ΥΓΕΙΑ

Πες πως αισθάνεσαι σε μια σχέση γιατί αλλιώς κάνεις κακό στην υγεία σου

Τι έδειξε νέα έρευνα
Από το NEWSROOM
Πες πως αισθάνεσαι σε μια σχέση γιατί αλλιώς κάνεις κακό στην υγεία σου
@idiva.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι άνθρωποι κρύβουν το πως αισθάνονται, είτε για να διατηρήσουν τα αισθήματα του άλλου είτε γιατί έτσι τους βγαίνει. Μια νέα έρευνα αναφέρει πως αν αυτό γίνεται σε σχέσεις, τότε αυτό μπορεί να προκαλέσει σωματικά προβλήματα. Με το να κρύβεις τα συναισθήματά σου, αυτά δεν εξαφανίζονται, αλλά μπορείς να κάνεις κακό στην υγεία σου.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πιτσμπουργκ, αποκάλυψαν ότι η σιωπή γύρω από τα συναισθήματα, μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα. Σε δείγμα 305 γυναικών, εκείνες που δεν μοιράζονταν τα συναισθήματά τους, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να συσσωρευτούν αθηρωματικές πλάκες στην καρωτιδική αρτηρία. Μια από τις πιο σημαντικές αρτηρίες που επιτρέπει στην καρδιά να «στέλνει» αίμα στον εγκέφαλο.

Η επικεφαλής της έρευνας, Karen Jakubowski, δήλωσε στην ιστοσελίδα inverse.com, ότι η σιωπή είναι πολύ διαφορετική από την καταπίεση συναισθημάτων. Η καταπίεση συναισθημάτων συμβαίνει όταν δεν δείχνεις τα συναισθήματα σου προς τα έξω για να τα μειώσεις εσωτερικά. Η σιωπή είναι η απόφαση να μην επικοινωνείς τα συναισθήματα ή τις ανάγκες σου για χάρη ενός άλλου προσώπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η αυτο-σιωπή δεν είναι μια μορφή συναισθηματικού ελέγχου αλλά η συνειδητή τάση κάποιου να εμποδίζει την έκφραση των συναισθημάτων του μέσα στη σχέση, ως μέσο για να προστατεύσει ή να διατηρήσει αυτή τη σχέση», αναφέρει η Jakubowski.

Αν και η συγκεκριμένη έρευνα εστιάζει στις γυναίκες, οι άνδρες κάνουν το ίδιο. Μια παρόμοια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2010, οι επιστήμονες συνέκριναν την σιωπή γύρω από τα συναισθήματα σε 155 άνδρες και 329 γυναίκες, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πως και τα δυο φύλα επιλέγουν αυτόν τον δρόμο, για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Οι γυναίκες το βλέπουν ως κάτι απαιτούμενο για να ανταπεξέλθουν σε μια σχέση, ενώ οι άντρες ως ένα φυσιολογικό χαρακτηριστικό του ανδρισμού τους.

Και για τους δυο είναι ένας τρόπος να παραμένουν θετικοί ώστε να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη κατάσταση. Η έρευνα της Jakubowski έδειξε πως οι γυναίκες που δεν επικοινωνούν τα συναισθήματα τους έχουν 14% περισσότερες πιθανότητες για καρδιαγγειακά προβλήματα. Αυτό δεν σημαίνει πως τα προκαλούν απαραίτητα, αλλά είναι μέρος μιας αλυσιδωτής αντίδρασης, αφού υπάρχουν πολλοί και πολύπλοκοι λόγοι για κάποιον να πάρει μια τέτοια απόφαση. Ασχέτως όμως αυτόν τον λόγων, η αυτο-σιωπή μόνο κακό μπορεί να κάνει. Οπότε ας μοιραστούμε. Είναι καλό και για την υγεία μας.

Πληροφορίες: inverse.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
6 / position1: 360 / position2: 1147
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb