ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6+1 βήματα που θα σε κάνουν ακόμα καλύτερη επαγγελματία τη νέα χρονιά

Γιατί όλα έχουν να κάνουν με το attitude σου
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
6+1 βήματα που θα σε κάνουν ακόμα καλύτερη επαγγελματία τη νέα χρονιά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η νέα χρονιά σημαίνει νέα ξεκινήματα κι εσύ θέλεις να αφήσεις πίσω σου όλα τα βάρη του 2019. Η χρονιά που περνάει σχετικά με τα εργασιακά σου μπορεί να ήταν καλή ή κακή, δύσκολη ή βατή, να σου έφερε προαγωγή ή να σου άφησε κάποια πικρία, όμως το σημαντικότερο από όλα είναι ο εξής «κοινός παρονομαστής»: Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και το μέλλον ζητά ήδη νέες προκλήσεις.

Για να πετύχεις τους νέους σου στόχους, πρέπει προηγουμένως να φροντίσεις τις εργασιακές σου συνθήκες – μιλάμε πάντα για όλα εκείνα που όντως περνούν από το χέρι σου, φυσικά. Μπορείς, δηλαδή, να βελτιώσεις στο έπακρο τα στοιχεία που συνθέτουν το εργασιακό σου περιβάλλον – με την ευρεία έννοια, και όχι μόνο του γραφείου – ώστε να βελτιώσεις με τον τρόπο αυτό και την απόδοσή σου.

Για να το πετύχεις αυτό, αρκούν επτά πολύ απλά tips, που μπορείς να θέσεις ως στόχους για τη νέα χρονιά. Απλές δραστηριότητες, που απλώς «δεν είχες σκεφτεί ποτέ» ή με τις οποίες δεν είχες ασχοληθεί αρκετά μέχρι τώρα. Μπορούν όμως να σου δώσουν το push που χρειάζεσαι για να απογειώσεις την επαγγελματική σου παρουσία και φυσικά την καριέρα σου.

Ας μην ξεχνάμε πως όλες οι μεγάλες αλλαγές ξεκινούν από μικρές λεπτομέρειες, που ξαφνικά αποκτούν νόημα και αλλάζουν τη γενική εικόνα. Φροντίζοντας λοιπόν αυτά τα επτά «μικρά» πράγματα, κάτι που είναι εύκολο να γίνει και μπορείς να το επιτύχεις χωρίς ιδιαίτερο κόπο και προσπάθεια, αλλάζεις ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργείς στα εργασιακά σου και δίνεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να «πετάξει» όσο πιο μακριά μπορεί!

Κάνε μικροαλλαγές για να είσαι πιο υγιής στο γραφείο

Το γνωστό αρχαίο γνωμικό «νους υγιής εν σώματι υγιές», φυσικά και έχει εφαρμογή και στο γραφείο. Πώς θα επιτύχεις την καλύτερη δυνατή κατάσταση που βοηθάει τον οργανισμό σου στις ώρες γραφείου; Με πολύ μικρές και πολύ απλές αλλαγές: Καταρχήν προετοιμάζεις όλα σου τα γεύματα από το σπίτι. Καταργείς το ασανσέρ και ανεβοκατεβαίνεις από τις σκάλες. Σηκώνεσαι από τη θέση σου κάθε μία ώρα για ένα – δύο λεπτά ώστε να ξεμουδιάζεις το σώμα σου. Μπορείς ακόμα και να αντικαταστήσεις την καρέκλα του γραφείου σου με μία φουσκωτή μπάλα – δεν έγινε τυχαία αυτό μόδα στην Αμερική.

Μάθε μια καινούρια δεξιότητα

Μπορεί να έχει άμεση σχέση με το αντικείμενό σου, μπορεί όμως και όχι. Όταν μπαίνουμε στη διαδικασία εκμάθησης, ο εγκέφαλός μας βρίσκεται σε εγρήγορση και αυτό βοηθάει γενικότερα τις πνευματικές μας λειτουργίες. Στην περίπτωση μάλιστα που αυτή η καινούρια δεξιότητα που θέλουμε να κατακτήσουμε έχει σχέση με το επάγγελμα και την καριέρα μας, το κέρδος είναι διπλό: Και ο εγκέφαλός μας εξασκείται και το βιογραφικό μας εμπλουτίζεται.

Διάβασε ένα βιβλίο που έχει σχέση με το αντικείμενό σου

Πάντοτε το διάβασμα είναι εξαιρετικά βοηθητικό για το πνεύμα μας. Μπορείς να βρεις ένα βιβλίο που έχει ως αντικείμενο το επάγγελμά σου ή που προσφέρει συμβουλές και ιδέες για μια πετυχημένη καριέρα γενικότερα, ώστε να σε εμπνεύσει και να αποδίδεις ακόμα καλύτερα, πιο αποτελεσματικά και πιο ευχάριστα. Συνήθως τα βιβλία αυτά είναι ευκολοδιάβαστα και σου κρατούν συντροφιά ακόμα και στο τέλος μιας πολύ κουραστικής ημέρας, όταν, ενώ εσύ χάνεσαι στις σελίδες τους, αποκτάς πραγματικό πνευματικό κέρδος.

Ενημέρωσε το βιογραφικό σου

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ασχολήθηκες με το βιογραφικό σου σημείωμα; Πιθανότατα πριν προσληφθείς στη σημερινή σου θέση εργασίας. Από τότε, είτε έχει περάσει πάρα πολύς καιρός είτε λιγότερος, εσύ έχεις αλλάξει και έχεις βελτιωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι καιρός αυτό να το αποτυπώσεις και στο βιογραφικό σου, προσθέτοντας τα στοιχεία που πρέπει ώστε να συμπληρώσεις τις νέες σου δεξιότητες. Αντίστοιχα, ενημέρωσε το προφίλ σου στο LinkedIn, ξεκινώντας από την επιλογή μιας πιο πρόσφατης και ίσως καλύτερης φωτογραφίας. Παράλληλα τσέκαρε τις επαφές σου ώστε να δεις αν υπάρχει κάτι καινούριο που σε ενδιαφέρει – είναι ένας πολύ απλός τρόπος ώστε να είσαι ενήμερη για όσα συμβαίνουν στον τομέα σου, σε ευρύτερο επίπεδο.

Ξεκαθάρισε τα αρχεία σου

Προφανώς και κάνεις το διπλάσιο χρόνο από τον απαραίτητο μέχρι να βρεις το αρχείο που χρειάζεσαι μεταξύ δεκάδων άχρηστων, είτε μιλάμε για το γεμάτο εικονίδια desktop του υπολογιστή σου, είτε για τη βιβλιοθήκη με τα μεγάλα ντοσιέ πίσω από το γραφείο σου.

Αφιέρωσε αυτές τις ημέρες λίγο χρόνο ώστε να οργανώσεις το χώρο εργασίας σου, να ξεφορτωθείς όλα τα περιττά έγγραφα, αρχεία, αντικείμενα και να δημιουργήσεις τον απαραίτητο χώρο για τα επόμενα που… έρχονται. Κάνε το ίδιο και με το inbox του email σου: Πέταξε ή αρχειοθέτησε όλα όσα δεν χρειάζεται να βρίσκονται στην πρώτη σελίδα – θα νιώσεις αμέσως «ελαφρύτερη»!

Βγάλε μια καινούρια επαγγελματική φωτογραφία

Το προφίλ σου στο LinkedIn, οι επαγγελματικές κάρτες, το επαγγελματικό σου email, όπου υπάρχει η επαγγελματική σου φωτογραφία, ήρθε η ώρα της αλλαγής.

Επένδυσε λίγο χρόνο για να πετύχεις τη σωστή φωτογραφική λήψη, να αποτυπώσεις όλα όσα θεωρείς απαραίτητα, επένδυσε στο κατάλληλο ρούχο και βρες τη σωστή γωνία λήψης. Η πρώτη ματιά όσων αναζητούν συνεργάτες πέφτει πάνω στη φωτογραφία και είναι σημαντικό να μεταδίδει το σωστό μήνυμα.

Να προσφέρεις εθελοντική εργασία

Να προσφέρεις εθελοντική εργασία στον τομέα που σε ενδιαφέρει. Μπορεί να είναι από μια ομάδα που βοηθάει άστεγους, το περιβάλλον, τη θάλασσα, τα παιδιά, το δήμο της περιοχής που μένεις – υπάρχουν δεκάδες οργανώσεις που βοηθούν πραγματικά το κοινό καλό και που χρειάζονται την παρουσία σου.

Τώρα πώς αυτό βοηθάει την επαγγελματική σου πορεία; Εκτός του ότι σε βελτιώνει σαν προσωπικότητα και σε γεμίζει ικανοποίηση – πάντα νιώθουμε ικανοποίηση όταν προσφέρουμε – μπορεί να είναι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα στο βιογραφικό σου, καθώς όλοι προτιμούν ανθρώπους με ενδιαφέροντα.

Επιπλέον μπορείς εσύ η ίδια να αναπτύξεις δράσεις που θα συνδέουν την επαγγελματική σου με την εθελοντική σου εργασία, όπως μπορεί να είναι μια εταιρική εκδήλωση για καλό σκοπό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
7 / position1: 766 / position2: 3515
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb