ΥΓΕΙΑ

Χάπι της έκτρωσης: Κυκλοφορεί στα φαρμακεία και δεν είναι αυτό που νομίζεις

Δεν έχει καμιά σχέση με το Χάπι της επόμενης ημέρας και κοστίζει πολύ ακριβά
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Χάπι της έκτρωσης: Κυκλοφορεί στα φαρμακεία και δεν είναι αυτό που νομίζεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο εξωτερικό κυκλοφορεί ήδη στο εμπόριο, το χάπι της έκτρωσης, το οποίο δεν έχει καμια σχέση με το χάπι της επόμενης ημέρας. Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να ληφθεί ενώ η γυναίκα κυοφορεί και να διακόψει την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη της. Το κόστος των χαπιών αυτών ανέρχεται περίπου στα 585 δολάρια και μια γυναίκα μπορεί να το πάρει στο σπίτι της. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η όλη διαδικασία περιλαμβάνει 2 χάπια, έχει διάρκεια τέσσερων ημερών και προκαλεί αρκετή αιμορραγία, η οποία συγκρίθηκε με μια πολύ βαριά περίοδο.

Στις ΗΠΑ λοιπόν όπου και κυκλοφορεί το συγκεκριμένο χάπι, η "φαρμακευτική έκτρωση" ή αλλιώς το "χάπι της έκτρωσης" είναι ένας νόμιμος τρόπος για να διακόψει μια γυναίκα την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη της και σαφώς, είναι και πιο οικονομικός από ένα χειρουργείο. Πλέον το 1/3 των αμβλώσεων γίνεται με αυτόν τον τρόπο και όχι σε κλινικές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιντούτου Guttmacher.

Τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ φαίνεται ότι το θέμα των δικαιωμάτων στην αναπαραγωγή αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και συχνά γυναίκες πραγματοποιούν διαμαρτυρίες για το δικαίωμα στην άμβλωση, το χάπι της έκτρωσης έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές, καθώς μπορεί η κάθε μια να το πάρει στο σπίτι της και να το χρησιμοποιήσει νιώθωντας ασφάλερια και ηρεμία. Η συγκεκριμένη μέθοδος ξεκίνησε να προτιμάται από το 2011 και πλέον φτάνει μέχρι το 25% του τρόπου άμβλωσεις εκεί. Βέβαια, η ενημέρωση σχετικά με το εν λόγω χάπι παραμένει ακόμα ανεπαρκής.

Ο λόγος που το χάπι αυτό αποκαλείται "φαρμακευτική έκτρωση", είναι επειδή σταματά την εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης, κάνοντας το σώμα να αποβάλλει το έμβρυο που κυοφορεί. Η μέθοδος βασίζεται σε δυο χάπια που πρέπει να ληφθούν από την γυναίκα τις πρώτες 10 εβδομάδες της κύησης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο χάπι περιέχει μιφιπεστρόνη, μια ουσία η οποία μπλοκάρει την προγεστερόνη και διακόπτει την πρόοδο της εγκυμοσύνης και το δεύτερο περιέχει μισοπροστόλη, η οποία τερματίζει οριστικά την κύηση. Και τα δυο χάπια λαμβάνονται με διαφορά 24 έως 48 ωρών. Το αποτέλεσμα που θα πρέπει να δει κάποια παίρνοντας την αγωγή αυτή είναι η αιμορραγία. Σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά μετά την λήψη των χαπιών, τότε η γυναίκαι πρέπει να δει γυναικολόγο. Γυναίκες που ακολούθησαν την μέθοδο κάνουν λόγο για το αίσθημα πρόωρης αποβολής.

Δεν έχει σχέση με το χάπι της επόμενης ημέρας

Πρόκειται για δυο διαφορετικά πράγματα. Το χάπι της επόμενης ημέρας δεν έχει καμία σχέση με το χάπι της έκτρωσης. Το πρώτο, βοηθά στην πρόληψη μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, ενώ το δεύτερο την τερματίζει.

Φυσικά, όπως όλες οι ιατρικές διαδικασίες και η φαρμακευτική έκτρωση έχει τα δικά της ρίσκα, τα οποία είναι η ακατάσχετη αιμορραγία, η θρόμβωση και η μόλυνση.

Πόσο αποτελεσματικό είναι:

  • Για γυναίκες οι οποίες είναι έως 8 εβδομάδων έγκυος λειτουργεί περίπου 94-98%.
  • Για γυναίκες οι οποίες είναι 8-9 εβδομάδων έγκυος λειτουργεί περίπου 94-96%.
  • Για γυναίκες οι οποίες είναι 9-10 εβδομάδων έγκυος λειτουργεί περίπου 91-93%.

Για τις γυναίκες που ζουν στις ΗΠΑ, μπορούν να βρουν το χάπι της έκτρωσης σε όποια πολιτεία και αν ζουν, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς μπορούν να τους το προσφέρουν οι υπηρεσίες υγείας, τα νοσοκομεία και οι αντίστοιχοι γιατροί.

Υπάρχει μάλιστα αναλυτική λίστα για κάθε μία από τις Πολιτείες στις οποίες διατίθεται, ενώ η πώλησή του στο internet είναι παράνομη. Η φαρμακευτική έκτρωση δεν είναι ακόμη διαθέσιμη στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
6 / position1: 913 / position2: 1739
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb