Στέφανα γάμου: κόσμημα με διαχρονική παράδοση

Το κύριο αντικείμενο ήταν και συνεχίζει να είναι τα στέφανα
Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ
Στέφανα γάμου: κόσμημα με διαχρονική παράδοση
Photo by Emma Bauso from Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο γάμος είναι μια από τις σημαντικότερες στιγμές στη ζωή ενός ζευγαριού. Είναι η στιγμή της επίσημης ένωσης δυο ερωτευμένων ανθρώπων, οι οποίοι ορκίζονται πίστη και αφοσίωση στο άλλο τους μισό. Το τελετουργικό του γάμου εντοπίζεται από τα βάθη των αιώνων έως τις μέρες μας σε όλους τους πολιτισμούς. Πρόκειται για μια συμβολική τελετή με μυστηριακό χαρακτήρα, στην οποία κύριο αντικείμενο ήταν και συνεχίζει να είναι τα στέφανα.

Στην αρχαιότητα τα στέφανα ήταν κατασκευασμένα από διάφορα φυτά, όπως ελιά, κληματόφυλλα και λεμονανθοί και αφιερώνονταν στην θεά του έρωτα, Αφροδίτη. Αργότερα, όταν επικράτησε ο χριστιανισμός, διατηρήθηκε το έθιμο του στεφανώματος του ζευγαριού με άσπρους λεμονανθούς, οι οποίοι συμβόλιζαν την αγνότητα της νύφης. Την περίοδο του Βυζαντίου όλα τα στοιχεία ήταν πιο αρχοντικά επομένως και τα γαμήλια στέφανα έμοιαζαν με κορώνες κατασκευασμένες από μέταλλα και διακοσμημένα πολλές φορές με πολύτιμους λίθους. Το μέταλλο καθιερώθηκε ως υλικό κατασκευής στεφάνων και στους επόμενους αιώνες περνώντας σε πιο λιτές γραμμές στα σχέδιά τους.

Η ώρα της κουμπάρας και του κουμπάρου

Όποιος επιλέγει στη σημερινή εποχή τον θρησκευτικό γάμο, τότε πέρα από τις βέρες θα χρειαστεί σίγουρα και ένα ζευγάρι στέφανα γάμου. Στην πραγματικότητα η παράδοση θέλει τον κουμπάρο να αγοράζει τα στέφανα για να ενώσει το ζευγάρι στην εκκλησία. Ο κουμπάρος ή η κουμπάρα στέκεται πίσω από τους νεόνυμφους και τοποθετεί τα στέφανα στα κεφάλια τους έχοντας πρώτα σταυρώσει τα χέρια του τρεις φορές μ’ αυτά. Μόλις ακουστεί το «Ησαΐα χόρευε», κρατάει και πάλι τα στέφανα γάμου και κάνει τρεις κύκλους μαζί με το ζευγάρι. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί το δέσιμο των δυο ξεχωριστών ανθρώπων σε ένα ανδρόγυνο. Τα στέφανα είναι ενωμένα μεταξύ τους με κορδέλα για να συμβολίζεται η ισχυρή ένωση του άνδρα και της γυναίκας.

Σε αντίθεση με τις βέρες, οι οποίες φοριούνται καθημερινά από το ζεύγος, τα στέφανα έχουν μια και μοναδική λειτουργία, την ώρα του μυστηρίου. Από εκείνη την ημέρα και μετά το ζευγάρι τοποθετεί συνήθως τα στέφανα σε μια κομψή στεφανοθήκη στην κρεβατοκάμαρα. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να δώσουμε προσοχή στην αγορά τους. Εάν λοιπόν, ετοιμάζεστε να παντρευτείτε ή να γίνετε κουμπάροι, τότε αγοράστε τα στέφανα με βάση το στυλ του ζευγαριού και ειδικά της νύφης, η οποία είναι η… ζόρικη της υπόθεσης!

Ώρα για γάμο, ώρα για… Kosmima24 

Στο kosmima24 θα ανακαλύψετε μια όμορφη συλλογή από φινετσάτα στέφανα γάμου που θα ομορφύνουν κι άλλο την πιο γλυκιά μέρα της ζωής σας! Επισκεφθείτε το ηλεκτρονικό κατάστημα του kosmima24 και επιλέξτε μέσα από μια γκάμα επάργυρων και ασημένιων στεφάνων σε κομψά μοντέρνα ή vintage σχέδια που ταιριάζουν απόλυτα στην αισθητική ενός σικάτου γάμου.

Και επειδή οι προετοιμασίες είναι πολλές και ο χρόνος λιγοστός, το kosmima24 σας στέλνει τα στέφανα που επιλέξατε εντελώς δωρεάν σε όποιο σημείο της Ελλάδας βρίσκεστε μέσα σε μια όμορφη θήκη για να τα φυλάξετε μετά το μυστήριο!

Καλά στέφανα και βίον ανθόσπαρτον!

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1 / position1: 3953 / position2: 0
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb