ΚΑΡΙΕΡΑ

3 βασικά πράγματα που πρέπει να θυμάμαι αν θέλω να διπραγματευτώ τον μισθό μου

Αν θέλω να διαπραγματευτώ τον μισθό μου ξεκινώντας μια νέα δουλειά, μπορώ να το κάνω χωρίς να νιώθω ντροπή
Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ
3 βασικά πράγματα που πρέπει να θυμάμαι αν θέλω να διπραγματευτώ τον μισθό μου
StartupStockPhotos από το Pixabay

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πακέτο παροχών που προσφέρει μια εταιρεία σημαίνει πολλά περισσότερα από τον μισθό καθ’ αυτόν.

Μπορεί να αισθάνεστε ότι είναι δύσκολο έργο η διαπραγμάτευση του μισθού σας. Μπορεί ακόμα και να νιώσετε την ανάγκη να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία δικηγόρο από την ομάδα του Οικονομάκης Χρήστος Διεθνής Δικηγορική Εταιρεία για θέματα εργασίας και τι δικαιώματα έχετε ως εργαζόμενος.

Όλη αυτή η αναστάτωση προέρχεται από το γεγονός ότι κάποτε μας είπαν ότι, το να ζητάς συγκεκριμένες απολαβές δεν είναι ευγενικό. Σήμερα, όμως, υπάρχει η πεποίθηση πως αν θέλω να διαπραγματευτώ τον μισθό μου ξεκινώντας μια νέα δουλειά, μπορώ να το κάνω χωρίς να νιώθω ντροπή. Σαφώς αυτό ισχύει και για μια αύξηση μισθού στην τρέχουσα εταιρεία σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βέβαια, μερικές φορές δεν είναι δυνατόν να διαπραγματευτείτε το βασικό σας μισθό. Μπορεί να υπάρχει πάγωμα μισθών ή απλά η εταιρεία να μην είναι σε θέση να προσφέρει περισσότερα για αυτή τη θέση. Αν βρεθείτε σε μια τέτοια κατάσταση, υπάρχουν και άλλα στοιχεία που αποτελούν το πακέτο αποδοχών σας και που μπορείτε να διαπραγματευτείτε αντι του μισθού.

1. Διακοπές - Άδειες

Εάν είστε στην κατηγορία που θα σκότωναν για μια άλλη εβδομάδα διακοπών, αυτό είναι πιθανώς ένα από τα ευκολότερα στοιχεία για να διαπραγματευτείτε. Ναι, μπορεί να σας εκπλήσει ότι δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε πολύ για επιπλέον άδεια αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

Εμπειρικά μιλώντας, οι περισσότερες εταιρείες προτιμούν να σας δώσουν επιπλέον μέρες ως άδεια, που πρακτικά σημαίνει λιγότερες ώρες εργασίας για εσάς, παρά να αυξήσουν το μισθό σας, ειδικά αν έχουν άλλα έξοδα που προσπαθούν να κρατήσουν υπό έλεγχο. Επομένως, μην διστάσετε να ρωτήσετε. Μπορεί να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί και τα δύο μέρη και επιτέλους να οργανώσετε εκείνες τις εκδρομές στο εξωτερικό που πάντα θέλατε να κάνετε.

2. Μπόνους υπογραφής

Ένα μπόνους υπογραφής ή ένα μπόνους εισόδου είναι ένα ποσό χρημάτων που καταβάλλεται σε έναν νέο υπάλληλο από μια εταιρεία ως κίνητρο για να ενταχθεί στην εταιρεία. Συχνά προσφέρεται ως ένας τρόπος για να καταστεί το πακέτο αποδοχών πιο ελκυστικό για τον εργαζόμενο.

Μειώνει επίσης τον κίνδυνο για την εταιρεία καθώς πρόκειται για μία μόνο πληρωμή. Για παράδειγμα, εάν ο εργαζόμενος δεν πληροί τις προσδοκίες, η εταιρεία δεν έχει δεσμευτεί για υψηλότερο μισθό. Τα μπόνους υπογραφής χρησιμοποιούνται συχνά στον επαγγελματικό αθλητισμό, και στο να απορροφήσουν απόφοιτους στις πρώτες τους θέσεις εργασίας.

3. Αποζημίωση για δίδακτρα

Αν σκοπεύετε να επιδιώξετε επιπλέον εκπαίδευση για να ανταποκριθείτε στον νέο σας ρόλο, ίσως να ζητούσατε από τη νέα σας εταιρεία να καλύψει το κόστος της εκπαίδευσης σας. Είναι όλα στον τρόπο που το επικοινωνείς.

Θυμηθείτε, πως σε πολλές περιπτώσεις, καλύπτοντας αυτό το κόστος θα σημαίνει μια φορολογική έκπτωση για την εταιρεία. Επιπλέον, διευρύνοντας τις ικανότητές σας ως υπάλληλος, σας καθιστά ως ένα καλύτερο “περιουσιακό στοιχείο” για την εταιρεία στην οποία εργάζεστε. Είναι μια νίκη κι αυτή. Αν το παρουσιάσετε ως θετικό για αυτούς, είναι πιθανότερο να πληρώσουν για αυτό που ζητάτε.

Σίγουρα, το να τολμάς το ακατόρθωτο που κάποιες φορές εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε στο κεφάλι μας είναι δύσκολη υπόθεση. Ανεξάρτητα από το τι θα ζητήσετε, μπορεί να φαντάζει τρομακτικό, αλλά να θυμάστε ότι θα είστε σε μια καλύτερη οικονομική κατάσταση από ότι πριν. Έτσι, όταν αισθανθείτε αυτή την ανησυχία, θυμηθείτε ότι ο μελλοντικός σας εαυτός θα σας ευχαριστήσει που πολεμήσατε για την αύξηση του μισθού σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
13 / position1: 101 / position2: 822
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb