ΜΟΔΑ

Όσα θέλουμε να αλλάξουν στον κόσμο της μόδας από το 2020

Τι μπορεί να σωθεί; Tι περιμένουμε να αλλάξει;
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Όσα θέλουμε να αλλάξουν στον κόσμο της μόδας από το 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ζούμε σε μια εποχή υπερ-κατανάλωσης εν μέσω μιας κλιματικής κρίσης. Τι μπορεί να σωθεί; 

Η παραγωγή ρούχων διπλασιάστηκε από το 2000 έως το 2014. Ο μέσος καταναλωτής αγόρασε 60% περισσότερα ρούχα το 2014 από ό, τι το 2000, αλλά κράτησε κάθε ρούχο μόνο μισό χρόνο. Η αγοραστική δύναμη αναμένεται να αυξηθεί κατά 63% τα επόμενα 10 χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή λιγότερο από το 1% των ρούχων που παράγονται παγκοσμίως ανακυκλώνεται. Tι περιμένουμε να αλλάξει;

Hθική Μόδα

Η βιομηχανία της μόδας είναι μία από τις πέντε πιο μολυσματικές στον κόσμο και ένα μεγάλο ποσοστό της μόλυνσης αυτής δημιουργείται κατά την παραγωγή, την επεξεργασία και τον χρωματισμό των υφασμάτων και των δερμάτων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια μάρκα ρούχων χαρακτηρίζεται ηθική όταν καλύπτει με πλήρη διαφάνεια τις διαδικασίες παραγωγής των προϊόντων της. Το brand πρέπει να έχει οικολογική συνείδηση, αρνούμενη τις πρώτες ύλες ζωικής προέλευσης (δέρματα και γούνες) και τονίζει τη σημασία της επαναχρησιμοποίησης των υλικών. Ακόμη ενδιαφέρεται για το ποιός και πού φτιάχνει τα ρούχα της εταιρειας. 

Fast Fashion, why so fast?

Ο όρος Fast fashion ορίζει τις εταιρείες που προωθούν ρούχα σε πολύ οικονομικές τιμές τα οποία ακολουθούν τις τελευταίες τάσεις της μόδας αλλά  διατηρούν μια ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, γιατί παράγονται σε χώρες με πολύ φτηνό εργατικό δυναμικό (Κίνα, Ινδία, Μπαγκλαντές). Επίσης, τα υλικά τους δεν είναι ποιοτικά - χαλάνε γρήγορα, και αναγκάζεσαι να ξαναπληρώσεις για αποκτήσεις π.χ. ένα τζιν.

Τεχνολογία ρούχων 

Από τη γέννηση της ραπτικής και της ύφανσης, η τεχνολογία ανέκαθεν οδήγησε τις εξελίξεις στη μόδα. Υπάρχουν εταιρείες που αρχίζουν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για ανακύκλωση ή για να δημιουργούν εναλλακτικές λύσεις.

Αντί να χρησιμοποιούν ζώα, οι επιστήμονες δημιουργούν βιολογικά υλικά από φύλλα ανανά και μανιτάρια. Φανταστείτε να φοράτε ρούχα από βιοϋλικά που σας βοηθούν να παραμείνετε δροσεροί το καλοκαίρι και ζεστοί το χειμώνα. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στα ρούχα να προσαρμόζονται στο περιβάλλον. Φανταστείτε ρούχα χωρίς ραφές -  Στο μέλλον θα μπορούμε να ντυθούμε με φορέματα χωρίς ραφές όπως τα εσώρουχα που βλέπουμε συχνά τα τελευταία χρονια!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
8 / position1: 466 / position2: 724
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb