ΠΡΟΣΩΠΑ

Σοφία Κοκοσαλάκη, το «χρυσό» κορίτσι που έγινε διεθνές brand

Ποια ήταν η διεθνούς φήμης σχεδιάστρια μόδας
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η είδηση του θανάτου της Σοφίας Κοκοσαλάκη προκάλεσε σοκ όχι μόνο στον κόσμο της μόδας στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Η διεθνούς φήμης σχεδιάστρια μόδας άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία μόλις 47 ετών έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο.

Το ταξίδι της στον κόσμο της μόδας ξεκίνησε και επίσημα όταν έγινε δεκτή στο Κεντρικό Κολέγιο Τεχνών και Διακόσμησης Αγίου Μαρτίνου στο Λονδίνο, από όπου αποφοίτησε το 1998. 

"Χαρούμενη, δυνατή, αστεία, θετική, Ελληνίδα"

"Όταν σπούδαζα στο Saint Martin’s αποφοιτούσαν ανά έτος μόνο 12 σχεδιαστές στο γυναικείο ντηζάϊν. Τότε ήταν λίγοι  και τα δίδακτρα πιο λογικά. Δεν υπήρχαν πλούσιοι σπουδαστές από την Κίνα όπως σήμερα που έχουν κατακλύσει αυτήν τη σχολή. Η συλλογή της αποφοίτησης μου τότε μπήκε σε μία γκαλερί του Λονδίνου , τη Βικτόρια Μιρό, από τις πιο αξιόλογες  στη σύγχρονη τέχνη. Ήταν η πρώτη φορά που δοκίμασαν να κάνουν έκθεση με κομμάτια μόδας. Ίσως τότε θα έπρεπε να το δω διαφορετικά και να έκανα στροφή στην τέχνη, αντί στα ρούχα" είχε πει σε συνέντευξή της στα Νέα.

Βραβεύτηκε από το περιοδικό ELLE, ανέλαβε το σχεδιασμό των κουστουμιών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αλλά και την ενδυμασία του στόλου της Aegean. 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

A classic 🌊🐚 #sophiakokosalakidress paris s/s05 #sophiakokosalaki #lilydonaldson

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sophia Kokosalaki (@sophiakokosalaki) στις

Τα τελευταία χρόνια είχε επικεντρωθεί στο σχεδιασμό κοσμημάτων, όπου για ακόμα μία φορά διακρίθηκε για τις δημιουργίες της.

"Νομίζω ότι είμαι, πιθανόν, ο τελευταίος άνθρωπος που θα μπορούσε να πουλήσει ένα μάτι σε μπλε χάντρα. Δεν μπορώ να ανεχτώ τα φτηνά και προφανή προϊόντα φτιαγμένα από ένα συνονθύλευμα των πολιτιστικών μας θησαυρών και είναι απλά εκεί για να προκαλέσουν μία γρήγορη και επιφανειακή εντύπωση στους τουρίστες" είχε δηλώσει.

Μια ζωή γεμάτη αντιθέσεις

"Ποτέ δεν ήμουν άψογα ρομαντική και γλυκανάλατη στη δουλειά μου. Αλλά είμαι γεμάτη αντιθέσεις. Οι φίλοι μου  λένε συνέχεια ότι είμαι συντηρητική στη συμπεριφορά μου αλλά με προωθημένη αντίληψη. Και στη ζωή μου το ίδιο συμβαίνει: δεν παντρεύτηκα ποτέ αλλά φτιάχνω νυφικά. Σιχαίνομαι τον γάμο  και  τους δεσμούς, αλλά πάντα είχα σχέσεις. Έφυγα από την Ελλάδα εδώ και είκοσι χρόνια αλλά επιστρέφω διαρκώς και   σε πολύ τακτά διαστήματα. Το ντύσιμό μου δεν είναι μοναστικό αλλά κάπως σέξι χάρη στις λεπτομέρειες από το ανδρικό ύφος. Αυτή τη θηλυκότητα εννοώ ότι περνώ και στη δουλειά μου, με ενδείξεις βεβαιότητας και αυτοπεποίθησης».

Το εξωτερικό και η επιστροφή στην Κρήτη

Παρά το γεγονός ότι η Σοφία Κοκοσαλάκη ζούσε και εργαζόταν στο εξωτερικό, η σχεδιάστρια σε μια από τις τελευταίες της συνεντεύξεις είχε αποκαλύψει, πως θα ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ζήσει μόνιμα στην Κρήτη. "Έχω μια φαντασίωση, ότι μετά τα 89 μου θα πάω να ζήσω στην Κρήτη. Όχι πριν, όμως γιατί θέλω να βρίσκομαι στο γίγνεσθαι".

Σε 5 λέξεις

Όταν της ζητήθηκε από δημοσιογράφο του αμερικανικού Elle να περιγράψει τον εαυτό της εκείνη είπε: "Χαρούμενη, δυνατή, αστεία, θετική, Ελληνίδα".

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

M a I d e n M e d u s a @matchesfashion #sophiakokosalakijewelry

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sophia Kokosalaki (@sophiakokosalaki) στις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
3 / position1: 561 / position2: 4016
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb