ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Χαιροφοβία, μια φοβία πολύ πιο συνηθισμένη απ`όσο φαντάζεσαι

Ίσως μια από τις πιο παράδοξες φοβίες που ταλαιπωρεί πολλούς
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Χαιροφοβία, μια φοβία πολύ πιο συνηθισμένη απ`όσο φαντάζεσαι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εποχή για να φάτε, να πιείτε και να είστε ευτυχισμένοι, τα Χριστούγεννα, συνδέονται γενικά με τα συναισθήματα της ευτυχίας και της απόλαυσης.

Η εβδομάδα αυτή που μας έρχεται είναι βέβαιο ότι θα γεμίσει με συναντήσεις, τραπεζώματα, χριστουγεννιάτικη μουσική και χαρούμενους ανθρώπους.

Αλλά για μερικούς, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Αντί να αισθάνονται ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι για αυτή την περίοδο, είναι γεμάτοι από συναισθήματα φόβου και άγχους για όσα. Το όνομα αυτής της αντιφατικής κατάστασης; Χαιροφοβία.

Η χαιροφοβία είναι ο φόβος της χαράς και της ευτυχίας. Η λέξη προέρχεται από το ελληνικό ρήμα «χαίρω» και αφορά ανθρώπους που φοβούνται τις συνέπειες που πιστεύουν ότι φέρνουν η χαρά και η ευτυχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιστεύουν, δηλαδή, ότι κάθε στιγμή χαράς έχει ακριβό τίμημα και πως κάθε στιγμή ευτυχίας θα γυρίσει αυτόματα σε δυστυχία.

Ο φόβος της ευτυχίας θέτει τους χαιροφοβικούς σε μια μελαγχολία που δεν τελειώνει. Για τους ειδικούς η χαιροφοβία είναι το πρώτο στάδιο της πραγματικής κατάθλιψης. Συνήθως, η αιτία βρίσκεται σε κάποιο τραυματικό επεισόδιο σε κάποια στιγμή της ζωής του και το άτομο να αρνείται να ξαναζήσει μια χαρούμενη ζωή από τον φόβο της επανάληψης - μην ξαναπληγωθεί ή απογοητευτεί.

Οι χαιροφοβικοί πιστεύουν ότι η ευτυχία δεν είναι για εκείνους ενώ ελκύονται από άτομα που είναι επίσης δύσκολα στην χαρά και συνήθως μελαγχολικά. Αυτή η τάση οδηγεί σε μισανθρωπία και κυνισμό, με έμφαση στις μελαχγολικές ιδέες.

Η βασική θεραπεία της χαιροφοβίας είναι η ψυχανάλυση που βοηθάει τα άτομα να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη στη δυνατότητά τους να αγαπούν και να αγαπηθούν από τους άλλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
6 / position1: 297 / position2: 743
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb