πληγώσετε, καθώς θα περιμένει απάντηση από εσάς κάθε φορά που σας καλεί ή σας στέλνει μήνυμα. Από την άλλη, αν εσείς είστε η πιο συναισθηματική της υπόθεσης, αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή μαζί του, καθώς αυτό δε θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τον χωρισμό και να προχωρήσετε στη ζωή σας.

Να είστε ξεκάθαροι

Αν ξεκινήσετε μια συζήτηση περί χωρισμού είναι πολύ σημαντικό να το έχετε αποφασίσει στο 100%. Αν έχετε έστω και την παραμικρή αμφιβολία αποφύγετέ το, ώστε να μην κάνετε κάποια παρορμητική κίνηση που θα τη μετανιώσετε στη συνέχεια. Ωστόσο, αν είστε απόλυτα σίγουρες, τότε είναι σημαντικό να μην αφήσετε περιθώριο στον άλλον να σκεφτεί ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα για εσάς, στέλνοντας μπερδεμένα μηνύματα. Πείτε αυτό που σκέφτεστε χωρίς φόβο, για το καλό και των δυο σας.

Ξεκαθαρίστε τι θα γίνει με όσα ανήκουν και στους δυο σας

Αυτό ισχύει στην περίπτωση που είστε μαζί πολλά χρόνια -ίσως και να μένετε μαζί. Το ποιος θα μείνει και ποιος θα φύγει από το σπίτι που νοικιάζετε, ποιος θα πάρει το καθετί που ίσως να έχετε αγοράσει μαζί και όλα τα υπόλοιπα διαδικαστικά, είναι ένα θέμα που, αν και άβολο, πρέπει να το συζητήσετε. Αποφεύγοντας τη συζήτηση, το μόνο που καταφέρνετε να κάνετε είναι να μπερδευτείτε ακόμα περισσότερο -κάτι που θα σας εμποδίσει να κοιτάξετε το μέλλον με καθαρό βλέμμα.

Μη βιαστείτε να προχωρήσετε

Συνήθως, επειδή πολλοί νιώθουν ανασφάλεια να μένουν μόνοι τους για πολύ καιρό, πάνω κατευθείαν από τη μια σχέση στην άλλη. Ωστόσο, αυτό δεν είναι υγιές. Καλά-καλά δεν έχετε ξεπεράσει εντελώς τον πρώην, ώστε να αφιερωθείτε εξολοκλήρου στον οποιονδήποτε νυν. Αφήστε χρόνο στον εαυτό σας, για να επουλωθούν οι πληγές του, ώστε να μπορείτε ύστερα πιο συνειδητοποιημένα να επενδύσετε σε μια νέα σχέση. Εκτός πια και αν κεραυνοβοληθείτε!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
0 / position1: 0 / position2: 0
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb