ΥΓΕΙΑ

Απρόβλεπτοι παράγοντες που μπορεί να μειώσουν τη γονιμότητα σου

Καθημερινές συνήθειες που μπορούν να σε βάλουν σε μπελάδες
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Απρόβλεπτοι παράγοντες που μπορεί να μειώσουν τη γονιμότητα σου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πιθανότητες σύλληψης επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες.

Για να μην παρασύρεστε από αντιεπιστημονικές απόψεις, δείτε παράγοντες που μπορούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, να επηρεάσουν τη γυναικεία γονιμότητα.

Συνήθειες που εσείς θεωρείτε καλές, αλλά μειώνουν τις πιθανότητες σύλληψης, είναι οι εξής:

Λιπαντικά στο σeξ

Οι λιπαντικές ουσίες με βάση το νερό είναι πιθανό να εμποδίσουν το σπέρμa να φτάσει στο ωάριο, επειδή τα σπeρματοζωάρια απορροφούν καθ’ οδόν το νερό. Οι λιπαντικές ουσίες με βάση το λάδι μπορεί να μεταβάλλουν τα επίπεδα pH του κόλποu σας και αυτό στη συνέχεια να σκοτώσει το σπέρμa. Η γλυκερόλη τέλος, που χρησιμοποιείται σε κάποια λιπαντικά, μπορεί να επίσης να επηρεάσει τη κινητικότητα του σπέρμaτος. Αν προσπαθείτε να συλλάβετε, συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας αναφορικά με τη χρήση λιπαντικών.

Αντικαταθλιπτικά

Κάποιοι τύποι αντικαταθλιπτικών πρέπει να αποφεύγονται από γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν, καθώς ανεβάζουν τα επίπεδα της ορμόνης προλακτίνης, η οποία παρεμβαίνει στην ωορρηξίa.

Βάρος

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας και αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, ακόμη και αποβολή. Τόσο οι υπερβολικά αδύνατες γυναίκες, όσο και οι υπέρβαρες, μπορεί να έχουν μη φυσιολογικά επίπεδα ορμονών, που επηρεάζουν τους κύκλους εμμηνορρυσίας και την ωορρηξία. Ειδικά οι πολύ αδύνατες γυναίκες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να μην έχουν ωορρηξίa.

Γονίδια

Αν η μητέρα σας αντιμετώπισε δυσκολία στο να μείνει έγκυος ή είχε πρώιμη εμμηνόπαυση, είναι πιθανό να δυσκολευτείτε κι εσείς να συλλάβετε. Συζητήστε το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό με τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να εκτιμήσει τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος.

Άσκηση

Είστε βέβαιες ότι η σωστή διατροφή και η άσκηση θα διευκολύνουν τη διαδικασία σύλληψης. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, είναι ότι ο κανόνας αυτός ισχύει για τις γυναίκες που έχουν παραπάνω κιλά και πρέπει να τα χάσουν για να αυξήσουν τη γονιμότητά τους. Εάν όμως έχετε φυσιολογικό βάρος, η υπερβολική άσκηση μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών σας και να προκαλέσει ακανόνιστους κύκλους. Ειδικά η παρατεταμένα υπερβολική άσκηση σε συνδυασμό με ολιγοθερμιδική διατροφή μπορεί να σταματήσει εντελώς την ωορρηξίa. Αντίθετα, η ήπια άσκηση έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων και μπορεί να επηρεάσει θετικά τη γονιμότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
1 / position1: 221 / position2: 0
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb